25 Октомври, 2022 12:10 719 5

Петима палестинци са убити на Западния бряг

  • израел-
  • палестинци-
  • западния бряг

Израелските сили нахлуха в укрепена квартира на въоръжена група във втория по големина град на окупирания Западен бряг - Наблус, като взривиха лаборатория за експлозиви и започнаха престрелка

Петима палестинци са убити на Западния бряг - 1
Снимка: БГНЕС

Израелските сили нахлуха в укрепена квартира на въоръжена група във втория по големина град на окупирания Западен бряг - Наблус, като взривиха лаборатория за експлозиви и започнаха престрелка, съобщиха военните във вторник. Петима палестинци са убити и 20 са ранени, според палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Associated Press.

Нощното нападение в стария град на Наблус беше едно от най-смъртоносните на Западния бряг през 2022 г. и идва в момент на ескалиране на напрежението.

Целта на нападението е била група въоръжени палестинци, наричащи себе си "Лъвската бърлога". Групата е отговорна за неотдавнашната смъртоносна атака срещу израелски войник и няколко опита за атаки, съобщи израелската армия.

Петимата мъже, убити при нападението, са били на възраст между 20 и 30 години, съобщи здравното министерство. Няколко от ранените са в тежко състояние, съобщиха плестинските здравни власти.

Повече от 125 палестинци бяха убити в израелско-палестинските битки на Западния бряг и в Източен Йерусалим тази година. Боевете се разраснаха, след като серия палестински нападения убиха 19 души в Израел през пролетта. Израелската армия твърди, че повечето от убитите палестинци са били бойци. Но младежи, хвърлящи камъни, протестиращи срещу нахлуванията, и други, които не участват в конфронтации, също са сред убитите.

Израел превзе Западния бряг през Близкоизточната война през 1967 г. и построи повече от 130 селища там, много от които приличат на малки градове, с жилищни блокове, търговски центрове и индустриални зони. Палестинците искат Западният бряг да формира основната част от бъдещата им държава. Повечето страни разглеждат заселническата дейност на Израел като нарушение на международното право.

Петима палестинци са убити на Западния бряг
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 1 Отговор
    Най-лесно се убиват невинни, нали така ОКУПАТОРИ?

    Коментиран от #4

  • 2 Рошко

    4 2 Отговор
    Палестинците са си в палестина, няма израел има Палестина. израел е някаква виртуална държава

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 еди го кажи

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    на трохарката мутрофанова
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.