Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 11:50 878 10

"Таймс": Борис Джонсън - отново кандидат за премиер

  • великобритания-
  • борис джонсън -
  • премиер-
  • риши сунак -
  • пени мордант -
  • лидерството на торите -
  • оставкат-
  • лиз тръс

Борис Джонсън се опитва да се върне на политическата сцена, като предизвика Риши Сунак и Пени Мордант в борбата за лидерството на торите след оставката на Лиз Тръс

"Таймс": Борис Джонсън - отново кандидат за премиер - 1
Снимка: БГНЕС

Борис Джонсън се опитва да се върне на политическата сцена, като предизвика Риши Сунак и Пени Мордант в борбата за лидерството на торите след оставката на Лиз Тръс, пише британският вестник "Таймс".

Шест седмици след като напусна поста си, бившият премиер поиска от своите съюзници, донори и екипа, който му помогна да спечели общите избори през 2019 г., да проведат кампанията му за връщане на Даунинг стреет 10.

В състезанието Джонсън се готви да се изправи срещу Сунак, бившия финансов министър, когото той обвинява за отстраняването си от поста, и Мордант, лидер на Камарата на общините.

Завръщането на Джонсън на политическата сцена ще засили разделението в Консервативната партия още повече, като поне трима депутати са готови да я напуснат, вместо да попаднат отново под негово ръководство.

Великобритания ще има нов министър-председател в рамките на една седмица по съкратен график, за да бъдат успокоени пазарите след сътресенията от пребиваването на Лиз Тръс на премиерския пост, което е най-краткото в историята.

Тя осъзна, че не може да изпълни "мандата, с който беше избрана от Консервативната партия", след като ѝ беше казано от сър Греъм Брейди, председател на Комитета от 1922 г., че е загубила подкрепата на парламентарната група. Нейната оставка дойде след четири бурни седмици, в които политическият ѝ авторитет беше унищожен от последиците от "минибюджета" за намаляване на данъците, който практически бе напълно променен.

Комитетът от 1922г, който наблюдава надпреварата за лидерство на консерваторите, заяви, че всеки кандидат трябва да получи подкрепата на 100 депутати до обяд в понеделник, за да участва в надпреварата.

Това ще ограничи надпреварата до максимум трима кандидати, които ще бъдат гласувани същия следобед. Първите двама - освен ако не бъде постигнат консенсус кой да бъде лидер - ще бъдат подложени на онлайн гласуване от членове на партията, като резултатът трябва да бъде обявен в петък следващата седмица.

Към четвъртък вечер Джонсън имаше 20 поддръжници. Твърди се, че Джейкъб Рийс-Мог, министър на бизнеса, помага в провеждането на кампанията му. Според информациите бившият премиер, който се очаква скоро да се завърне от ваканцията си на Карибите, изчаква да види дали е вероятно да получи достатъчно номинации, преди официално да обяви своята кандидатура.

Той е казал на приятели, че вярва, че може да поведе отново нагоре торите и твърди, че е единственият кандидат с мандат да ръководи, като се има предвид победата му на общите избори през 2019 г. Той вярва, че може да спечели гласуването сред членовете на партията.

Сунак е готов да стартира втората си кампания за лидер на партията на платформата на фискален консерватизъм, седмици след като беше победен от Тръс. Към четвъртък вечер той имаше подкрепата на повече от 30 консервативни депутати.

Ако финалът е "Сунак срещу Джонсън", едва ли може се очаква джентълменско споразумение, в което някой от тях да отстъпи стола си, само и само да не се стигне до партийно гласуване. "Това ще бъде битка на живот и смърт", прогнозира депутат от Консервативната партия. Джонсън откровено не харесва Сунак. Поддръжниците му вече се притесняват, че дори Риши да се появи като лидер и да спечели неочаквана подкрепа, Джонсън ще се номинира само за да му попречи. Една седмица в политиката е много време, а следващата обещава да е нервна, пише британското списание "Спектейтър".

Източник: британският вестник "Таймс" / британското списание "Спектейтър"


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Биоинженер

    6 1 Отговор
    Uk умира мн мелези и мн черни от Близкия изток, Азия, Африка се преместиха там и носят ниска култура. Особено опасно за бялата раса са смесването с други просто затриват белите гени на интелигентноста
  • 4 АНТИФАШИСТ

    4 0 Отговор
    Всяка раса да си знае географската ширина, че мелезите пълзят на север.
  • 5 Облякъл се

    2 0 Отговор
    Илия,пак в тия!След него....Лиз!?Прогрес на Великобритания!
  • 6 Аршлох

    2 1 Отговор
    Боджо къде се слага пак,много бързо е забравил,че Путин го уволни.
  • 7 политически бардак в жалкобритания

    3 1 Отговор
    пипе сменя куку после куку сменя пипе а резултата е все един и същ
  • 8 сирене

    2 0 Отговор
    Така става когато торитата виждат, че всеки следващ кандидат премиер няма мандат пред хората. Предсрочни избори, извън ЕС и референдум в Шотландия.. Честито!
  • 9 До къде се докараха

    1 1 Отговор
    Възможността за избор е една: от идиот на идиот
  • 10 0044

    0 1 Отговор
    Харесван е от народа Борката. Де и в България да имахме подобие, като Господин Борис Джонсън.
Новини по държави: