Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 07:10 647 2

На КОП27 Пакистан настоява за бърза помощ за борба с климатичните промени

  • пакистан-
  • срещата на върха -
  • оон -
  • климата-
  • шери рехман-
  • коп27

Пакистан няма да бъде удовлетворен, ако преговарящите на срещата на върха на ООН за климата не отпуснат спешни парични средства за страната

На КОП27 Пакистан настоява за бърза помощ за борба с климатичните промени  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пакистан няма да бъде удовлетворен, ако преговарящите на срещата на върха на ООН за климата не отпуснат спешни парични средства за страната, за да се възстанови след тазгодишните опустошителни наводнения, заяви нейната министърка по въпросите на климата, предаде Ройтерс.

"Дистопията вече е на прага ни", каза министърката Шери Рехман в интервю за Ройтерс в рамките на срещата на върха COP27 в Египет. Тя изрази съжаление от мудния темп на дипломацията в областта на климата, като заяви, че тя не може да отговори на нуждите на страна, която се бори да се възстанови от предизвиканите от климатичните промени наводнения, които причиниха на икономиката ѝ щети за над 30 млрд. долара.

"Политическият напредък, който постигаме тук, ще има много малко значение на място, ако не се прехвърлят ресурси, което да промени начина, по който хората посрещат бъдещето", каза тя.

Пакистан играе важна роля на срещата на върха КОП27 в Египет тази година, тъй като е един от двамата съпредседатели, поканени от домакина на конференцията Египет. Другият е Норвегия.

Пакистан също така представлява групата Г77, която обхваща развиващите се страни, като настоява за удвояване на финансирането в помощ на бедните страни за адаптиране към въздействието на климата.

До момента само около една трета от предоставеното финансиране за борба с изменението на климата е насочена към проекти за адаптиране, а цялата обещана сума - 100 милиарда долара годишно - никога не е била изплатена в пълен размер. Миналата година бяха изплатени малко над 80 млрд. долара.

Пакистан имаше ключова роля за решаването на трудния въпрос за "загуби и щети" в официалния дневен ред на срещата на върха на ООН - дипломатически преврат след десетилетия на съпротива от страна на богатите държави. Този ход отвори вратата за разговори, които да отговорят на искането на уязвимите страни да бъдат компенсирани, когато са засегнати от бедствия, причинени от климата.

Но постепенният напредък, постигнат в тези дискусии, които може да продължат с години, все още не е достатъчен за пакистанците да оценят преговорите като победа, каза министърката. "Ако кажа: "Е, добре, адаптацията вече е поставена като приоритет" ... или "има разпределение 50 на 50 по отношение на приоритета между смекчаване на последиците и адаптация", това няма да означава много за някого, чиято къща е изгоряла от горски пожар или който е загубил член на семейството си при наводненията", каза Шариф.

Пакистанският премиер Шехбаз Шариф призова богатите държави да предложат компенсации и облекчаване на дълга, за да помогнат на усилията на Пакистан за възстановяване и укрепване на страната срещу по-тежки климатични въздействия.

Наводненията през септември обхванаха обширни райони на страната, засегнаха около 33 милиона души и оставиха стотици хиляди хора без дом, припомвня Ройтерс.

Рехман заяви, че всички нови средства, заделени или за загуби и щети или за адаптиране, трябва да бъдат предоставени "бързо и без затруднения", защото страни като Пакистан нямат време за губене.

Тя заяви, че подкрепя призива на САЩ, Великобритания и други страни да се преразгледа дейността на международните финансови институции, за да реагират по-добре на бедствията, очаквани от продължаващото затопляне на атмосферата.

"Налице е признание [на КОП27], че сме изправени пред нова нормален за света климат", каза тя. "Но все още няма признание, че финансовата система, която досега управляваше света… няма да може да спаси милиони хора, които умират и се нуждаят от помощ."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Геша

    2 0 Отговор
    Ха ха ха! И тези,пембяните, като видяха западната простотия нахитряха и искат пари, МНОГО СПЕШНО!!! За да се борят с климатичните промени.Забележете, че не със затоплянето, а с промените. Не са прости.Голяма мазна борба ще падне.За глобалистите е важно упойката на зомбираните да се поддържа ще се направят че им вярват и ще им дадат парите, които после ще смъкнат от гърбовете на работещите зомбита.
  • 2 геч

    1 0 Отговор
    да си редуцират населението 1милярд като пръцнат колко газ се отделя а