Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 14:51 1 449 36

Руската специална военна операция е повлияна от заплахите на Киев

  • русия-
  • медведев-
  • киев-
  • заплаха-
  • военна операция

Това твърди заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев

Руската специална военна операция е повлияна от заплахите на Киев - 1
Източник: БГНЕС

Решението на Русия да проведе своята специална военна операция беше до голяма степен повлияно от заплахите на Киев да възобнови ядрената си програма. Това твърди заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

В социалната мрежа ВКонтакте той написа, че режимът в Киев "горчиво плаче заради решението на Будапещенския меморандум от 1994 г. за изтегляне на ядрения арсенал (на Украйна), наследен от СССР и разположен на тяхна територия", цитира news.bg.

"Украинските лидери също така заявиха, че биха го използвали срещу нас и собствените си граждани с дяволско удоволствие. Те недвусмислено го намекнаха, когато заплашиха да възобновят ядрената програма, което до голяма степен предизвика специалната военна операция", подчерта Медведев.

Медведев, който е бил президент на Русия (2008-2012 г.) и министър-председател на страната (2012-2020 г.), отбеляза, че всички украински президенти - от Леонид Кравчук до Володимир Зеленски, по-късно описват отказа на Украйна от ядрения си арсенал като принудителна мярка, "въпреки че Киев нямаше средства да запази "могъществото", което получи случайно".

Той отбеляза и факта, че решението за изтегляне на ядрения арсенал от Украйна е взето под сериозен натиск от страна на Вашингтон.

Медведев посочи като контрастиращ пример Южна Африка, която е "първата и единствена страна, притежаваща ядрени оръжия, потенциал да ги произвежда, команден комплекс и средства за доставка, за да вземе важното политическо решение да се откаже от всичко това доброволно".

"След което се присъедини към ДНЯО (Договора за неразпространение на ядрените оръжия - б.р.) и стана един от инициаторите за сключването на Договора за зона, свободна от ядрено оръжие в Африка през 1996 г.", припомни той.

Заместник-секретарят на руския Съвет за сигурност отбеляза също, че демократичното правителство, дошло на власт след падането на апартейда, "е заело отговорна и суверенна позиция по отношение на своя народ, съседните страни и цялата световна общност и днес не съжалява за избора си отпреди 30 години; гордее се с него и посочва пътя на другите със собствения им пример".

"Именно затова Южна Африка днес е най-важният представител на глобалната архитектура на оформящия се нов многополюсен световен ред. Претория, наравно с Русия, Китай, Индия и Бразилия, е ключов елемент от добре координирания механизъм БРИКС ", заключи Медведев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Западът

    13 30 Отговор
    е най-голямата заплаха за Русия и за Света!

    Коментиран от #6

  • 2 честен ционист

    8 12 Отговор
    Решението беше продиктувано от моята прогноза, че в първите 6 до 12 часа от опеарацията Киев ще е паднал. Е не стана, така както го мислех, обаче накрая наградата ще е двойна - и Капитализмът мъртав и завесата при Гебралтар.

    Коментиран от #17

  • 3 Доналд Тръмп

    5 12 Отговор
    СЛАВА НА РЕПУБЛИКАНСКИ САЩ ,ако бях президент на Съединените Щати ,Русия ще се да ми бъде в поза Партер ,но има Време след 3 три години се завръщам в Републиканското президентско управление на Съединените Щати
  • 4 Джуджаци

    29 9 Отговор
    Всеки ден ще си измислят всякакви щуротии да оправдават безмилостната си и кървава агресия срещу Украйна, която провеждат ежедневно в продължения на месеци вече. Украйна ще победи.
  • 5 Теле

    0 9 Отговор
    Слава Сорос
  • 6 Как ли

    3 17 Отговор

    До коментар #1 от "Западът":

    Напротив, Русия Англия и Франция са най-голямата заплаха за света. Тези империи на злото взети заедно тормозят всички останали народи и държаво. А аз нямам думи, как да си обясня защо скачате за империите и си нанизвате доброволно господството на чужди корони.
  • 7 айде нови лъжи

    20 4 Отговор
    спрете се бе маймуни
  • 8 Русофил

    15 2 Отговор
    Защо нашите вождове са все кинта и петдесет? Толкова им е и акъла.
  • 9 Ксаниба

    3 5 Отговор
    To това бе ясно!!!
  • 10 Така е

    1 8 Отговор
    Точно лазано
  • 11 Теле

    6 3 Отговор
    То киев по влиятелен от вашингтон, тц тц тц
  • 12 !!!?

    13 1 Отговор
    Специалната военна операция на руската мечка била повлияна от тоягата на Киев !!!?

  • 13 Българка

    24 6 Отговор
    Кремълските убийци да спрат с наглите си напоителни лъжи. Няма и не могат да имат никакво оправдание за кървавата баня, която организираха в независима Украйна. Та нали Украйна доброволно си даде ядреното оръжие на Москва, с обещанието РФ да не я напада по никакъв начин. Какво възобновяване на украинска ядрена програма е превидял психопата с кървави ръце? Фашистите са в Русия, не в Украйна. Кремъл заплашва световния мир с ядрени ракети, не Киев

    Коментиран от #23

  • 14 Хаха

    17 2 Отговор
    Къде и кога са били тия заплахи от страна на Украйна, че ще използват ядрени оръжия срещу Русия?

    Коментиран от #21

  • 15 светльо

    10 3 Отговор
    А желанието им да имат ядрено оръжие не е ли продиктувано от това да ги оставите намира да вървят по своя си път...
  • 16 Балканджия с ракия

    11 3 Отговор
    Нескончаеми кремълски лъжи, аман бе, лажат повече от братчедите в маалата. Ми ще си изтребът народа и ще виждаме руснак от напролет само в зоологическата градина или в изтрезвителя.
  • 17 Оппа

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Дончо и ти като братята ти вардарци много на сериозно си се взел! А бе цял ден видиш в сайта като някой голтак и ръсиш простотии! Сега почна и прогнози да правиш бре? Я кажи тогава по вас у вардарско кои са повече? Албанците или заблудените българи? Ако познаеш ще ти дам двойна награда! Ще те возя на моя матор с двата коша!
  • 18 Хммм

    6 11 Отговор
    Не е трудно в една държава да се намерят продажници..Така САЩ направиха майдана в Украйна и поставиха продажниците на власт, които са контролират До преди майдана Русия помагаше на Украйна, както и на останалите си бивши републики. Остави на Украйна и Донбас, който формиране БВП на Украйна. А Русия имаше пълното право да си го вземе. Защото и до днес границите на Украйна са само административни, но не и по силата на международното право. Украйна не узакони границите си, тъй като за узаконяването им трябваше да отиде в съдилищата, които да от съдят Донбас за Русия! До тук добре... Обаче след майдана режима в Киев назначен от САЩ започна са тормози населението на Донбас. Порошенко най нагло се изказване, че децата в Киев ще ходят на училище, а децата на Донбас ще седят в бомбоубежишата... Русия търпеше всичко това... Дойдоха Минските споразумения.... Русия отново не предяви претенции да си вземе нейните земи, ами предложи ДНР и ЛНР да станат автономни републики.. Подписаха се тези споразумения.. Но не, режима в Украйна и на това не кандиса под диктовката на САЩ. Продължаваш да обстрелва регионите, които хранеха Украйна. Започна Зеления да говори за мръсни бомби....Е,няма кой да ги търпи. Русия си е в правото.

    Коментиран от #31

  • 19 !!!?

    13 0 Отговор
    Е нали целта бяха американските лаборатории които събирали генматериал за росскоговорящите, геноцид над росскоговорящите, забрана на езика на росскоговорящите, заплахата от НАТО за росскоговорящите !!!?
  • 20 Подкрепете ме

    3 0 Отговор
    Днес се отказвам от русофилството и русофобството като две крайно примитивни политически доктрини застрашаващи единството на българската държава и на народа ни.
  • 21 Хммм

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    Зеленски постоянно започна да говори за мръсна бомба срещу Русия! Повтарям-Президента на Украйна, а не някой хейтър в социалните мрежи.
  • 22 Хмхмхмхмхм

    11 4 Отговор
    Айде, СТИГА руски неонацистки ЛЪЖИ. Решението на русия да започне ВЕРОЛОМНА НАПАДАТЕЛНА ВОЙНА В УКРАЙНА Е ДА СИ ПРИСВОИ ПРИРОДНИТЕ Й РЕСУРСИ, ЗАЩОТО В УКРАЙНА ИМА И ГАЗОВИ ХИДРАТИ, И МАЛКО ПРИРОДЕН ГАЗ, А Е И ЖИТНИЦАТА НА ЕВРОПА...НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА РУСКИТЕ МАНИПУЛАЦИИ, ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ И ТУТИ КВАНТИ. ИНДИЯ ДА НЕ БИ ДА Е ОФИЦИАЛНА ЯДРЕНА СИЛА, А- НЕ Е , ЗАЩОТО НЕ Е ПОДПИСАЛА ДНЯО, ТОГАВА РУСИЯ ЩО НЕ НАПАДНЕ ИНДИЯ, А, ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ИНДИЯ ИМА РАЗРАБПТЕНО СОБСТВЕНО ЯО . ЩО УКРАЙНА ИЛИ НАПР. БЪЛГАРИЯ ДА НЯМАТ, А- ЩОТО НА НЕОНАЦИСТИТЕ В КРЕМЪЛ ТАКА ИМ СЕ ИСКА,ЛИ...
  • 23 Теле

    3 8 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Не се изживявай на аналлизатор

    Коментиран от #24

  • 24 Хмхмхмхмхм

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Теле":

    Руска мЪЪЪЪЪр00шо- И АЗ съм хетеро биологична жена, българка, и мен ли ще ОБИЖДАШ по същия начин, руска мЪЪЪр00ш000....
  • 25 Голем смех

    10 2 Отговор
    Едно към едно повтаря увъртанията на Хитлер. Тоя ни заплашва, оня ще ни нападне. Фашистка му работа...
  • 26 Не знам кой и какво е повлиял

    11 1 Отговор
    Но в очите на обикновените хора Вие се опозорихте и вече мнозина Ви сравняват с Хитлерова Германия.Това е огромна загуба на доверие и капитал,за който ще са нужни десетилетия да се възстанови.А с тези варварски бомбардировки на мирни градове и рушене на инфраструктура вече прекрачихте всякакви човешки норми и морал.За Вас няма път назад,или ако има ще бъде с белезници на ръцете пред международен трибунал за престъпления срещу човечеството
  • 27 Никой

    4 4 Отговор
    На крива ракета космоса и пречи . На умряло куче нож извадихте.Жалкия човечец забрави да каже ,че силния натиск от страна на Вашингтон бе подплатен с милиони долари за проскубаната и фалирала страна по времето на Горби. Само за местните идиоти не стана ясно защо СССР изостави България. ЗАЩОТО НЕ БЯХА В СЪСТОЯНИЕ ДА СПОНСОРИРАТ ИЗДЪХНАЛАТА НИ ИКОНОМИКА. Която постоянно беше на дотации.
  • 28 Кроки

    5 1 Отговор
    Пак пиянски брътвежи Дима.Пак пророчества и ултиматуми ,до следващата запивка.Спирт и мечти истински болшевик.
  • 29 Стари новини

    0 2 Отговор
    Ето ви заглавие от 20121 г.:
    "Става страшно! Украйна заплашва и НАТО с атомна бомба
    18.04.2021 г. — Посланикът на Украйна в Германия Андрей Мелник, известен в Руската федерация с навика си да прави скандални изявления, отново се отличи."
    Въведете в търсачката и сами си четете.После говорете как не е вярно.
  • 30 Урюрвкос

    1 4 Отговор
    до 20фев22 нито Путин нито Лавров нито Захарова знаеха че ще има специална военна операция но Байдън знаеше и си премести посолството от Киев в Лвов
  • 31 Не става

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хммм":

    Всичко, което прави рушнята приписваш на други. Такъв ти е зомби процесорът, скърца. Най накрая ще каже рушнята, че са нападнали Украйна, за да изпреварят румънците и да я защитят.

    Коментиран от #32

  • 32 Хммм

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Не става":

    Общи приказки тананикаш. Кое не е вярно в коментара по отношение на Украйна? Ама точно посочи..
    Не е вярно, че от 1991 до 2014 г. Русия не е дала 300 млрд долара подарък на Украйна ли? Ами това е факт, и Украйна дори не го отрича! Не е вярно, че Порошенко се изказваше децата в Киев Н училище а децата в Донбас в бомбоубежища? Ами вярно е. Пред телевизиите в Украйна правеше тези изявления! Не е вярно, че Зеленски говореше за нръснаа бомба срещу Русия? Ами вярно е! Има го дори качено в ютуб.
    Не е вярно, че границите на Украйна са само административни, но не и по силата на международното право? Ами вярно е. Това и ООН го признаха!
    Не е вярно за Минските споразумения, където Германия, Франция и Русия бяха гаранти? И като такива са длъжни да се намесят за неизпълнението им. Защо Франция и Германия не се намесиха, когато Зеленски открито говореше, че няма да ги изпълнят? Кажи де. Кажи точно определено. Това и това е лъжа.
  • 33 Казуар

    0 0 Отговор
    Медведче, как успя да го измислиш, или някой ти подсказа.
  • 34 Мечков

    0 0 Отговор
    Нападнали Украйна щото си мислела за ядрена програма, по тая логика трябваше отдавна да нападнем Иран и СКорея. Тоя тотално се здуха.
  • 35 Тити

    0 0 Отговор
    Айде бе това ли е новият сценарии на алкохолизираните Рашисти. Аксаково стана с комарите зомби!
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Медведев по-добре да не споменава Будапещенския меморандум!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания