28 Ноември, 2022 12:42 897 9

Иран: Имаме доказателства за участие на Запада в протестите

  • иран-
  • запад-
  • протести-
  • участие-
  • доказателства

Иранското външно министерство отказа да сътрудничи на разследването на ООН за нарушения на човешките права

Иран: Имаме доказателства за участие на Запада в протестите - 1
Източник: БГНЕС

Иран разполага с доказателства, че западните държави са участвали в протестите, обхванали страната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на външното министерство на страната.

"Имаме конкретна информация, която доказва, че САЩ, западните страни и някои от американските съюзници са имали роля в протестите", заяви на брифинг говорителят на ведомството, Насър Канаани, цитира news.bg.

Освен това иранското външно министерство отказа да сътрудничи на разследването на ООН за нарушения на човешките права.

Съветът на ООН по правата на човека започна независимо разследване относно репресиите на Иран спрямо протестиращите, като се проверява информация за над 300 смъртни случая и 15 000 ареста.

Канаани обаче отхвърли разследването като "политическа комисия". Той посочи, че Иран има свой собствен панел, включващ "експерти, адвокати и официални и неофициални представители" и провежда цялостно разследване на всякакви възможни нарушения на човешките права.

Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам и доведоха до повече от 300 смъртни случая.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

От своя страна Ислямската република обвини западните си врагове в подклаждане на протестите.

Миналата седмица началникът на военното разузнаване на Израел генерал-майор Аарон Халива заяви, че протестите в Иран започват да приличат на народен бунт, но засега няма "реална опасност" за оцеляването на режима.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк пък определи ситуацията в страната като критична.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБЕР

    2 23 Отговор
    ДОЛУ ИРАН
    СЛАВА УКРАЙНА
    СЛАВА АМЕРИКА

    Коментиран от #9

  • 2 Мутре

    18 1 Отговор
    Нищо не остава скрито покрито в днешно време
  • 3 Мнение

    14 0 Отговор
    Те си имат традиции и обичаи от векове и не е редно от други държави да им се намесват.Отгоре на всичкото невинни жертви има.Това все едно да дойдат извънземните и да почнат да ни налагат тяхното.
    Когато са готови за демокрация сами ще си я направят без жертви.Не са готови.Само ще заменят един режим с друг и ще има безсмислена смърт.

    Коментиран от #4

  • 4 Така е

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Само това, че при нас няма демокрация Не визирам само България, а целият Западен свят.. ЕС, САЩ, Англия.... Викат му демокрация, а всъщност е олигархична диктатура.
  • 5 Прозрение

    5 0 Отговор
    Много ясно че има намеса веднага се досетих въпроса е кой точно и кой вътре в Иран им помага лошото е че между лаика и петата колона границата е доста тънка и лаиците могат да станат пета колона щом от един нещастен случай където може да се провери служителя и ако е виновен да му се търси отговорност
  • 6 Механик

    11 0 Отговор
    То е ясно кой прави майданчетата вече 20 годинки. Ами хванете и избесете местните си платени "активисти" и изобщо не ги жалете. Няма какво да им се обяснявате на западняците. Те газиха "жълти жилетки", а онзи ден в Германия пребиха хората, които не искаха нищо друго, освен американците да напуснат Германия. Пък инак го дават големи защитници на човешките свободи.
  • 7 БСП за България и Радев

    2 1 Отговор
    То се знаеше! Западът иска да унищожи нашият съюзник Иран. Вътрешна работа на иранците е да казват на жените си как да носят хиджабите си
  • 8 че то и на малките

    1 0 Отговор
    В детската градина вече е ясно и фактически и исторически доказано че ...... във всеки ... конфликт в света участват една задокеанска държава и европейските и протежетата ,просто медиите в такива случаи са като мишоци
  • 9 Скоро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБЕР":

    Ще кичим дърветата с вас.