3 Ноември, 2022 17:37 699 2

Великобритания „няма планове“ да премести израелското си посолство в Йерусалим

  • израел-
  • риши сунак-
  • планове-
  • посолство-
  • йерусалим

Обединеното кралство от десетилетия разполага посолството си в Тел Авив

Великобритания „няма планове“ да премести израелското си посолство в Йерусалим - 1
Източник: БГНЕС

Обединеното кралство "няма планове" да премести израелското си посолство в Йерусалим, според говорителка на премиера Риши Сунак, отхвърляйки прегледа на неговия предшественик за възможно преместване на посолството далеч от Тел Авив, предаде Aljazeera.

Говорителката на Сунак, който замени Лиз Тръс като министър-председател миналата седмица, каза пред репортери в четвъртък, че идеята за преместване е била „разгледана“ при предишната администрация.

На въпрос дали Обединеното кралство все още обмисля преместването, тя каза, че правителството няма „такива планове“.

Обединеното кралство от десетилетия разполага посолството си в Тел Авив, където повечето други страни имат своите дипломатически постове, въпреки че Израел определи Йерусалим за своя столица.

Съобщението на Тръс в края на септември, че обмисля преместване на посолството в Ерусалим, беше приветствано по това време от израелския премиер Яир Лапид, но провокира ответна реакция от страна на палестинското правителство, пропалестински групи, британски църковни лидери и европейски външни министри, наред с други.

Йерусалим остава в центъра на продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт, като Палестинската власт (ПА) настоява Източен Йерусалим – незаконно окупиран от Израел от 1967 г. насам – да служи като столица на палестинска държава.

Има глобален консенсус срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел, докато палестинският конфликт не бъде решен.

Но Съединените щати откриха посолство в града през 2018 г. при бившия президент Доналд Тръмп, скъсвайки с десетилетната политика на САЩ, като го признаха за столица на Израел.

Този ход беше приветстван от Израел и критикуван от арабския свят и западните съюзници.

По това време Обединеното кралство, под ръководството на тогавашния министър-председател Тереза ​​Мей, заяви, че няма планове да премести посолството си и публично изрази несъгласие с хода на САЩ.

В момента само САЩ, Косово, Хондурас и Гватемала имат свои посолства в Йерусалим.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    0 1 Отговор
    Асанчето сега справлява и Йерушалаим,респект на Факултето!
  • 2 хммм

    1 0 Отговор
    Сиганинът е кръгла 0.