Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 09:59 707 3

Шествие на солидарността и единството в Истанбул

  • турция-
  • истанбул-
  • шествие-
  • атентат-
  • солидарност

Хора от различни социални прослойки преминаха по истанбулския булевард "Истиклял", за да осъдят терористичната атака в неделя

Шествие на солидарността и единството в Истанбул - 1
Източник: БГНЕС

Хора от различни социални прослойки преминаха по истанбулския булевард "Истиклял", за да осъдят терористичната атака в неделя, при която загинаха шестима души, а 81 бяха ранени, предаде Анадолската агенция.

Участниците изразиха солидарност и съболезнования на турския народ и оставиха карамфили на мястото на бомбения атентат, за който е обвинявана Кюрдската работническа партия (ПКК).

В шествието за единство и солидарност, състояло се снощи, се включиха дипломати от няколко държави и представители на различни религии и неправителствени организации. Шествието премина от площад Галатасарай до мястото на терористичната атака.

Множеството беше предвождано от Хайдар Али Йълдъз, кмет на квартал Бейоглу, където бе извършен атентатът.

"Никой не може да унищожи нашето братство и единство", каза Йълдъз. "През изминалите много векове квартал Бейоглу е бил център на различни цивилизации, етноси, езици и религии", добави той.

Блерта Кадзадей, генерален консул на Албания в Истанбул, остро осъди терористичната атака, като заяви, че "Албания подкрепя приятелския народ на Турция. Сърцата и молитвите ни са за семействата на жертвите. Нека Аллах се смили над тях. Пожелавам бързо възстановяване на ранените", посочи тя.

Генералният консул на Косово Сузан Новобърдалия се помоли за душите на жертвите и пожела бързо възстановяване на ранените. "Дано Бог ни предпази от това да станем отново свидетели на такава отвратителна терористична атака", каза тя.

Генералният консул на Азербайджан Нармина Мустафаева заяви, че "Азербайджан споделя скръбта на Турция".

"Терорът не е нещо, което човечеството заслужава, и ние сме наясно, че това е покъртителна ситуация, но ще преодолеем тези дни и ще застанем заедно в братство и солидарност", каза тя.

Генералният консул на Украйна Недилски Роман отбеляза, че атентатът е отнел живота на невинни хора. "Чувстваме вашата болка. Днес сме с народа на Турция. Както казва украинският президент Володимир Зеленски, болката на турския народ е и наша болка", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВО ПЕТ

    4 2 Отговор
    Няма Вече мъже Повечето се отказаха като мен и станаха Жени ,аз също съм Момиче Вече само трябва да ги шитна с острото ........

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    3 9 Отговор
    Признавам ги турчетата, вещи са в сапунените сериали.
  • 3 СтариО5

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "НОВО ПЕТ":

    Ша ти лашка някои ду5то нема що. Простотията няма граница тя е като евтинията, забелязва се.
Новини по държави: