Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 18:13 1 939 6

Чехия подготвя предложение за гласуване по въпроса с разширяването на Шенген

  • чехия-
  • шенген-
  • разширяване-
  • българия-
  • румъния

Чешкото председателство на Съвета на ЕС подготвя предложение, свързано с приемането на България и Румъния в Шенген

Чехия подготвя предложение за гласуване по въпроса с разширяването на Шенген - 1
Източник: Shutterstock

Чешкото председателство на Съвета на ЕС подготвя предложение, свързано с приемането на България и Румъния в Шенген, като се очаква въпросът да бъде обсъден на 8 декември. Това съобщиха за БТА от председателството.

Утре е насрочено заседание на работната група по Шенген в Съвета на ЕС, на което при закрити врата ще бъдат обсъдени докладите от извършената наскоро нова проверка на двете страни. Проверката бе по искане на София и Букурещ, и в нея участваха представители на Европейската комисия и на страните от ЕС. Засега председателството не дава отговор на въпроси, свързани със съдържанието на докладите.

Разширяването на Шенген е ясна цел за председателството, Европейският съвет миналата седмица се споразумя приемането на България и Румъния да последва в най-близко бъдеще, допълва председателството. То уточнява, че се стреми изцяло да улесни и ускори този процес.

Председателството пояснява, че следващите стъпки са свързани с обсъждането на предложение за решение. Очаква се решението да бъде подложено на гласуване на заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември, а за да бъде положително, трябва да бъде подкрепено единодушно.

По-рано този месец Европейската комисия и Европейският парламент отново призоваха двете страни да станат част от европейското пространство без гранични проверки. Двете институции отбелязаха, че България и Румъния изпълняват необходимите изисквания от 2011 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 14 Отговор
    България ще е тоалетната на Шенген.

    Коментиран от #5

  • 2 С.П.

    19 5 Отговор
    Ако отново бъде отложено влизането ни в Шенгенското пространство, България тябва категорично да заяви, че ще налага вето по всички въпроси, които ще се внасят за обсъждане, докато не се гласува приемането ни в Шенген. Вето до дупка! Тези вече ни се подиграват, а ние слугински свеждаме глава и се кахърим...

    Коментиран от #4

  • 3 !!!?

    6 0 Отговор
    Ружа Игнатова - "Мата Хари" !!!?
  • 4 Какъв шенген

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "С.П.":

    Сънуваш ,България е пробита от руски шпиони

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Всъщност ще е недостъпна за русоидни отрепки , защото визите ще се проверяват вече в шенгенските регистри , а не с взятки за евтини чиновници в консулствата !! Освен това всеки банков превод ще се следи от европейския банков контрол , а не от измислените "български" банки !
  • 6 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Какъв шенген":

    Именно затова Шенген и еврото ще им резнат ръчичките , щото вече няма да решават купени български чиновници !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания