Last news in Fakti

13 Ноември, 2022 08:45 749 2

Словения избира днес на втори тур държавен глава

  • словения-
  • избори-
  • президент

Победителят в днешните избори ще поеме президентския пост от Борут Пахор, чийто втори мандат изтича през декември

Словения избира днес на втори тур държавен глава, като според анкетите балотажът ще бъде спечелен от либералната кандидатка Наташа Пирц Мусар, пише БТА.

Избирането на първата жена президент на Словения може да не се случи, ако избирателната активност е ниска, отбелязват анализатори. В първия кръг от президентските избори се включиха около 52 на сто от имащите право на глас.

54-годишната адвокатка се явява като независим кандидат, но за балотажа получи подкрепата на премиер Роберт Голоб, след като кандидатът на управляващата коалиция социалдемократът Милан Бърглез не получи достатъчно гласове.

На първия тур 27 процента от избирателите гласуваха за Пирц Мусар, с което тя зае второто място в президентската надпревара. Най-много гласове, 34 процента, получи дясноцентристкият бивш външен министър Анже Логар, който също се явява като независим кандидат, но с подкрепата на Словенската демократическа партия на бившия премиер Янез Янша.

Около 1,7 милиона словенци имат право на глас в неделя при население на страната от 2,1 милиона души. Първите резултати ще станат известни след затварянето на избирателните секции в 19 часа местно време.

Победителят в днешните избори ще поеме президентския пост от Борут Пахор, чийто втори мандат изтича през декември и няма право да се кандидатира за трети мандат.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    2 0 Отговор
    С машинки ли ще гласуват? Или те да не са българи?
  • 2 Фукарата

    0 0 Отговор
    Нещо слабичко се представят републиканците, но то какво ли различно да се очаква, след като имат да се бият и с демократи, и с либерални медии!
Новини по държави: