Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 17:23 928 5

Руснак е задържан за хакерство в Канада

  • хакер-
  • канада-
  • европол-
  • задържан-
  • атаки

Американските власти и Европол съобщиха

Руснак е задържан за хакерство в Канада - 1
Източник: Shutterstock

Американските власти и Европол съобщиха за задържането в Канада на руснак с канадски паспорт, обвинен, че е организирал едни от най-мащабните хакерски атаки с рансъмуер (софтуер за искане на откуп), предаде Франс прес.

Михаил Василиев е използвал зловредния софтуер ЛокБит, за да извършва атаки срещу важна инфраструктура и големи индустриални предприятия по целия свят, се съобщава в изявление на Европол, в което се уточнява, че той е известен с исканията си за огромни откупи, възлизащи на между 5 и 70 млн. долара, предаде БТА.

Трийсет и три годишният заподозрян вече очаква решение по искане за екстрадиция от страна на САЩ, посочва в комюнике американското министерство на правосъдието.

Василиев е заплашен с присъда от до 5 години затвор, ако бъде осъден.

"Това задържане е резултат от продължило повече от две години и половина разследване вътре в хакерската група ЛокБит, чиито жертви са станали няколко души в САЩ и по света", каза заместник-министърът на правосъдието на САЩ Лайза Монако.

Заподозреният е арестуван на 26 октомври в канадската провинция Онтарио след разследване, проведено от Националната френска жандармерия с подкрепата на Европол, Кралската жандармерия на Канада и ФБР, посочи в комюнике Европол.

Задържането е резултат от проведена операция в Украйна през октомври, при която са били арестувани двама съучастници на заподозрения, допълва Европол.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    3 0 Отговор
    Младежът ако не хакне нещо руско да се откупи - жална му майка.
  • 2 В затвора

    5 0 Отговор
    от хакер става любовник.
  • 3 Башкå бõлит

    9 4 Отговор
    Уошингтън пост:
    Разтърсващи новини: Русия отстъпи от Херсон, мамутът отстъпи пред лицето на смaзващата украинска контраофанзива! Изданието припомня, че Херсон е единственият областен център, който руските войски успяха да превземат от началото на пълномащабна война. Затова отстъплението на руската армия от десния бряг на Днепър „е сериозен удар за руския президент Bлaдимиp Пyтин, който обяви анексирането на Херсонска област“. Ама някой може ли да ми каже- това военна операция ли е, или пълномащабна война, при това с терористични удари? Има ли русофили, които могат да ми обяснят?
    Въоръжените сили на Украйна влязоха в Херсон. Това вече беше официално съобщено в Главното управление на разузнаването на Украйна . Втората армия в света става 102- ра!
  • 4 ха ха

    2 0 Отговор
    а кога ще има арест за нашенските ;вълшебници; служещи на мафията ?
  • 5 А тука са толкова много,

    6 0 Отговор
    а сме ги оставили да си развяват въшливия байрак.
Новини по държави: