18 Ноември, 2022 17:30 845 4

Армения обмисля да изстреля втори сателит

  • армения-
  • сателит-
  • авет погосян

Армения обмисля да изстреля втори сателит собствено производство, каза днес на пресконференция заместник-министърът на високотехнологичната индустрия Авет Погосян

Армения обмисля да изстреля втори сателит  - 1
Снимка: АРМЕНПРЕС

Армения обмисля да изстреля втори сателит собствено производство, каза днес на пресконференция заместник-министърът на високотехнологичната индустрия Авет Погосян, предаде арменската информационна агенция АРМЕНПРЕС. Тази година в орбита бе изведен първият арменски спътник.

"Космическите програми се осъществяват в резултат на доста дългосрочно планиране. Успяхме да изстреляме първия сателит с безпрецедентни темпове. Освен това потенциалът и постиженията, натрупани през този период, ни позволяват да кажем, че държавата ще започне много скоро да работи по организирането, проектирането на втори спътник. Той ще се различава значително от първия не само като технически характеристики, но и с факта, че по-голямата част от проектирането и най-вероятно интеграцията ще се извършват в Армения. Това ще бъде не само вторият арменски спътник, но и първият спътник арменско производство”, каза Погосян и добави, че това е целта.

Министърът на високотехнологичната индустрия Роберт Хачатрян каза, че регистрирането на компанията "Сатлантис" (SATLANTIS) в Армения вече е една от стъпките към развитие на производство на спътници.

В същото време заместник-министър Погосян увери, че космическите програми на Армения имат изключително мирен характер, а данните, които се получават от сателита, се използват единствено за мирни цели, както и за мониторинг за нуждите на сигурността.

По време на пресконференцията бяха показани изображения на различни части на Земята, заснети от АРМСАТ-1 (ARMSAT-1). Едно от тях е заснето на 14 септември и е на район близо до източната арменска граница.

Първият арменски спътник бе изведен в околоземна орбита на 25 май с ракета Спейс Екс от Кейп Канаверал, САЩ.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    5 1 Отговор
    Ние ще изстреляме първия чушкопек в света, който ще събира данни от цял свят, включително и от Антарктида,къде,колко чушки има и така ще им изпращаме чушкопеци на цена - купуваш един чушкопек за 150 лева,а ние ти изпращаме три.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Как

    0 0 Отговор
    Байкохнур не им ли е по близо?