Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 06:39 673 1

В Малайзия гласуват на предсрочни парламентарни избори

  • малайзия-
  • избори-
  • парламент

Очаква се избирателната комисия да обяви победителя още в нощта след вота

В Малайзия гласуват на предсрочни парламентарни избори - 1
Ануар Ибрахим, Снимка:aa.com.tr

Днес в Малайзия се произвеждат предсрочни парламентарни избори, след като през октомври премиерът Исмаил Сабри Якоб разпусна парламента. Най-дълго управлявалата коалиция в страната се стреми да си върне властта след тежката загуба през 2018 г., но политическите реформатори се стремят към втора изненадваща победа, предаде Асошиейтед прес. Агенцията предлага кратка справка във връзка с изборите.

Малайзия е парламентарна демокрация и конституционна монархия. Султанът има предимно церемониални функции, но все пак разполага и с някои важни правомощия. Редовни избори в страната има на всеки пет години, като премиерът може да свика и предсрочни избори. Партията или коалицията, която спечели поне 112 места в 222-местния парламент, получава правото да състави правителство.

В три от 13-те щата в Малайзия ще гласуват и на местни избори. Някои щати отложиха местните избори за 2023 г., за да избегнат мусоните дъждове в края на годината.

На днешните избори право на глас имат над 21 милиона души. Около 5 милиона души ще гласуват за първи път, като това до голяма степен се дължи на факта, че правителството намали възрастта, на която малайзийците получават право да гласуват, от 21 на 18 години. На предишните избори през 2018 г. право на глас имаха близо 15 милиона души, а избирателната активност беше 82,3 процента - една от най-високите, отчитани някога в страната.

Досега Малайзия не е имала правителство, съставено от една-единствена партия. Това се дължи до голяма степен на мултиетническата структура на обществото.

Основните политически сили, които ще се борят за надмощие, са коалициите "Национален фронт" и "Алианс на надеждата". Водеща роля в "Национален фронт" играе Обединената малайзийска национална организация - националистическа партия, която извежда като свой приоритет борбата за правата на етническите малайци. "Националният фронт", в който членуват и партии, които защитават интересите на китайското и индийското малцинство, управляваше в течение на 60 години преди да загуби от опозиционния "Алианс на надеждата" на изборите през 2018 г. заради многобройни обвинения в корупция.

Обединената малайзийска национална организация обаче успя да се върне на власт през 2020 г. като част от нова властова комбинация, след като коалицията, оглавявана от "Алианс на надеждата", се разпадна.

"Алианс на надеждата" спечели изборите през 2018 г. начело с бившия премиер Махатхир Мохамад, но изгуби властта две години по-късно заради вътрешни противоборства. Сега лидер на обединението е Ануар Ибрахим, който е и неговият кандидат за премиер.

"Националният фронт" издигна сегашния министър-председател Исмаил Сабри Якоб.

Изборните бюра вече отвориха врати. Хората могат да гласуват в над 9000 изборни секции.

Очаква се избирателната комисия да обяви победителя още в нощта след вота.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    0 0 Отговор
    Тоя на снимката много ми прилича на Анализатора Безлов,само че на повечко години и с Перука