15 Ноември, 2022 07:25 1 619 9

Военен експерт: Пригожин действа самостоятелно напоследък и по начин, който е несъобразен с официалните власти

  • военен експерт-
  • евгений пригожин-
  • действия-
  • самостоятелно-
  • официални власти

Вероятността Русия да атакува АЕЦ „Запорожие“ става все по-малка. Китайската страна, без да споменава директно Русия, на няколко пъти декларира, че употребата и злоупотреба с ядрено оръжие е нещо неприемливо, допълни Ивайло Иванов

Военен експерт:  Пригожин действа самостоятелно напоследък и по начин, който е несъобразен с официалните власти - 1
Снимка:Euronews Bulgaria

Военната компания „Вагнер“ беше създадена като инструмент на Русия да се намесва в различни конфликти, без руската страна да се намесва официално. Тя беше използвана в Сирия, Либия в Централноафриканската република и други точки, най-вече в Африка и Близкия Изток, където Русия се опитваше да защитава своите интереси извън рамките на официалната позиция.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria военният експерт Ивайло Иванов.

Собственикът на „Вагнер“ Евгений Пригожин беше ясен отдавна, но това което изненада всички беше неговото самопризнание. Това предполагам се свързва с вътрешнополитически процеси. Позиционира се като опозиция на Министерство на отбраната в някакъв смисъл. Това може да има значение и за борбата за наследството на Владимир Путин. Пригожин действа самостоятелно напоследък и по начин, който е несъобразен с официалните власти. Това подсказва две неща – или властта на Путин е отслабнала, или е съзнателна политика на руския президент да създаде различни центрове на власт, противоречащи си вътре в Русия, което да му позволи да играе ключова роля за вземане на крайните решения. Опозицията срещу войната става все по-силна и той се притеснява, че може да е загубил подкрепата си, особено Министерство на отбраната.
"Ако преди година се предполагаше, че Шойгу ще е наследникът на Путин, виждаме, че в резултат на войната той се оказа в доста незавидна позиция. А Пригожин определено си създава база и набира популярност сред руското население да бъде един от претендентите", коментира Ивайло Иванов.
Той допълни, че при отстъплението от Херсон, руският президент отсъстваше от цялата картинка с цел това поражение по никакъв начин да не бъде свързвано с него. В резултат на тази ситуация и двете страни ще имат възможност да освободят определени сили. Част от освободените от Украйна сили ще бъдат пренасочени към Донецк, където продължават изключително тежки сражения. Но вероятно Украйна ще потърси и контраофанзива на други места – спекулира се за Запорожие.

Вероятността Русия да атакува АЕЦ „Запорожие“ става все по-малка. Китайската страна, без да споменава директно Русия, на няколко пъти декларира, че употребата и злоупотреба с ядрено оръжие е нещо неприемливо. Русия трудно може да си позволи да загуби подкрепата на този съюзник.

Ако има опция България да даде на Украйна МиГ-29 и да получи в замяна F-16 от Нидерландия, това е най-доброто, което страната може да направи. Тук ние трябва да проявим активност. Никой няма да дойде и да ни помоли това да се случи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    17 1 Отговор
    този чувал ли е , как пищят куршуми ...... !?
  • 2 Овцелюб

    9 14 Отговор
    И Пригожин и Кадиров са жрстоки криминални престъпници. Само това е показателно за Мордор, че те са на високи ръководни позиции в държава с ядрено оръжие. Във всяка друга нормална държава щяха или вече да са със смъртни присъди или доживотен затвор
  • 3 Упсссс

    20 3 Отговор
    От такива"експерти" вече до гуша ни дойде-тоя говори като че ли живее в Кремъл и спи под леглото на Путин...Абе що за "умен" трябва да си ,та да бръщолевиш такива безумия?

    Коментиран от #6

  • 4 стоян георгиев

    1 5 Отговор
    Днес ще има интересни новини от Украина особено интересни ще са в Луганск и Херсон.

    Коментиран от #7

  • 5 Един от многото

    6 1 Отговор
    Вероятността Русия да атакува АЕЦ „Запорожие“ става все по-малка. ХАХАХАХХАХАХАХ. Либераст.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Много, да

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    кахто например превзеване на Артьомовск/Бахмут/, или Соледар или напредване към Изюм, а бе все интересни ще са.
  • 8 Ей, ей

    3 1 Отговор
    адаш, срамувам се от теб че си толкова прост, че да поддържаш тезата за руснаците, ме се обстрелвят сами в ЗАЕЦ. Хайде давай го по - интелигентно.
  • 9 Оракула

    2 3 Отговор
    Да кръстиш " Вагнер" ,личната милиция от главорези на Путин ,
    като "организация" ,управлявана от Пригожин,
    е леко казано пълна журналистическа трагедия!
    "Вагнер" е, и ще бъде , личната войска на Путин за мръсни поръчки ,
    но понеже корупцията е съсипала войската на Русия отдавна,
    то тя точно сега ,играе ролята на вътрешна Путинска милиция!
    Знаем, че Вагнер е използвана във всяка една "вряща" политическа точка, в цял свят
    за опазване на олигархичните интереси на Путин!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания