Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 17:30 1 053 11

Гърция откри международен център за обучение на пилоти

  • гърция-
  • израел-
  • международен център за обучение на пилоти-
  • компания elbit

Гърция днес откри нов международен център за обучение на пилоти, създаден в партньорство с Израел

Гърция откри международен център за обучение на пилоти - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция днес откри нов международен център за обучение на пилоти, създаден в партньорство с Израел, опитвайки се да надгради относителното си предимство във въздушните сили над регионалния си съперник Турция, съобщи АП.

Израелската отбранителна компания Elbit, която миналата година финализира сделка на стойност 1,65 милиарда долара с гръцкото правителство, подпомагана от Израел, ще помогне за управлението на обекта, разположен във военновъздушна база край южния гръцки град Каламата.

Гърция изпълнява програма за модернизация на въоръжените си сили, фокусирана до голяма степен върху нейните военновъздушни сили, тъй като се надява да изпревари Турция. Атина придобива усъвършенствани френски изтребители Рафал, обновявайки стареещия си флот от изтребители F-16 и иска да се присъедини към програмата на Съединените щати за F-35.

Турция бе изключена от програмата за F-35 след закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400.

Членките на НАТО Гърция и Турция продължават да спорят за морските граници и военното присъствие на източните гръцки острови, което, както твърди Анкара, нарушава международните договори.

Новият тренировъчен център започна работа в петък с 14 от очакваните 25 едномоторни турбовитлови самолета T-6. Флотът ще се разшири през следващата година с доставката на 19 италиански тренировъчни самолета M-346, оборудвани с вградена виртуална авионика, която симулира сценарии за битка и полет.

Макар летателното училище да бе официално открито днес, то няма да заработи напълно до началото на 2024 г., заявиха служители на Elbit.

Генерал-майор Георгиос Вагенас, командващ тренировъчния щаб на гръцките ВВС, каза, че самолетите T-6 ще осигурят 7000 часа летателно обучение годишно, докато реактивните самолети M-346 ще осигурят 3500 часа.

"Тези съоръжения ще подготвят бойни ескадрили за поколението бойни самолети, които военновъздушните сили наскоро придобиха“, каза Вагенас. "Това ще бъде основният механизъм за противодействие на заплахите, ... идващи от нашия съсед на изток“, каза той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    3 6 Отговор
    Очевидно тая е гъркиня гледа самолета като реле у джелезница Грък знае само сиртаки и узо всичко техническо му е пълна мъгла

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Дарвин

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Напротив,гърците са най добрите натовски пилоти,години на ред печелят първо място в съвместните съревнования. потърси в гугъл Greeks best NATO pilots

    Коментиран от #6

  • 3 Кочо

    13 0 Отговор
    Ариста! Тавмасия! Иперохо!
  • 4 Тази

    10 0 Отговор
    така го гледа готова е да му вдигне самолета
  • 5 Бонбон

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Да , нищо не разбират! Най добрите летчи в НАТО са гърците и както ги срещат турцетата бягат както да ги гоният дяволите
  • 6 Запознат

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дарвин":

    Доста "добри" гръцки пилоти станаха храна за рибите в Егейско море! Гърция толкова много се страхува от Турция, че се моли на Байдън и на Макрон да я пазят от Турция! Базата май е в обсега на турската балистична ракета Бора(300км) а за Тайфун(800км) няма смисъл да се коментира!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Казабубу

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    На практика един път имало двубой между турски F 16 и гръцки Мираж 2000 от които беше свален турският самолет и загинал пилота. Втори път са се сблъскали два F16 гръцки и турски от които и двата пилота са паднали в морето самолетите също, турският пилот се спаси гръцкият се удави. Между другото Scalp Naval със обсег повече от 1000 километра лети до всяка точка на Турция Лети ниско и има променлива траектория,много по трудно се индетифицирват и се свалят от балистичните ракети и се изстрелва от самолети,подводници и фрегати
  • 8 Казабубу

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Запознат":

    Като си толкова запознат погледни някое турско предаване как плачат турците че нямат аналог на гръцките Рафяли и на техните ракети Meteor които са способни да ги унищожат от 200 километра далече

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ШеВидим

    0 3 Отговор
    Страхът на гърците от турците е безисходица като шофьорската мъка кога спука гума па резервна немал.
Новини по държави: