Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 17:30 616 1

ЕС разширява санкциите срещу Иран, засегнати са ръководители на службите за сигурност

  • иран-
  • протести-
  • ес-
  • санкции-
  • ембарго

Съветът на ЕС по външни работи реши днес да разшири санкциите срещу Иран заради действията на властите в Техеран, свързани с протестите

ЕС разширява санкциите срещу Иран, засегнати са ръководители на службите за сигурност  - 1
Снимка: БГНЕС

Съветът на ЕС по външни работи реши днес да разшири санкциите срещу Иран заради действията на властите в Техеран, свързани с протестите, последвали след смъртта на Махса Амини.

Към списъците на санкционираните се добавят 29 граждани и три организации от Иран, включително четиримата служители от патрула, заловил Амини. В решението задържането на Амини за неспазване на правилата за забулване е определено като "произволно".

ЕС разширява санкциите срещу Иран, засегнати са ръководители на службите за сигурност
Снимка: Shutterstock

Санкционирани са също ръководители на иранските сили за сигурност по места и служители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, включително ръководителят на корпуса бригаден генерал Киумарс Хейдари, заради ролята им при жестокото потушаване на протестите срещу смъртта на Амини, отбелязва Съветът на ЕС.

Санкционирана е иранската държавна телевизия "Прес ТВ", която е излъчила насилствени самопризнания на задържани протестиращи. В списъка попадат още ръководителят на иранската полиция по киберсигурност заради задържането на граждани, отправили онлайн критика срещу иранските власти. Иранският вътрешен министър Ахмед Вахиди е включен в списъка заради съпричастност към мащабните нарушения на човешките права.

Санкциите предвиждат забрана за пътуване до ЕС и отнемане на имущество, както и забрана за европейски дружества и граждани да им оказват подкрепа. Правилата предвиждат към Иран да не се изнася оборудване, което би послужило за проследяване в далекосъобщителните мрежи. Досега европейските санкции за неспазване на правата на човека засягат 126 граждани и 11 организации от Иран.

ЕС разширява санкциите срещу Иран, засегнати са ръководители на службите за сигурност
Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.