19 Октомври, 2022 07:10 736 0

Новото правителство на Италия полага клетва следващата седмица

  • италия-
  • правителство-
  • клетва-
  • джорджа мелони

Високопоставени представители на коалицията казват, че се надяват новото правителство да положи клетва още следващата седмица

Новото правителство на Италия полага клетва следващата седмица - 1
Снимка: Shutterstock

Следващият кабинет на Италия придобива все по-ясни очертания, след като дясната лидерка Джорджа Мелони, която ще бъде назначена за министър-председател, намали напрежението с коалиционния си партньор Силвио Берлускони относно ключови министерски постове, съобщава Ройтерс.

Партията на Мелони "Италиански братя" оглави десен съюз, включващ "Напред Италия" на Берлускони и "Лига" на Матео Салвини, който спечели изборите миналия месец, обещавайки политическа стабилност в страната след години на краткотрайни правителства.

Въпреки това напрежението между съюзниците се засилва, след като повечето сенатори от "Напред Италия" отказаха миналата седмица да подкрепят избирането на Иняцио Ла Руса от "Италиански братя" за председател на Сената. Политически източници съобщиха, че Берлускони е разгневен от нежеланието на Мелони да приеме някои от исканията му за постовете в кабинета, но двамата лидери изглежда са уредили различията си на среща в понеделник.

Високопоставени представители на коалицията казват, че се надяват новото правителство да положи клетва още следващата седмица.

Джанкарло Джорджети изглежда в добра позиция да стане министър на икономиката. Джорджети беше министър на индустрията в досегашното правителство на Марио Драги и е смятан за една от най-умерените и проевропейски фигури в партията "Лига". Политикът ще трябва да балансира финансовата стабилност на третата по големина икономика в еврозоната, чийто публичен дълг възлиза на около 145% от брутния вътрешен продукт, с обещанията на коалицията за намаляване на данъците. Италия ще трябва да се справи и с рекордно високата инфлация и нарастващите разходи за енергия, които засягат фирмите и семействата.

Източници от коалицията казаха, че въпросите, свързани с енергетиката, вероятно ще останат в ръцете на министерството на екологичния преход. Фаворитът за поста е Джилберто Пикето Фратин, каза източник от коалицията. Той е дългогодишен политик от "Напред Италия" и заместник-министър на индустрията в досегашната администрация.

Очаква се партията на Берлускони да поеме и външното министерство с Антонио Таяни, политик от кариерата и съюзник на Берлускони, който за кратко беше председател на Европейския парламент, съобщава друг източник.

Салвини също ще се присъедини към кабинета според неговата партия, въпреки че все още не е ясно в каква роля. Според същите източници той може да бъде назначен за министър на инфраструктурата, докато постът министър на вътрешните работи, който първоначално искаше, може да бъде получен от близък до него технократ.

Министерството на отбраната е друга ключова позиция предвид продължаващата война в Украйна. Адолфо Урсо от "Италиански братя", бивш ръководител на парламентарната комисия по сигурността, е фаворит за поста според източник на Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: