Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 07:55 1 184 17

Жозеп Борел отрече да е имало расистки подтекст в изказването му за "джунглата"

  • жозеп борел -
  • оае-
  • обединените арабски емирства-
  • расистките думи-
  • расизъм-
  • джунгла

Министерството на външните работи на Обединените арабски емирства извика ръководителя на мисията на ЕС, за да поиска обяснения за расистките думи на Борел

Жозеп Борел отрече да е имало расистки подтекст в изказването му за "джунглата" - 1
Снимка: БГНЕС

Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел отрече коментарите, които направи миналата седмица, да са били расистки и се извини, ако те са обидили някого, предаде Ройтерс.

Министерството на външните работи на Обединените арабски емирства извика ръководителя на мисията на ЕС, за да поиска обяснения за расистките според него думи на Борел.

Върховният представител за външната политика и политиката на сигурност на ЕС участва в проява в Европейската дипломатическа академия в Брюж, на която нарече Европа "градина", а по-голямата част от останалия свят - "джунгла", която "може да нахлуе в тази градина".

Вчера Борел обясни в публикация в блог, че под "джунгла"е имал предвид все повечето случаи, в които държави използват сила, сплашване и изнудване - поведение, противоречащо на международните норми. "Някои разтълкуваха метафората ми като "колониален евроцентризъм. Съжалявам, ако някой се е почувствал обиден", каза Борел.

Външното министерство на ОАЕ нарече думите на Борел "неуместни и дискриминиращи". Според него те "допринасят за влошаващата се обстановка на нетолерантност и дискриминация по света", предаде агенция УАМ.

Борел призна, че някои не харесват метафората, защото е използвана от неоконсерваторите в САЩ. "Аз съм далеч от тази школа на политическата мисъл", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    17 2 Отговор
    Нищо расистко няма в изказването, абсолютно е прав. Само че вече джунглата нахлу и такива като Борел гледат да отърват кожите.
  • 2 Историк плюс

    14 1 Отговор
    Абе то и Рим някога е бил градина, но не и след преселението на народите............
  • 3 Дааа

    22 1 Отговор
    Лъже старият негодник, чист расист си е!!! Държавата Израел и тя ли е джунгла бай Жозе? Май настъпи котето да та абЕ в дипломата!
  • 4 един от многото

    29 1 Отговор
    Бореле , казаната дума е като изпусната птичка! каквото си искал си го казал , но работата е там , че останалите не са от Мусукоджили и доматите не ги ядат с коловете! Такива думи не са за устата на политик , още повече когато си зависим от държавите от "джунглата"!
  • 5 Някой

    26 0 Отговор
    Тоя некадърник толкова много изцепки направи, че не знам как още го търпят в ЕС. Ама, простото обяснение е, че останалите властимащи са по-големи некадърници и от него. И вярвам, че е така.
  • 6 фен на сидеров

    26 0 Отговор
    абе как в тая ЕК се е събрал цветът на европейската простотия и некомпетентност !? със свещ да ги бяха търсили, пак нямаше да ги открият такива !

    Коментиран от #8

  • 7 Съдията Дред

    1 13 Отговор
    Емирствата са пустиня, кво се обиждат
  • 8 Майката на костов

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "фен на сидеров":

    Ами кастингът е правен от САЩ, какво да очакваш!?
  • 9 Зказка

    27 1 Отговор
    Разбира се, че това беше расистко изказване. Разбира се, че Колективният Запад се имат за изключителни и гледат всеки друг отвисоко, така че хегемонията им над света би трябвало да се подразбира. Разбира се, че Колективният Запад, като победител в Студената война, реши, че светът им принадлежи и няма равен, който да им противостои. Разбира се, че Колективният Запад се захвана агресивно с неколцината непокорни застанали на колониалния път на Новия Световен Ред - такива като Сърбия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и хоп.....внезапно мечката взе, че се събуди............
  • 10 Вирус

    11 0 Отговор
    Ясно фашизма се завръща
  • 11 Прав е!

    0 12 Отговор
    Веднъж някой от ЕС да каже нещо смислено и веднага го налазват "засегнатите". Ами в ОАЕ растителност няма, значи няма и джунгла. Да се засягат тия с многото дървета.
  • 12 Реалист

    9 0 Отговор
    Върлият Атлантист Борел, видите ли бил далеч от школата на неоконсервативната политическа мисъл.......Ха, ха..... А ние знаем добре, че тя е в душицата му
  • 13 Неговата градина

    9 0 Отговор
    колко джунгли нападна ама той сигурно е забравил за Ирак, Либия и Сирия.
    И това само в последните 20 години, за по-преди въобще не говорим.
    Ама сигурно е забравил, склеротикът му със склеротик.
  • 14 Кресна

    10 0 Отговор
    Срам у позор е за Европа да има дипломат в лицето на този човек .Неговата единствена работа е тази на папагала .Когато Сащ изрече някоя глупост ,това лице след седмица почва да я повтаря в продължение на 2 седмици по всички възможни телевизии и радиа .Това ли е работата на първия дипломат на ЕС? Няма ли ЕС собствена политика ,няма ли това лице капацитет да мисли и говори неща които идват от него или от името на ЕС?
  • 15 Феодалист

    7 0 Отговор
    Вълкът козината си мени, но нрава - не. Но и същтноста си също НЕ!
    Колонизатора вика, робите ме нападат!
  • 16 Даа

    2 0 Отговор
    Един призрак броди по Европа, призрака на либералния неофашизъм. Правете си сметката.
  • 17 Обяснителен режим

    1 0 Отговор
    Тепърва започва за безотговорните приказки на запада в случая - на недоразумението Борел.