Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 21:40 5 370 10

Великобритания нарушава споразумението за Брекзит относно правата на европейските граждани

  • великобритания-
  • власти-
  • брекзит -
  • ес-
  • нарушения

Британските власти нарушават споразумението за Брекзит с ЕС, изисквайки от гражданите на блока да кандидатстват повторно за пребиваване и работа във Великобритания

Великобритания нарушава споразумението за Брекзит относно правата на европейските граждани - 1
Снимка: Shutterstock

Британските власти нарушават споразумението за Брекзит с ЕС, изисквайки от гражданите на блока да кандидатстват повторно за пребиваване и работа във Великобритания, каза днес независим орган, създаден да следи за спазването на правата на гражданите, пред лондонски съд, предаде Ройтерс.

Независимата служба за мониторинг (НСМ) посочва, че схемата за даване на право на установяване във Великобритания, въведена от вътрешното министерство след Брекзит, незаконно изисква от близо 2,6 милиона европейски граждани да кандидатстват повторно, след като им е било разрешено да останат в страната или в противен случай ще изгубят правото си на пребиваване.

Гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, които не са получили право за постоянно пребиваване преди края на 2020 г., могат да получат ограничено разрешително да влязат и да останат на територията на Великобритания за 5 години, известно като "статут за предварително установяване".

Представителят на НСМ Робърт Палмър каза пред Висшия съд в Лондон, че онези, които не кандидатстват повторно в рамките на 5 години, през които имат "статут на предварително установяване", "автоматично ще изгубят правото си на пребиваване във Великобритания, което ще ги направи нелегално пребиваващи и подлежащи на изпращане в затвора и депортация".

Той каза, че този аспект от схемата за установяване на граждани от ЕС и подобна схема за граждани на страни от Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) е "открито несъвместим със споразумението за Брекзит".

Палмър допълни, че Европейската комисия, която се е намесила в случая, подкрепя тълкуването на НСМ за правата на европейските граждани, съгласно разпоредбите на споразумението за Брекзит.

Представителят на британското вътрешно министерство Дейвид Блъндъл, пледира в представени пред съда документи, че схемата за установяване дава на гражданите на ЕС "значително по-голяма закрила", от изискваната от споразумението за Брекзит.

Великобритания нарушава споразумението за Брекзит относно правата на европейските граждани
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Англия

    11 14 Отговор
    да изгони българите от там
  • 2 Много В

    6 14 Отговор
    Няма все диктаторчето путин да нарушава нещо си ...

    Коментиран от #5

  • 3 Великобритания

    15 16 Отговор
    трябва да разкара хилядите български слуги и да ги прати в някоя колония в африка да берат плодове и да гледат пенсионирани африканци
  • 4 Хари и Меган да копат

    21 0 Отговор
    Ми нарушавайте и вие ве, конфискувайте т. е. национализирайте имотите на всички английски колонизатори из ЕС и готово! И разбира се ги изгонете!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 На чиновника, дай му да

    6 0 Отговор
    вреди на бизнеса. Отново, щот не се четат вестници. Ако се четеше "Санди таймс" например, щеше да знае английската бюрокрация, че определени бизнеси страдат от ограниченията в придвижването на европейските работници.
  • 9 Трън

    7 1 Отговор
    Великобритания е неподходящо име. По добре Западна Индия.
  • 10 Анонимен

    8 0 Отговор
    Там не са лентяи българите като тука. Работиш и ти заплащат заработеното. В българия работиш като вол и ти дава 20 лева, без да те осигуряват.
Новини по държави: