25 Октомври, 2022 12:10 644 5

Петима палестинци са убити на Западния бряг

  • израел-
  • палестинци-
  • западния бряг

Израелските сили нахлуха в укрепена квартира на въоръжена група във втория по големина град на окупирания Западен бряг - Наблус, като взривиха лаборатория за експлозиви и започнаха престрелка

Петима палестинци са убити на Западния бряг - 1
Снимка: БГНЕС

Израелските сили нахлуха в укрепена квартира на въоръжена група във втория по големина град на окупирания Западен бряг - Наблус, като взривиха лаборатория за експлозиви и започнаха престрелка, съобщиха военните във вторник. Петима палестинци са убити и 20 са ранени, според палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Associated Press.

Нощното нападение в стария град на Наблус беше едно от най-смъртоносните на Западния бряг през 2022 г. и идва в момент на ескалиране на напрежението.

Целта на нападението е била група въоръжени палестинци, наричащи себе си "Лъвската бърлога". Групата е отговорна за неотдавнашната смъртоносна атака срещу израелски войник и няколко опита за атаки, съобщи израелската армия.

Петимата мъже, убити при нападението, са били на възраст между 20 и 30 години, съобщи здравното министерство. Няколко от ранените са в тежко състояние, съобщиха плестинските здравни власти.

Повече от 125 палестинци бяха убити в израелско-палестинските битки на Западния бряг и в Източен Йерусалим тази година. Боевете се разраснаха, след като серия палестински нападения убиха 19 души в Израел през пролетта. Израелската армия твърди, че повечето от убитите палестинци са били бойци. Но младежи, хвърлящи камъни, протестиращи срещу нахлуванията, и други, които не участват в конфронтации, също са сред убитите.

Израел превзе Западния бряг през Близкоизточната война през 1967 г. и построи повече от 130 селища там, много от които приличат на малки градове, с жилищни блокове, търговски центрове и индустриални зони. Палестинците искат Западният бряг да формира основната част от бъдещата им държава. Повечето страни разглеждат заселническата дейност на Израел като нарушение на международното право.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 1 Отговор
    Най-лесно се убиват невинни, нали така ОКУПАТОРИ?

    Коментиран от #4

  • 2 Рошко

    4 2 Отговор
    Палестинците са си в палестина, няма израел има Палестина. израел е някаква виртуална държава

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 еди го кажи

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    на трохарката мутрофанова
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.