Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 19:36 5 259 13

Полша: знае ли какво говори Качински

  • полша-
  • право и справедливост-
  • ярослав качински

Голямото медийно внимание към речите на Качински, които иначе са предназначени само за убедени привърженици на ПиС, се превръща в проблем за партията

Полша: знае ли какво говори Качински - 1
Снимка: DW

Брюксел бил филиал на Берлин, ЕС воювал срещу Полша, транссексуални карали 12-годишни деца да сменят пола си: твърденията на Ярослав Качински са странни и объркани. Превръщат ли се в заплаха за управляващата партия ПиС?

Всеки път, в който Ярослав Качински застане зад пулта с черен костюм и черна вратовръзка, сякаш държи една и съща реч, която продължава безкрайно. Само имената на населените места, написани на пулта, се сменят. Последно беше Ястшембе-Здруй - малък курортен град в южната част на Полша.

Речи за пред верни привърженици

Както обикновено в своите изяви, Качински бързо започва да говори по същество: "Залогът на предстоящите избори е голям. (...) Ако опозицията спечели, за много кратко време Полша вече няма да бъде демократична държава, която работи за поне донякъде справедливо общество.”

Следващите парламентарни избори в Полша ще се проведат догодина. Но председателят на управляващата партия “Право и справедливост” (ПиС) вече от седмици обикаля страната и държи речи на малки затворени събития, на които влизат само партийни членове с покани.

Брюксел е филиал на Берлин, твърди той, а Европейският съюз води война срещу Полша. Опозицията пък искала Полша да е управлявана отвън. Ако партията му загуби, нещата нямало да са наред. Той е загрижен и за транссексуалните, за които твърди, че карали 12-годишните да променят пола си.

Но Качински направи грешка: той набеляза цел, която не е далечна и абстрактна за повечето поляци. По време на събитие в Елк заяви, че жените са виновни за ниската раждаемост в Полша: “Ако жените под 25 години продължават да пият толкова, колкото техните връстници, няма да се раждат повече деца. Защото трябва да се има предвид, че един мъж може да пие редовно алкохол повече от 20 години, преди да стане алкохолик. Една жена само две години.”

Полските жени са ядосани

Този път границата беше премината. Социалните мрежи се напълниха с постове, в които жените иронично заявяват, че вече имат деца, съответно могат да започнат да се наливат. Анна Левандовска, съпруга на футболиста Роберт Левандовски, която иначе се занимава с фитнес теми, обяснява, че като съпруга и майка вече ѝ е писнало. Тя е ядосана. Други пишат, че е изумително самотен мъж без деца да се изразява по този начин.

Депутатката от левицата Катаржина Котула настоя Качински да се извини публично. Фактическата забрана на абортите в Полша е отговорна, наред с други неща. "Жените се опасяват, че ще трябва да родят неизлечимо увредени зародиши, че могат умрат при раждането, или пък че лекарите няма да им помогнат, защото се страхуват. Имаме и най-високата инфлация от 25 години насам. Може би не знаят това, но едно дете трябва да бъде нахранено, облечено и изпратено на детска градина. Всичко това струва пари”, посочва Котула.

Според проучвания почти три четвърти от поляците смятат, че Качински е обидил жените с речта си. Дори в рамките на неговата партия ПиС се говори, че може да се наложи да бъде проведен разговор с лидера.

Лидерът на ПиС не бърза да слиза от сцената

Самият Качински очевидно не вижда проблем. Журналистката Зузана Дабровска от вестник “Жечпосполита” обяснява, че основната цел е да се мобилизира твърдият електорат на ПиС: "Качински прилага добре обмислена стратегия на разделението. Той иска да се постави начело на мнозинството и да заклейми малцинството. За ПиС гласуват преди всичко възрастните хора, в мнозинството си мъже. И затова няма значение дали е насочено срещу бежанци, ЛГБТ или млади пиещи жени. Трябва да има враг, противник, за да могат хората да се обединят около председателя и да се чувстват сигурни.”

Голямото медийно внимание към речите на Качински, които иначе са предназначени само за убедени привърженици на ПиС, се превръща в проблем за партията. Роман Имелски, журналист в “Газета виборча”, казва: “Ако говорите с някои депутати от ПиС, те казват, че тези изяви са вредни. Лидерът на партията държи на реториката си, която винаги трябва да включва злия Доналд Туск, ЛГБТ, съдилищата, лошия ЕС и германското превъзходство. Но за да спечелят изборите, не е достатъчно да мобилизират само твърдия си електорат.”

Много от по-либералните гласоподаватели, които иначе биха гласували за ПиС, чуват речите и се отдръпват. Изабела Лешчина от опозиционната “Гражданска платформа” е по-остра: “Този възрастен господин обикаля като пиян чичо на семейно тържество и говори глупости. (...) Той плещи тези неща, а всички се усмихват и не знаят какво да правят с него. Някой трябва да го свали от сцената.” Засега обаче Качински не планира да напуска сцената. Следващата реч вече е планирана.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поляк и полякиня

    28 0 Отговор
    смучат за петима!
  • 2 Пръц

    20 2 Отговор
    Те това е Поляк!

  • 3 Добре де

    19 2 Отговор
    " Други пишат, че е изумително самотен мъж без деца да се изразява по този начин."--- ????--- Значи ако аз съм алкохолик, нямам право да казвам че позволяването на деца да пият алкохол е вредно и че алкохолизма е лошо нещо? Ако съм пушач който не може да ги откаже, нямам Ако съм гей, нямам право да се боря да не промотират хомосексуализъм на децата, и че хомосексуализма е отклонение ? Ако съм бездетна жена останала такава заради гоненене на кариера или алкохолизъм или дрога или войнствен феминизъм в младостта си- нямам право да не искам да се случва това на подрастващото поколение?.........Цялата статия е пълна с жалки опити да се изкара бялото, черно.
  • 4 Урюрвкос

    10 0 Отговор
    и брат му близнак загина в самолетна катастрофа около Смоленск
  • 5 Анонимен

    31 0 Отговор
    Странни хора са това поляците. Не искат жендъри, поради което не понасят Брюксел, но в същото време мразят Русия, която е най-големият враг на международното жендърство. В крайна сметка трябва да изберат с кого са - не могат да са в лоши отношения с всички.

    Коментиран от #7, #13

  • 6 ааууу Дойчето откачат

    11 1 Отговор
    трябва ли да дават пари
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    15 2 Отговор
    казва човека жендърите и тук правят същите неща
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баце

    26 2 Отговор
    Прав е на 1000% и е близко времето, в което с пръст ще посочи виновните за това, не не са руснаците, глобалистите са, а щом и такъв отявлен русофоб ви го казва смятайте за какво иде реч. Голямото нулиране е само началото.
  • 11 Преминаващ оттук

    11 2 Отговор
    Наркоманчета пропаднали триете ли истината.
  • 12 Мммда

    7 0 Отговор
    Думите му са действителен факт и то не само за Полша. Капитала в ЕС се изсмуква от перифериферията за да живее добре центъра, чиста пирамидка.
  • 13 Мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Масово са против украинците и си искат територията.
    А, защо трябва да са със някого?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания