Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 20:40 1 384 22

Германия удължава живота на ядрените централи

  • германия-
  • аец-
  • олаф шолц

Канцлерът на Германия Олаф Шолц нареди трите оставащи ядрени мощности на Германия да останат в експлоатация до април

Германия удължава живота на ядрените централи - 1
Снимка: БГНЕС

Канцлерът на Германия Олаф Шолц нареди трите оставащи ядрени мощности на Германия да останат в експлоатация до април, за да се избегне евентуална енергийна криза, съобщи "Дойче веле".

Германският лидер поиска от министерствата на икономиката, околната среда и финансите да създадат правна основа, за да останат отворени централите.

"Ще бъде създадено правното основание, което да позволи експлоатацията на атомните електроцентрали Isar 2, Neckarwestheim 2 и Emsland след 31 декември 2022 г. до 15 април 2023 г.", каза Шолц в изявление.

Германия планира да завърши поетапното спиране на ядрената енергия до края на 2022 г., но кризата в енергийните доставки след руските спирания на газа предизвика продължителен дебат относно поддържането на ядрените електроцентрали в готовност.

Припомняме, че Зелената партия на Германия по-рано подкрепи плана на министъра на икономиката Роберт Хабек за удължаване на живота на две атомни електроцентрали въпреки острите разногласия в партията.

По време на заседание в петък вечерта в Бон конгресът на партията отхвърли предложение за блокиране на удължаването.

Но Зелените, които отдавна се противопоставят на ядрената енергетика, изключиха възможността за закупуване на ново ядрено гориво, което може да блокира по-нататъшното удължаване на срока.

Планът на Германия за затваряне на трите останали реактора в условията на най-тежката енергийна криза в Европа от половин век насам е подложен на критики както в Германия, така и извън нея. Тази седмица активистката за климата Грета Тунберг постави под въпрос логиката на закриването на ядрената енергетика само за да я замени с въглища, които произвеждат парникови газове.

Хабек предложи две от централите да останат отворени, а третата да бъде затворена по график. Но членовете на управляващата коалиция, подкрепящи ядрената енергетика, настояват и трите да останат отворени.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 0 Отговор
    Кво стана със Зелената сделка?
  • 2 Бесен- _Язовец

    17 6 Отговор
    Нд можеш да удължиш живота защото метала се е изкривил и вече е опасно има риск за цялата планета. Ядрени терористи сектанти соросоиди.
  • 3 8888

    20 2 Отговор
    Клошари технологията в тези АЕЦ са стари, а
    руснаците в Урал са пуснали миналия месец нов Атомен реактор който не отделя отработено гориво и може да се ползва енегригията 1000 години.

    Коментиран от #16, #21

  • 4 Не до април

    20 1 Отговор
    Докато гръмне първата ще работят!
  • 5 Taka така

    18 0 Отговор
    Във швабия са много зле с мисленето не им се отдава

    Коментиран от #7

  • 6 долу ЕС

    25 0 Отговор
    ей сега е момента да извикаме Кунева пред народната любов на жълтите павета! мам и мръсна долна па ча!
  • 7 Taka така

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Taka така":

    В швабия имах предвид
  • 8 долу ЕС

    23 1 Отговор
    а, ко стана ! и целия скапан ЕС се води 20 г по акъла на тез дето не знаят какво правят! и тези регистрираха ГЕРБ и ни даваха наклон, спират фондове на Унгария и Полш, а те нарушавата абсолютно всички решение, директиви и т.н,.
  • 9 Аршлох

    14 1 Отговор
    Кво стана с "зилената " идея ,Шолци?Каква я мислимхе каква излезе.Между другото,едни конекрадци по поречието на Дунава,настояваме да ни помогнат с енергийния балланс,че фийле проблемеен с ъс зе ле на та иде я и с един с зе ле ни име.
  • 10 Соломон

    21 1 Отговор
    Ядрената енергетика се оказва, че е най-зелената !

    В България, заради няколко човека, трябва да се вдигне забраната за СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ !
    Тези, които са ВИНОВНИ за спирането на 4-те ядрени блока в Козлодуй, както и провалените проекти "Южен поток" и АЕЦ "Белене", трябва да бъдат подложени на електрически стол !

    Като ги удали 220 волта по 1.21 лв. на киловат, ще разберат какви са ги надробили с "управлението" си !
  • 11 Руснака е пич

    8 2 Отговор
    Не е направил нито една ядрена централа в ГДР! В другите райони където е прочутата западна техника, в районите където са централите, населението масово страда от левкемия! Факт!
  • 12 украинец.учуден

    16 1 Отговор
    Ааааа,братя арийчета,то така не може!Цяло десетилетие ни напълнихте главите с вашите идеи за зелени енергии-пълно отказване от ядрените централи,забрана за използване на изкопаеми горива,100% преминаване на ВЕИ! А от днес сте дали заден ход-АЕЦ.ТЕЦ май ще отваряме пак въглищните мини
  • 13 Алфа Вълkът

    14 0 Отговор
    Германия ще заприлича на прическата на Шолц
  • 14 българина

    8 0 Отговор
    април ще клажат 2025, а лятото ще почната да строят пак!
  • 15 Хихихи..

    9 2 Отговор
    И тоя льохман тича пред дедайко си.Провалът е вечният финал на швабите..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Блекаут

    1 0 Отговор
    Значи проблема с енергията е наистина серозен
  • 18 безпартиен

    3 1 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!
  • 19 КРИС

    3 0 Отговор
    ЩО ТАКА НАЛИ ОБИЧАТЕ ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ НЕ ВРЕДИТЕ НА ПРИРОДАТА...
  • 20 Механик

    4 2 Отговор
    Глобалистките МИШОЦИ се оказаха с много къси пишoци. Путин за 2 дни им приключи ковида и зелената сделка. Изчезнаха внезапно и и кой знае къде, както Гретето Томбърлак, така и оня доцент от "Берн", професорките с вид на Джаба дъ Хат, Кантарджиев, Катранджиев, онзи- математика , дето е рок фен и има козя брада (че не му помня името)..... Убиха ви играта, глобалисти! ПУТИН с един ход ви прати на боклука.
    Чао маски, чао "локдаун-и
    Оказахте се много пpocти, това глобалистите!
  • 21 Ф16

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "8888":

    И тоя реактор ще да е "безаналогов",както и воената им техника:))
  • 22 Т. нар. "зелени"

    2 0 Отговор
    за сефте са в упревлението на Федералната Република. В резултат - "Германия удължава живота на ядрените централи". Иронията в световната история е неподемима. Хубава работа, амааа ... джедърска.
Новини по държави: