Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 16:07 1 089 8

Раждаемостта в Япония отбелязва рекорден спад

  • япония-
  • раждаемост-
  • деца-
  • мерки-
  • спад

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно обеща цялостни мерки за насърчаване на браковете и раждаемостта

Раждаемостта в Япония отбелязва рекорден спад - 1
Източник: Shutterstock

Тазгодишният брой на новородените в Япония е по-нисък от миналогодишния антирекорд. Основният правителствен говорител определи положението като "критично", предаде Асошиейтед прес.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно обеща цялостни мерки за насърчаване на браковете и раждаемостта, съобщи БТА.

Между януари и септември са се родили общо 599 636 япончета, което е с 4,9 процента по-малко от миналогодишния брой, което предполага, че 2022 г. може да завърши с нов антирекорд по раждаемост след този миналата година, когато се родиха едва 811 000 бебета, коментира той.

Япония е третата по големина световна икономика, но животът там е много скъп, а същевременно заплатите растат бавно. Засега усилията на държавата да накара хората да имат повече деца не се увенчават с кой знае какъв успех въпреки възприетите мерки в тази посока като изплащането на целеви субсидии при бременност, раждане и отглеждане на дете.

"Темпът на раждаемостта е по-нисък и от миналогодишния. Така, както изглеждат нещата, положението е критично", каза Мацуно.

Много от младите японци не се решават да се женят и да имат семейство поради недобри изгледи за професионално развитие, тежкото пътуване ежедневно до работното място и някои особености на корпоративната култура в Япония, които са несъвместими с това и двамата родители да работят.

Раждаемостта в азиатската страна спада неизменно от 1973 г., когато е достигнат връх от около 2,1 милиона новородени. Предвижда се през следващите десетилетия тя да намалее още повече и през 2040 г. да се родят едва 740 000 бебета.

Като цяло от 14 години над 125-милионното население на Япония също намалява непрекъснато и според прогнозите до 2060 г. броят му ще спадне на 86,7 млн. души. Намаляването и застаряването на населението има огромни измерения за икономиката и националната сигурност в момент, когато страната укрепва военния си потенциал, за да противодейства на все по-настъпателните териториални амбиции на Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата седмица специално сформирана от правителството комисия изпрати доклад до премиера Фумио Кишида, в който ниската раждаемост и намаляването на населението са изтъкнати като фактори, които може да отслабят Япония.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК ®

    13 7 Отговор
    Великия Ким ще помогне за раждаемостта на японките, ще изпрати малко сурови северно корейци които да приземят надменните японки на земята, който си търсят само богаташчета които не могат да правят деца!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 анализатор

    9 2 Отговор
    не ги мислете ! ве4е имат роботи които заместват 4овека. за ко им са дяца?
  • 4 Наско

    12 2 Отговор
    С джен.дер.лъка до там ще я докарат.
    С 69 само се лигават.
  • 5 бай Даньо

    4 1 Отговор
    Япония - края на капиталистическия път! Южна Корея леко оттатък ...
  • 6 Ице

    2 1 Отговор
    Така е, с тези малки кренвиршчета…
  • 7 Госあ

    1 3 Отговор
    Животът в Япония наистина е скъп, но заплатите позволяват да го живееш и безработица няма, няма и спящи по кашоните. Както отбеляза и един мой познат италианец, никъде няма да видите толкова повсеместна средна класа. Зъболекарските услуги между другото се покриват от здравната осигуровка, която е прогресивна, апропо. Тоест, колкото си по-богат, толкова повече плащаш - и за здравната осигуровка. А ако се опиташ да криеш и да мамиш на Свещения остров те изнасят в калъф от музикален инструмент ( онова неугледно ливанче давам като пример)
  • 8 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК ®":

    Няма такова нещо. Японките гледат предимно други качества, които новозабогатялото простолюдие от запада не може да предложи. Не се лакомят и по големи негърски израстъци за разлика от западноевропейките.
Новини по държави: