Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 15:45 728 11

Антониу Гутериш: Движим се по магистрала, която ни отвежда към климатичен ад

  • климат-
  • глобално затопляне-
  • оон-
  • антониу гутериш

Страните, подписали Парижкото споразумение за климата от 2015 г., обещаха да постигнат дългосрочната цел за забавяне на увеличаването на температурите с не повече от 1,5 градуса спрямо нивата от прединдустриалната епоха

Антониу Гутериш: Движим се по магистрала, която ни отвежда към климатичен ад - 1
Снимка: Shutterstock

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза в началото на срещата на високо равнище на ООН за климата КОП27 в Египет, че страните се изправят пред тежък избор: да работят заедно, за да намалят емисиите, или да осъдят бъдещите поколения на климатична катастрофа, предаде Ройтерс.

Речта му имаше за цел да изтъкне необходимостта от спешни действия в началото на двуседмичните преговори по въпроса как да се предотвратят най-лошите въздействия на климатичните промени, дори и в сегашната ситуация, в която вниманието е насочено най-вече към войната в Украйна, необузданата потребителска инфлация и недостигът на енергия.

"Човечеството има избор: сътрудничество или гибел“, каза Гутериш пред делегатите в курорта Шарм ал Шейх, разположен на брега на Червено море. По-късно днес изказвания ще направят и лидерите на редица страни, сред които Великобритания и Саудитска Арабия.

Гутериш призова за сключването на пакт между най-богатите и най-бедните страни за ускоряване на отказа от изкопаеми горива и за по-бързото предоставяне на финансирането, от което държавите с по-ниски доходи се нуждаят, за да могат да намалят емисиите си и да се справят с неизбежното влияние на глобалното затопляне.

"Двете най-големи икономики САЩ и Китай имат особена отговорност да обединят усилията си, за да направят този пакт реалност“, каза той.

Гутериш поиска от страните да се съгласят до 2040 г. постепенно да се откажат използването на въглища, които са сред горивата в най-голям въглероден отпечатък. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) настоява този процес да приключи до 2030 година.

Гутериш допълни, че въпреки дългогодишните преговори, досега не е бил постигнат достатъчен напредък за спасяването на планетата от глобалното затопляне, тъй като държавите се бавят или не желаят да действат.

“Парниковите емисии продължават да се увеличават. Глобалните температури продължават да се повишават. Нашата планета бързо се приближава към критични точки, които ще направят климатичния хаос необратим“, заяви Гутериш. "Движим се по магистрала, която ни отвежда към климатичен ад, и сме настъпили педала на газта“, предупреди генералният секретар на ООН.

Страните, подписали Парижкото споразумение за климата от 2015 г., обещаха да постигнат дългосрочната цел за забавяне на увеличаването на температурите с не повече от 1,5 градуса спрямо нивата от прединдустриалната епоха.

Гутериш каза, че за да се запази надеждата за постигне тази цел, до 2050 г. глобалните нетни емисии трябва да възлизат на нула процента.

"Възможен е само пакт за климатична солидарност или за колективно самоубийство“, предупреди той.

През следващите няколко дни изказвания ще направят над 100 световни лидери, отбелязва Асошиейтед прес. Домакинът на тазгодишната конференция КОП27 – египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, каза пред събралите се лидери: "Климатичните промени никога няма да спрат, ако не се намесим… Времето ни е ограничено и трябва да използваме всяка секунда“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съветски войник

    8 1 Отговор
    ето ви глобализация
  • 2 Котка ученият

    9 1 Отговор
    Очевидно климатичният ад е за предпочитане пред енергийния. Ще трябва да добавим скорост.
  • 3 КОСТАДИН КОСТАДИНОВ

    1 5 Отговор
    ХАРЕСВА МИ СТОКАТА ОТ КОЛУМБИЯ! СПАСИБО ТАВАРИЩИ!
  • 4 Шопо

    7 1 Отговор
    През Февруари ще си мечтаем за глобално затопляне.
  • 5 Коментар

    12 1 Отговор
    Особено когато глобалистите практикуват т.нар. Гео инженерство!!!
    Който не е запознат, да потърси в мрежата видеото с Кристен Мегън!!!
    В него тя обяснява от първо лице за веществата които се пръскат над човечеството, още отпреди много години!!!
    Те служат както за по-лесното разболяване на хората, така и за промяна на климата (гео инженерство)!!!

    Естествено конете с капаци ще кажат, че това е конспирация!
    Също както бе зеления сертификат и задължителното ваксане!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Котка ученият

    2 2 Отговор
    Отоплението вкъщи и топлата вода под душа оставят въглероден отпечатък, с което трябва да се борим системно.
  • 7 Еулкжжхй

    0 0 Отговор
    Тихо! Никой да не чуе.
    МЕТАНА Е ОПАСЕН! ДОРИ ПОВЕЧЕ ОТ ВЪГЛИЩАТА.
  • 8 САЩ

    0 0 Отговор
    Путин е виновен - дигна цената на газта. И Еуропата тръгна да гори дърва и въглища. А м@нг@лите в Бг - продължиха да горът гуми.
  • 9 Бай Ганьо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    Прупускаш и праскането от самолетити.
  • 10 Луд

    1 0 Отговор
    Стига стези фантазий тип Спилбърг .
    Огледайте се около Вас , всичко живо което виждате и знаете че съществува на земята след 100 год. вече няма да го има какво ще направите сега няма с нищо да промени света. Защото той просто свършва за Вас. в един момент .
  • 11 Краварски лтжец

    1 0 Отговор
    Няма доверие в един компрометиран индивид