Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 12:25 3 369 16

Без студентски живот: Защо млади европейци се връщат да живеят при родителите си?

  • франция-
  • германия-
  • жилища-
  • европейци-
  • студенти

Инфлацията, високите цени на енергията и растящият брой желаещи да учат в чужбина предизвикаха своеобразна жилищна криза

Без студентски живот: Защо млади европейци се връщат да живеят при родителите си? - 1
Източник: Shutterstock

Все повече студенти в Европа се връщат да живеят при родителите си заради невъзможност да плащат жилищата си или поради липса на такива. Инфлацията, високите цени на енергията и растящият брой желаещи да учат в чужбина предизвикаха своеобразна жилищна криза. Къде и как живеят младите европейци? Отговора на този въпрос потърси кореспондентът на NOVA Петя Желева.

По данни на Евростат, студентските наеми в Европа са скочили с 1,7% през второто тримесечие на 2022 г. Най-скъпо е в Париж, почти два пъти по-ниски на квадратен метър са цените на квартирите в Брюксел, а рекордно увеличение - с 16 % за година, се отчита в Австрия.

Желаещите да учат в Париж трябва да разполагат с поне 1300 евро на месец, което е малко над минималната работна заплата за страната. Около 800 евро от тях трябва се отделят за наем на студио. На мнозина учащи във френската столица им се налага и да работят, за да продължат образованието си.

Германия пък е европейската държава, осигуряваща най-високи социални стипендии на своите студенти – до 14 000 евро на година.

Една от най-предпочитаните страни за обучение сред младите на Стария континент е Нидерландия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христина

    31 1 Отговор
    Жалко! Ние едно време имахме страхотен студентски живот! Тръгнеш ли по непознат път, едва в края му ще разбереш дали си стигнал, там където си искал!

    Коментиран от #7

  • 2 Реалност

    44 0 Отговор
    Е как защо - заради споделеното къпане, най новата ценност на ЕС:)
  • 3 Механик

    60 4 Отговор
    Няма такива работи! Дойчвеле каза, че не запад всички са богати и щастливи, а само ние и руснаците сме бедни, ама то било понеже сме мързеливи.
    Нали така, соросня? Или съм пропуснал нещичко?
  • 4 г-н Зеленски

    15 18 Отговор
    Симона,дрънкаш глупости,прелестна моя!Как ще живеят при родителите си,като всичко живо е под наем!Ако не ме лъже паметта 70% от германците нямат собствени жилища и при другите положението е горе-долу същото!Навършваш 18 години и хайде на вън,оправяй се!Тате не може да те глези до 25

    Коментиран от #5

  • 5 Даааааа

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "г-н Зеленски":

    Така е, на Запад живеят под наем. Но тук пише, че младите се връщат в наемането от родителите им жилище, поради високите наеми и сметки за отопление. А инфлацията расте.
  • 6 Живота

    25 3 Отговор
    на емигранта е тъжен и мъчителен
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Христина":

    МНОГО сте МЪДРА така беше ХРИСИ
  • 8 глоги

    2 1 Отговор
    Отговора на този въпрос потърси кореспондентКАТА на "NOVA" -Петя Желева.
  • 9 Сатана Z

    22 1 Отговор
    Няма нищо по-хубаво от студентският живот ,който беше преди ,и на Запад,и на Изток.В днешно време всичко е пари и възвращаемостта на вложените средства в образованието е трудно в днешно време.Кариееа ли да правиш, семейство ли да гледаш или ипотека да плащаш.Тегло е,но трябва да се живее !
  • 10 щурецъ

    24 1 Отговор
    1300 евро на месец, което е малко над минималната работна заплата за страната-Франция. А в България минималното подаяние е 364 евро. Де е Киро? При Ленка.

    Коментиран от #16

  • 11 файчо

    18 3 Отговор
    Като бяхме студенти,повечето колежки и колеги бяха на общежитие,заедно с чужденците,а ние,дето предпочитахме квартирите,плащахме по 30 лева на месец. Що живот беше,що дискотеки,бригади,лагери по море и планина,кеф на буци,а сега е щуракня.
  • 12 Име

    20 4 Отговор
    Щото се видя че студентството е една глупост нищо не учат нищо не знаят гледат диференциалните уравнения като теле у джелезница а само гледат да се натаковат дори и деца не правят
  • 13 Ужас

    13 0 Отговор
    Сутринта ги гледах по телевизията и имаше интервю с една студентка,която обясняваше как някои яли по един път на ден,защото нямали пари.Ами те са по-зле и от нас...

    Коментиран от #15

  • 14 бакалавърозавър

    12 2 Отговор
    най -предпо4итана страна е Нидерландия защо ли? заради разрешеното пушене на марихуана .бас държа!
  • 15 мизерия

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ужас":

    Така е като се харчат милиони за бежанците, а на социално слабите студенти за купони за храна не могат да заделят. А ако някой се оплачи, все ще се намери някоя стара жаба да им обясни, че държавата не била длъжна да се грижи за децата им.
  • 16 Мелиса Буланхагуй

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "щурецъ":

    Всъщност минималната заплата във Франция отдавна е 1400 евро, НО трябва и да се чете преди да се преписват разни статии.
Новини по държави: