26 Октомври, 2022 17:35 899 3

Нидерландия разследва незаконни китайски офиси на нейна територия

  • китай-
  • нидерландия-
  • китайска диломация

Нидерландското правителство разследва дали нелицензирани офиси са работили от името на китайското правителство в кралството

Нидерландия разследва незаконни китайски офиси на нейна територия - 1
Снимка: Shutterstock

Нидерландското правителство разследва дали нелицензирани офиси са работили от името на китайското правителство в кралството, съобщи нидерландското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Говорител на министерството каза, че проучва въпроса след материал на RTL Nieuws, според който два такива офиса са изпълнявали различни функции, включително дистанционно подновяване на шофьорски книжки на китайски граждани.

Проучване от септември на базираната в Мадрид правозащитна група Safeguard Defenders казва, че китайските полицейски агенции са установили офиси в 21 държави и ги използват за да преследват политически цели в чужбина.

Китайското посолство не е отговорило на исканията за коментар.

"Сега проучваме какво се случва в тези офиси и когато имаме повече информация за това, можем да изберем подходящите действия", каза говорителят на Министерството на външните работи Максим Ховенкамп.

"Това, което е ясно е, че китайското правителство никога не ни е информирало за тези центрове по дипломатически канали, така че това ги прави незаконни по принцип", каза Ховенкамп.

RTL интервюира Ван Джиню, китайски дисидент в Нидерландия, който каза, че представители на един такъв офис в Ротердам са се опитали да го притиснат да се върне в Китай, като част от по-широка кампания за тормоз върху него.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    2 1 Отговор
    Само ние можем да заобикаляме законите.
  • 2 Сатана Z

    1 0 Отговор
    Става въпрос за два полицейски участъка ,които Китай са открили в Амстердам и Ротердам.
  • 3 ужас(истински)

    0 2 Отговор
    Депутат от холандския парламент, водач на парламентарно представена партия, е изнесъл данни пред депутатите, за личните сметки в долари и евро на зеления комик, в чужди банки! Какви санкции, какви помощи! Холандците да не са глупави марионетки!..
Новини по държави: