Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 16:45 641 1

Изборите в Малайзия ще се състоят на 19 ноември

  • малайзия-
  • избори-
  • парламент-
  • исмаил сабри якоб

Малайзия ще избере нов парламент следващия месец

Изборите в Малайзия ще се състоят на 19 ноември  - 1
Снимка: Shutterstock

Малайзия ще избере нов парламент следващия месец, предаде ДПА, позовавайки се на съобщение на избирателната комисия в Куала Лумпур.

Министър-председателят Исмаил Сабри Якоб наскоро разпусна парламента и обяви предсрочни избори, които султан Абдула Риятудин ал Мустафа Билах одобри. Решението дойде на фона на разногласия между партията на Исмаил, Обединената малайзийска национална организация и нейните коалиционни съюзници.

Изборите ще се произведат на 19 ноември, въпреки че по план те трябваше да се състоят през май 2023 г. Управляващата партия на Исмаил се надява на голяма победа, като по този начин ще си осигури по-силен мандат за стабилизиране на политическия пейзаж след години на политически сътресения.

Обединената малайзийска национална организация е в правителството, откакто Малайзия извоюва независимостта си от Великобритания през 1957 г. Въпреки това партията понесе историческо поражение на изборите през 2018 г. заради корупционен скандал за милиарди долари. В резултат на това бившият премиер на Малайзия лидер на партията Наджиб Разак беше осъден на 12 години затвор за подкуп.

Партията на Исмаил успя да се върне на власт през август 2021 г., след като предишното правителство подаде оставка поради критики за справянето му с ковид пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоооо

    2 0 Отговор
    Снимката в статията е на Пхенян - Северна Корея