26 Октомври, 2022 16:11 869 19

Иран въведе санкции срещу юридически, физически лица и медии от ЕС

  • иран-
  • ес-
  • санкции-
  • медии-
  • физически лица-
  • юридически лица

В отговор на санкции, наложени наскоро от Европейския съюз на ирански ръководители, обвинени в потушаването със сила на протестите след смъртта на Махса Амини

Иран въведе санкции срещу юридически, физически лица и медии от ЕС - 1
Източник: БГНЕС

Иран обяви днес санкции срещу юридически, физически лица и медии, базирани в Европейския съюз, в отговор на санкции, наложени наскоро от ЕС на ирански ръководители, обвинени в потушаването със сила на протестите след смъртта на Махса Амини, предаде Франс прес.

Иран беше разтърсен от протести след смъртта на 16 септември на младата иранска жена от кюрдски произход, която почина три дни след ареста си в Техеран от нравствената полицията заради нарушаване на стриктните правила за облеклото на жените в страната, включително носенето на забрадки на обществени места, предаде БТА.

Десетки хора, предимно протестиращи, но също и членове на силите за сигурност, бяха убити по време на демонстрациите. Още стотици, включително жени, бяха арестувани.

На 17 октомври ЕС въведе санкции срещу нравствената полиция и срещу 11 ирански представители, включително министъра на информационните и комуникационни технологии, обвинявайки ги, че са замесени в репресиите.

В отговор иранското външно министерство обяви днес в изявление санкции срещу 8 юридически лица и 12 физически лица, базирани в Европа заради „подкрепа за терористични групи“, „подстрекаване към насилие“ и „провокиране на безредици, насилие и терористични актове“ в Иран.

Черният списък на Иран включва Международния комитет за търсене на справедливост, Международната лига срещу расизма и антисемитизма и ираноезичните редакции на "Дойче веле" и "Радио Франс ентернасионал" .

Европейски и френски депутати и политици и двама главни редактори на германския вестник "Билд" също са сред санкционираните от иранското правителство. В иранския черен списък попадат и две германски компании.

Санкциите включват забрана за издаване на визи и изземване на имущество и активи на санкционираните, които са на иранска територия.

На 19 октомври Иран обяви, че е поставил в черния си списък британски юридически и физически лица, броени дни след като Лондон наложи санкции на иранската нравствена полиция заради смъртта на Махса Амини.

Германия втвърдява курса си към Иран заради потушаването на антиправителствените протести, съобщи ДПА, като цитира германската външна министърка Аналена Бербок. В съответствие с новата политика предстои да бъдат въведени допълнителни ограничения за влизане в Германия на ирански представители, освен санкциите на ниво ЕС. Съществуващите бизнес отношения с ирански банки ще бъдат ограничени допълнително.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    13 5 Отговор
    Аятолаха е ПИЧ

    Коментиран от #16, #19

  • 2 тикви продажни

    19 1 Отговор
    Да разследват акушерката Урсула за комисионната от Пфайзер!
  • 3 Бидоньъ

    13 2 Отговор
    тия па .. повече золуме ще да направите,ако засилите некой Геран2 на към Европата
  • 4 Браво на иранците

    15 1 Отговор
    Черният списък на Иран за подкрепа за терористични групи, подстрекаване към насилие и провокиране на безредици, насилие и терористични актове включва "Дойче веле"!!! Политици с топки, не като нашите джендъри!

    Коментиран от #8

  • 5 а така

    9 2 Отговор
    бой по еврофашагите!!!
  • 6 Танк

    10 1 Отговор
    А така. И други можели да санкционират. Аз досега си мислех, че това е привилегия само на смахнатите.

    Коментиран от #10

  • 7 Бацо прецедател

    2 2 Отговор
    Е не може така бе, колко дръжави беха променени од арапската пролет а Иран остана непокътнат! Време е да го видиме ка изгрева и над таа българска земля слънцето на демокрациата деа! Зиме иде а слет неа пролет- време за основно почистване на мохлясали чалми, гаджави и чукундуре!
  • 8 русия значи тероризъм и фашизъм

    1 10 Отговор

    До коментар #4 от "Браво на иранците":

    Русия е държава терорист,а Иран е държава съответно спонсорираща тероризма,като продава оръжие на закъсалите московски терористи.Добре,че сме на правилната страна,а не като русофислките джендъри от грешната страна на .

    Коментиран от #9

  • 9 Умник

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "русия значи тероризъм и фашизъм":

    Русофилски джендъри. Яко словосъчетание. Ама тя...... не ходи по гората.

    Коментиран от #11

  • 10 де факто

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Танк":

    Не,не могат.Особено пък разни недоносени държавички като иран или русия.Прочети какви са "санкциите" и ще разбереш,защо разни подобия на държави като Иран или Русия,не могат да налагат санкции.Максималната санкция,която могат да наложат тези пародиини държави е да забранят на дадено лице да стъпва на тяхна територия.Това не е никаква форма на санкция първо,защото не влияе по никакъв начин на света извън оборите иран/русия и второ няма луд на този свят,който да иска попринцип да стъпва в тези две подобия на държави.Тези санкции реално са нещо от типа на "Няма какво да направим по въпроса,но вижте ни,все още не сме съвсем умряли,затова и ние барабар петко с мъжете ще се обаждаме"

    Коментиран от #12

  • 11 да си знаеш

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Умник":

    Знаеш ли,че от началото на мобилизацията в Русия,досега няколкостотин хиляди руски мъже са си сменили пола ? Наясно ли си,че Русия е лидер в Европа по този показател ?
  • 12 Танк

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "де факто":

    Прав си. Честа не им позволява да запорират богатства,които не са техни

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ракиец

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тракиец🇩🇪🇯🇵🇮🇹🇮🇷🇧🇬🇺🇦":

    Добре, ама льобимата ти еврейска окраина напира за същия тоя ЕС. Нещо да кажеш по тоя въпрос?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 русия значи тероризъм и фашизъм

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Танк":

    Каква чест от терористи ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.