Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 04:18 3 457 33

23 октомври 1956 г. Въстанието в Унгария

  • унгария-
  • въстание-
  • ссср

Бунтът бързо се разпространява в цяла Унгария и правителството пада

23 октомври 1956 г. Въстанието в Унгария - 1
Снимка: Shutterstock

Унгарското въстание от 1956 г. е спонтанен революционен бунт срещу правителството на Унгарската народна република и неговата просъветска политика. Въстанието продължава от 23 октомври до 10 ноември 1956 г.

То започва като студентска демонстрация, към която се присъединяват хиляди граждани, докато тя минава през центъра на Будапеща на път към сградата на парламента. Студентска делегация, която опитва да влезе в сградата на радиото, за да излъчи исканията си, е задържана. Когато мнозинството навън изисква тя да бъде пусната, срещу него започва стрелба от силите на държавната сигурност вътре в сградата. Новините се разпространяват бързо, а с тях насилието и безредиците в столицата.

Бунтът бързо се разпространява в цяла Унгария и правителството пада. Хиляди се организират в опълчения и започват бой със силите на държавна сигурност. Просъветско настроени комунисти и полицейски служители често са екзекутирани или затваряни, като от затворите са пускани и въоръжавани затворници. Импровизирани съвети изземват контрола над общините от управляващата Унгарска работническа народна партия и поставят политически искания. Новото правителство формално разпуска полицията на държавна сигурност, обявява желание да се изтегли от Варшавския договор и обещава да проведе нови свободни избори. До края на октомври боевете почти приключват и нормалната обстановка започва да се възстановява. След като обявява готовност да изтегли съветските войски от Унгария, Политбюро на ЦК на КПСС променя решението си и се подготвя за смазване на революцията. На 4 ноември значителен брой съветски войски нахлуват в Будапеща и в други райони на страната. Унгарската съпротива продължава до 10 ноември.

Над 2500 унгарци и 700 съветски войници са убити в конфликта, а 200 000 унгарци стават бежанци. Масовите арести и преследвания продължават месеци след това. До януари 1957 г. новоназначеното от СССР правителство унищожава всякаква видима опозиция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 д ъъъ

    26 16 Отговор
    За това унгарскиямангасар сега е пръв приятел на путлер.
  • 3 С две думи

    24 33 Отговор
    Благодарение на ЦРУ и МИ-6 е въоражена част от бунтовниците-които както в столицата,така и по останалите градове убиват представители на властта...Оттам и напрежението се покачва и се стига до жертви сред протестиращите.Аналогия--как властта в САЩ отговори на превземането на Капитолия......

    Коментиран от #13

  • 4 Иди виж

    14 21 Отговор

    До коментар #1 от "Ето това е рашляка":

    мериканците как освободиха Ирак и Либия.

    Коментиран от #5

  • 5 Знам как ги освободиха

    24 9 Отговор

    До коментар #4 от "Иди виж":

    Двама диктатори по-малко. И продължават с Рашия! Поредния талибански диктатор ще увисне на въжето. А армията от орки, която освобождава всеки славяни от пералната му машина, ще настъпи храбро обратно към сибирските полета !
  • 6 Бацо прецедател

    13 6 Отговор
    Туй Орган дали го знай? А онгарската равалюциа 1848-9 кой я одави в кръв?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 7676

    15 10 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кат Русия няма втора,
    тъй могъща на света,
    тя е нашата опора,
    И да те е... в г....
  • 13 Брау бе,мноо знайш

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "С две думи":

    Влез във википедия на securitatea и натисни превод на български.Там иначе го пише бе това унгарско неуспяло въстание-Палачът Иван Серов,лав на КГБ ,атаката на AVO(унг.ДС),със снайперистите по покрива,обстрелващи народа(ама,че комунисти,а!ХАХАХА),уриниращият полк.от AVO Владимир Фаркаш,когато баща му Михал Фаркаш(голям партиен другар) идва да види как върви разпитът на Янош Кадар и много,много други любопитни неща от периода.хихи
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    15 2 Отговор
    Така се пази комунистическо правителство...с репресии, разтрели и терор....
  • 16 КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОР

    15 2 Отговор
    Ние тая власт насила сме в взели и насила ще я дадем....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НА СНИМКАТА

    9 3 Отговор
    Жертвите на съветската армия.....защитила управлението на комунистите в Унгария....
  • 19 Ти си лъжливо талибанско куче

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    и го знаеш. Знаеш за договора от 1992 и обещанията на Русия към Украйна за ядрените ракети. Лъжеш заради джуджето - враг на България. Еничар си ти и предател. Талибански руски неверник си. Поп Кръстю от Козлодуй!
  • 20 ,След 1956

    16 2 Отговор
    Янош Кадар поема ръководството.Курсът на партията се променя.положението на населението е значително облекчено.През 89-та,лето Мин.председстелят Виктор Немет свали телената мрежа по границата с Австрия.Кой е Виктор Немет?Син на селски стопани,опозиционери .Можеше ли у нас в Бг някой,чийто родители на били членове на БЗНС-Никола ПЕТКОВ да стане,ако не мин.председстел,поне министър?СМЯХ в залата.Е,за сметка на това Бг си беше най-бедната в соца и ..си остана на това ниво.

    Коментиран от #24

  • 21 Тодор

    23 7 Отговор
    В България червените "освободителите" са били още по-жестоки. Не е вярно, че българите не са се борели срещу руския ботуш, но всяка съпротива е била жестоко посичана. Прочетете за горяните, за убитите без съд и присъда, за убитите в лагери, за изселените...и не спряха докато превърнаха българите в аморфна, безлична и покорна рая.
  • 22 дебела кратуна

    11 9 Отговор
    Вие може да си плещите колкото искате (визирам патрЕотите - русофили и евро-атлантици), истината обаче е само една. КомунизЪма и КапитализЪма са измислени от хората с къдравите бакембарди. Същите стоят до рамото както на бай-дрън, така и на дед путя. Децата и на двамата са женени/омъжени за такива. Да не говоря че първият с това бащино име, взето от майка си - Рубин (скъпоценен камък), много ме съмнява.
    Та така драги ми смехурковци, докато братята нюйоркски ортодокси и евразийски хазари пълнят банковите сметки, вие тук се давите в собствената си злоба и си мислите че нещо зависи от путин, байдън или уши и шолц... Нема такова нещо. Всичко е измислено далеч преди да пукне пушка в украйна.
    Лошото е, че печелившия е винаги само един, а губещите сме ние..
  • 23 НА СНИМКАТА

    12 3 Отговор
    Така комунистите пазят своята власт....
  • 24 Грешка

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от ",След 1956":

    Да се чете МИКЛОШ Немет.Беше хубав документален филм и дават ги там хора 30-35 годишни,източногерманци тръгнали за гр.раницата,но временно останали у унгарски приятели и ...страх!!!Минали работи. Преди това един друг филмСВОБОДНА Европа на четири езика-унгарски,румънски,български полски с нежмата мелодия на "Питат ли ме де зората",младежите в Будапеща мятащи бутилки със запалителна течност по руските танкове,вълненията в Полша и Румъния,инвазията в Чехословакия .Гепили някъв чаушескувец,сложил бомба в сградата на своб.европа в Мюнхен срещи 1 млн долара,други там поразии в Полша и Румъния.За нас?Освен упомената мелодия нямаше друго.
  • 25 БСП...ДЪРТО КОМУНДЕ

    10 2 Отговор
    Така се пази комунистическото управление.....с кръв и насилие
  • 26 плюс минус

    7 5 Отговор
    Към края на соца на няколко пъти посещавах Будапеща.
    Красиво, чисто, подредено.
    В началото на 21 век отново бях там.
    Беше станал град, пълен с боклуци и окаяни чужденци, придаващи му безнадежден вид.
    Сега не знам как е.
  • 27 Сандо

    4 3 Отговор
    Ха-ха,спонтанен!?Стига с тия шеги още през нощта.Битката срещу комунизма като държавно устройство и като идеология започва много преди ВСВ и до днес не е приключила.
  • 28 умий комунист

    7 2 Отговор
    спаси света !
  • 29 НА СНИМКАТА

    6 2 Отговор
    Истинското лице на комунистите.....
  • 30 Маймуняка

    1 7 Отговор
    Това си е доказан заговор на ЦРУ .Скоро по хисторито даваха документален филм за тези събития.Запада и Русия са двете страни на една монета.Мачкат и владеят .
  • 31 Премахнат коментар 9

    3 0 Отговор
    С покана на военния министър Пал Редерер,командир на полк в Будапеща първи присъединил се към народното въстание и с руска подлост арестуван,въстанието почва да затихва.Танйове в Будапеща са в пламъци,стрелбата е все още честа.С потушаване на бунта много от водачите са откарани в зап.румъния,където голяма част от населението е унгарско.Разпитите води Иван Серов,шеф на КГБ.От изтезанията му умира един от министрите на Имре Над,като Серов го е яхнал на гръдния му кош и го налага по ходилата.

    Коментиран от #32

  • 32 Участие на много комунисти от румъния

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Премахнат коментар 9":

    Това са унгарци,живеещи там и бунтовниците на могат да ги различат от унгарските унгарци.По дърветата на по-големите улици за завързани с краката надолу служители от унг.държ.сигурност и милицията и налагани с камшици.Сградата на AVO,унгар.ДС,на чийто покрив снайперисти стрелят по минувачи е атакувана с много избити служители.И т.н.
  • 33 Гюнтер

    5 2 Отговор
    Позор, а сега оная гни.да Обран лакейничи на Путята докъде се докараха унгарците...
Новини по държави: