Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 15:59 1 320 9

Казахстан е против плащанията само в рубли за руски газ

  • казахстан-
  • рубли-
  • руски газ-
  • плащания-
  • евразийски съюз

"Партньорите на Русия в Евразийския икономически съюз (ЕИС) трябва да имат избор от валути, с които да заплащат природния газ, вместо да бъдат ограничени само до руската рубла"

Казахстан е против плащанията само в рубли за руски газ - 1
Източник: БГНЕС

"Партньорите на Русия в Евразийския икономически съюз (ЕИС) трябва да имат избор от валути, с които да заплащат природния газ, вместо да бъдат ограничени само до руската рубла", заяви по време на брифинг Булат Акчулаков, министър на енергетиката на Казахстан, цитиран от Ройтерс.

Членовете на ЕИС обсъждат създаването на съвместен пазар на петрол и газ, а Русия е предложила рублата да бъде използвана като платежна валута, според думите на министър Акчулаков, предаде БТА.

Москва, изправена пред санкции, наложени ѝ от Запада, заради инвазията в Украйна, по-рано поиска от западните купувачи да заплащат за руските си енергийни доставки в рубли. Така Кремъл цели да предпази средствата от замразяване от чуждестранни банки, вследствие от санкциите, и също иска да отслаби ролята на долара в глобална търговия.

Казахстан, втората по големина икономика в петчленния блок, обаче не е съгласен с руското предложение. "Нашата позиция (по време на последните дискусии) бе, че това трябва да бъде опция, която да бъде избрана от страните по договор", каза Акчулаков.

Позицията на Астана е пример, че бившите съветски републики в Централна Азия все повече се противопоставят на Кремъл, осъзнавайки новооткритите си лостове за влияние, докато Русия се насочва към техните пазари и търговски пътища в опит да заобиколи западните санкции, посочва Ройтерс.

В Евразийския икономически съюз членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и самата Русия. Обединението се създава с цел цялостно надграждане, повишаване на конкурентоспособността и сътрудничеството между националните икономики. То осигурява свободно движение на стоки, услуги, капитали и работна сила, пише на официалната страница на ЕИС.

Казахстан изнася газ за Русия, но и внася такъв от нея, тъй като не всички казахстански региони са богати на въглеводороди.

Също така министър Акчулаков посочи, цитиран от ТАСС, че количествата петрол, транспортирани по Каспийският тръбопроводен консорциум (КТК), могат да бъдат възстановени изцяло след 25 октомври.

"Ремонта е до края на този месец (...) След 25-ти, ще има допълнителни съоръжения на терминала за износ на петрол", обяви той.

През август КТК съобщи, че временно е извела от експлоатация два от пристаните на терминал за износ на петрол край руското черноморски пристанище Новоросийск. Износът на петрол от два от трите му пристана на морския терминал бяха спрени, а третият пристан обработва до 3,5 милиона тона петрол на месец.

Същевременно Казахстан търси начини да разшири износа си на петрол, като разглежда възможността за доставки за Финландия чрез железопътен транспорт, според Акчулаков. "Петролът преди е бил доставян там с железница. Затова по принцип се разглежда като един от вариантите", отговори той на запитване за възможния износ на казахстански петрол за Финландия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Запознат

    10 17 Отговор
    Сритаха жужето под масата.
  • 3 Руската рубла

    7 15 Отговор
    Е равна на парче тоалетна хартия. И само за това може да се ползва извън Русия.
  • 4 Оня път

    10 3 Отговор
    му спасиха дебелата казахска кратуна от американския пуч, ама може да опитат пак и знае ли се . . .
  • 5 Касъм се праи на много

    8 3 Отговор
    отворен, щото сигурно и той е на чешмичка западна.
    Касъмчо, квото ти иска търговецът за стоката с това плащаш.
    Ако иска рубли, плащаш с рубли, ако иска долари плащаш с долари, ако иска сушени дренки плащаш със сушени дренки.
  • 6 Рубладжия прозд да си

    4 6 Отговор
    Кви рубли бе, тва е само цветна тоалетна хартия???
  • 7 Стоянов

    0 0 Отговор
    Ама Радевият кабинет е съгласен да плаща само в рубли.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ванко шемета

    0 1 Отговор
    Чудите ли се какво прави Ванко шемета? Гледа си кефа, все така НЕ ползва газ и въобще не се занимава с дегенерати на които само газ им е в главите 🤣