Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 20:52 1 375 15

Глас народен! Поддръжници на Болсонаро призовават военните да го задържат на власт

  • жаир болсонаро-
  • бразилия-
  • лула да силва

Армията беше важна част от управлението на бразилския президент, но запази мълчание през месеца след първия тур на изборите, което е знак, че вероятно се дистанцира от бившия военен капитан

Глас народен! Поддръжници на Болсонаро призовават военните да го задържат на власт  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди поддръжници на президента Жаир Болсонаро призоваха днес военните да направят така, че крайно десният лидер да остане на власт, въпреки че администрацията му сигнализира, че има готовност да предаде управлението на съперника му Луиз Инасио Лула да Силва, предаде Асошиейтед прес.

Защитниците на Болсонаро се събраха под дъжда пред Източното военно командване в Рио де Жанейро, един от осемте регионални щаба на армията, като много от тях вдигаха стиснати юмруци, докато развяваха бразилски знамена и пееха националния химн. "Въоръжени сили, спасете Бразилия!" и "Единен, народът никога няма да бъде победен", бяха част от скандиранията.

Междувременно шофьорите на камиони, които от няколко дни блокираха пътища в цялата страна в знак на протест срещу поражението на Болсонаро, продължиха демонстрациите, въпреки заповедта на Върховния съд да премахнат блокадите.

Протестите се проведоха на фона на международното признание на победата на Лула да Силва и препоръката на Върховния съд на Бразилия към Болсонаро да приеме резултатите от изборите в неделя. Членове на кабинета, новоизбрани губернатори и евангелистки лидери, които доскоро бяха твърди поддръжници на Болсонаро, сега се опитват да преговарят с бъдещото ляво правителство.

Армията бе важна част от управлението на бразилския президент, но запази мълчание през месеца след първия тур на изборите, което е знак, че вероятно се дистанцира от бившия военен капитан, твърдят експерти пред Асошиейтед прес.

Болсонаро загуби от Лула да Силва в оспорвана надпревара, получавайки 49,1 процента от гласовете срещу 50,9 процента за Лула. Това бе най-напрегнатата президентска надпревара след завръщането на Бразилия към демокрацията през 1985 г. и бележи първата загуба на избори за Болсонаро в 34-годишната му политическа кариера.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хихихи..

    12 3 Отговор
    Тия се изчерпаха.Като е "Вокс попули,Вокс Деи" що викате армията? Ей,шматки,Пиночет от тоя льохман не става,ЦРУ си фърля парите през балкона като бг пенсионерка..

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вирус

    11 2 Отговор
    И там нагласени избори сега ще натискат бразилия да е против русия толкова е ясно
  • 8 лула комуниста

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Рекордни 5.7 милиона "невалидни" бюлетини, 2 млн. гласа преднина на Лула пред Болсонаро.
    Не бе, хич не са манипулирани изборите.
  • 9 Вова Куйло е капут, всички го изоставят!

    0 11 Отговор
    Нема да стане авторитарният щурм на путинския съюзник Болсонарата, също както не стана пучът на оня црвул Тръмп ...
  • 10 Котка ученият

    7 2 Отговор
    Поддръжниците на Болсонаро знаят, че американците ще им одерат кожата и ще им избият зъбите.
  • 11 Е.С.

    9 2 Отговор
    Къде отива демонокрацията?! Нали за нея пеете дитирамби вече 35 години? Или и тя е основана на правила, които никой не е видял? Когато не ви устройват, просто ги отменяте…
  • 12 Иван

    6 1 Отговор
    Това е демокрацията!.... къде е укро парцала?
  • 13 Змия

    7 2 Отговор
    навремето Бареката намери на бат Бойко 500 хиляди напечатани бюлетини готови за пускане в обращение в подкрепа на демокрацията после направиха далавера бойко затвори устата на Бареката прати го евро депутат и той безславно прикличи политическата си кариера излезе некадърник така че честито на Лула да Силва и надяваме се Дилма Русев да бъде на власт отново

    Коментиран от #14

  • 14 Котка ученият

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Змия":

    Русия плодотворно си сътрудничи с Лула да Силва и Дилма Русев, разбирайки техните желания и не пренебрегвайки интересите на Бразилия.
  • 15 пенко

    0 0 Отговор
    ЕМИ НЕ Е ВРЕМЕТО НА ЧИЛИЙСКОТО- САЩ !!! ОСВЕН КАМИОНДЖИИТЕ -ТРЯБВА ДО КУПИШ И АРМИЯТА !!! НО 1973 Г. ОТДАВНА Е МИНАЛО - БИЕЩИТЕ СЕ ЗА ЧИЛИЙСКИЯ МЕД -АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ -- ОТДАВНА СА В ТОАЛЕТНАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: