Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 21:00 676 0

„Хюман райтс уоч“ призова за публично разследване на скандала с подслушванията в Гърция

  • „хюман райтс уоч“ -
  • разследване -
  • скандал-
  • подслушване-
  • гърция

Международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч“ призова за публично разследване на скандала с подслушванията в Гърция след публикувания списък на предполагаеми жертви на незаконно подслушване

„Хюман райтс уоч“ призова за публично разследване на скандала с подслушванията в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч“ призова за публично разследване на скандала с подслушванията в Гърция след публикувания списък на предполагаеми жертви на незаконно подслушване от гръцкия вестник „Документо“, съобщи опозиционното издание „Ефимерида тон синдактон“.

Сред имената, които „Документо“ публикува през уикенда, са бившият премиер Андонис Самарас, настоящият министър на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис, външният министър Никос Дендиас, министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис, министърката на гражданската защита Олга Геровасили, както и други политици, а също и журналисти.

Според „Хюман райтс уоч“ случаят поставя под заплаха човешките права в Гърция и има „ужасяващи последици за свободата на печата“.

По-рано организацията „Репортери без граници“ също поиска независимо разследване на случая и заяви, че представителите ѝ са „шокирани от разкритията на „Документо“ за използването на шпионския софтуер „Предътър“ (Predator) срещу директора на в. „Катимерини“ Алексис Папахелас и други служители на средствата за масова информация“.

От своя страна правителственият говорител Янис Иконому днес отново заяви, че публикацията на „Документо“ представя твърдения за подслушвания на редица политически и неполитически лица засега без необходимите доказателства, съобщи АНА-МПА. Той каза, че медийните съобщения показват, че онези, които са нарушили закона и са действали срещу обществения интерес, трябва да понесат съответната отговорност, като същото се отнася и за онези, които разпространяват тези твърдения, ако те не бъдат доказани.

След посещение в Гърция и Кипър през миналата седмица председателят на комисията на Европейския парламент PEGA за разследване на предполагаемата употреба на „Пегас“ и друг зловреден софтуер Йерун Ленарс заяви, че не са били установени доказателства за употреба на незаконен шпионски софтуер от гръцките власти, но и че обвиненията трябва да бъдат разследвани задълбочено.

Комисията приветства инициативата на гръцкото правителство за приемане на законодателство, което да засили съдебния контрол при разрешаването на телефонни подслушвания.

„Тръгваме си от Кипър и от Гърция вероятно с повече въпросителни, отколкото дойдохме“, каза обаче докладчикът Софи ин'т Велд от Холандия. Резервите ѝ споделя и членът на комисията и евродепутат от листата на СИРИЗА Стелиос Кулоглу, докато друг член на комисията, гръцкият евродепутат Елиза Воземберг, каза, че Ин'т Велд изразява лично мнение.

Скандалът с подслушванията в Гърция започна след разкритията през август, че лидерът на опозиционното „ПАСОК Движение за промяна“ Никос Андрулакис е бил подслушван от гръцкото разузнаване. Тогава премиерът Кириакос Мицотакис обясни, че подслушването на Андрулакис не е било незаконно, но е било политически неприемливо. Заради скандала ръководителят на гръцката Национална разузнавателна служба Панайотис Кондолеон подаде оставка, а парламентът състави специална анкетна комисия за разследване на въпроса с подслушванията.

Гръцкото правителство отрича да е използвало шпионски софтуер. И в днешното си изявление правителственият говорител подчерта, че „този софтуер не е закупуван и не се използва от никоя обществена служба в страната“, а правителството от първия момент е работило в полза на пълното разследване на случая, за което тече и публична съдебна процедура.

Иконому заяви, че „практиката за използване на зловреден софтуер, която, за съжаление, се случва на много места по света, изглежда, че е била използвана и в Гърция“. Той каза, че „известни кръгове, които действат и сега, както действаха и в миналото по една друга тема, също с глобални измерения, работейки като скачени съдове, приписват тази употреба на правителството и дори, без никакви данни, на самия премиер“. Според Иконому, цитиран от "Нафтемборики", скандалът е създаден от центрове, които се занимават с подслушвания или с фабрикуване на подобни сценарии, насочени срещу правителството, а опозиционната СИРИЗА безотговорно експлоатира темата, за да постави под въпрос честността на предстоящите догодина парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: