Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 20:25 1 394 13

Хаменей се закле да отмъсти след атентата срещу шиитско светилище

  • иран-
  • върховният лидер на иран-
  • аятолах али хаменей-
  • отмъщение-
  • атентат-
  • светилище

Върховният лидер на Иран обеща да отмъсти на онези, които заплашват сигурността на страната, след нападението срещу шиитски поклонници

Хаменей се закле да отмъсти след атентата срещу шиитско светилище - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният лидер на Иран обеща да отмъсти на онези, които заплашват сигурността на страната, след нападението срещу шиитски поклонници, отговорност за което пое "Ислямска държава", което заплашва да разпали напрежението на фона на широко разпространени антиправителствени протести. съобщи Ройтерс.

В изявление, прочетено по държавната телевизия, аятолах Али Хаменей заяви, че нападателите "със сигурност ще бъдат наказани" и призова иранците да се обединят. "Всички сме длъжни да се справим с врага и неговите предателски или невежи агенти", подчерта Хаменей ден след нападението, отнело живота на 15 души.

Призивът на Хаменей за единство изглежда е насочен предимно към лоялните към правителството, а не към протестиращите, чието движение властите смятат за заплаха за националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Религиозните управници на Иран са изправени пред общонационални протести след смъртта на Махса Амини, 22-годишна кюрдка, починала на 16 септември след арест от нравствената полиция. Чуват се и призиви: "Смърт на Хаменей!" и "Край на Ислямската република!". Демонстрациите са едно от най-големите предизвикателства към управлението след революцията от 1979 година.

Иранските власти съобщиха, че са арестували въоръжен мъж, извършил нападението в светилището в град Шираз. Държавните медии заявиха, че то е дело на "терористи такфири" - етикет, който Техеран използва за твърдолинейните сунитски мюсюлмански бойци като членовете на "Ислямска държава".

Заместник-губернаторът на провинцията Есмаил Мохебипур заяви, че заподозреният нападател е в критично състояние, след като е бил прострелян от полицията. "Все още не сме успели да го разпитаме“, добави той.

Кадри от камери за видеонаблюдение, излъчени днес по държавната телевизия, показват как нападателят влиза в светилището с автомат, който е скрил в чанта, и стреля, докато богомолците се опитват да избягат и да се скрият в коридорите.

"Ислямска държава", която някога представляваше заплаха за сигурността в Близкия изток, е поемала отговорността за предишни случаи на насилие в Иран, включително двете нападения през 2017 г., насочени срещу парламента и гробницата на основателя на Ислямската република аятолах Хомейни. Когато беше на върха на своята мощ, организацията управляваше милиони хора в Близкия изток и всяваше страх по целия свят със смъртоносни атентати.

Иран често обвинява Запада и своите регионални съперници Израел и Саудитска Арабия в подбудителство към атаки. Саудитска Арабия отрича, а Израел обикновено отказва да коментира действията си срещу Ислямската република.

Вчера, когато бе извършено нападението срещу шиитските поклонници, иранските сили за сигурност влязоха в сблъсък с протестиращи, отбелязващи 40 дни от смъртта на Амини. Иранските правозащитни организации заявиха, че според непотвърдени съобщения някои членове на семейството на Амини са под домашен арест.

Хаменей се закле да отмъсти след атентата срещу шиитско светилище
Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Айятоласите

    11 10 Отговор
    Дано да съборят режима в Берлин и Вашингтон.

    Коментиран от #10

  • 3 Този атентат

    7 13 Отговор
    е държавна инсценировка, с цел да отклони внимаието на иранския народ от безчинствата на аятоласките милиции.
  • 4 Ахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Р Кадиров":

    Сега Кадиров ли си, ве столипиновец? Не думай
  • 5 Шиити и Сунити

    9 2 Отговор
    Да знаете че те се мразят като католици и православни.От 2000 години е така.При нас.При тях,мюсюлманите идва по-късно..

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БОЛШЕВИК

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Айятоласите":

    Те само ще спомогнат. Тия които ще бутнат Империята на злото са Великия Ким с помощта на Китай!
  • 11 Съвет

    2 3 Отговор
    Много е просто бай Хаменей, удряш по Рияд и всичко става ток и жица! После внимаваш за Чеченско отмъщение.
  • 12 Факт

    1 2 Отговор
    Този сам ги е взривил за да отклони вниманието и да остане на власт! Какво са още няколко жертви щом учителите потвърдиха убийствата на над 15 ученика
  • 13 Истината

    0 0 Отговор
    Верните кучета на сащ- кюрдите се опитват да запалят персийския килим!