Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 18:30 1 698 24

Рискът от рецесия в еврозоната расте

  • риск-
  • еврозона-
  • ецб-
  • рецесия

ЕЦБ повиши лихвените проценти с най-бързите темпове в историята си, за да се бори с инфлацията, която достигна 10,7% в еврозоната през октомври

Рискът от рецесия в еврозоната расте - 1
Снимка: Shutterstock

Рискът от рецесия в еврозоната нараства. За това предупреди Петер Казимир, управител на централната банка на Словакия и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Представяйки доклад за финансовата стабилност в Словакия, обаче той посочи, че Централната банка планира да продължи да повишава лихвените си проценти "въпреки неблагоприятното икономическо развитие".

По-рано Европейската комисия разкри, че нейните прогнози сочат значителен спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 г.

Миналата седчица заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндо предположи, че инфлацията може или да е достигнала своя пик, или да е "много близо" до него. Според него инфлацията няма да нарасне много през следващите 3 до 4 месеца, след което очаква тя да започне да спада.

ЕЦБ повиши лихвените проценти с най-бързите темпове в историята си, за да се бори с инфлацията, която достигна 10,7% в еврозоната през октомври, най-високата откакто започна да се води статистика през 1997 г. и далеч над целта на банката от 2%.

Инфлацията се подхранва от високите цени на природния газ, причинени от съкращенията на доставките на газ от войната на Русия в Украйна и от тесните места в доставките на части и суровини, тъй като търсенето се възстановява от ограниченията, наложени по време на пандемията от коронавирус.

В отговор централната банка повиши своите показатели с цели два процентни пункта от юли насам.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    35 1 Отговор
    Борел и фон дер Лайен ще ускорят риска от рецесия. Няма съмнение.
  • 2 Еврозоната е краш..

    29 1 Отговор
    Катастрофа с два картофа,после и картофите изчезват..
  • 3 ЕС е на колене

    35 1 Отговор
    Некадърните политици го унищожиха.
  • 4 Що така

    25 1 Отговор
    Това е началото
  • 5 честен ционист

    27 3 Отговор
    Обръщайте де що имате в рубли, да не ви се налага да припалвате кюмбето с кухите евраци и леваци.
  • 6 Евроглупак от ЕССР

    32 0 Отговор
    Тая рецесия нещо се бави и от ЕС подготвят следващият пакет санкции за по бърза рецесия
  • 7 БОЛШЕВИК ®

    25 2 Отговор
    Срив да има за капитализма и разорение за капиталистите, отслабнат ли финансово, ще им отслабне и властта и ще ги пречупим когато му дойде времето!

    Коментиран от #8

  • 8 Котка ученият

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "БОЛШЕВИК ®":

    Ако бъде договорен таван на цената на петрола, тогава смъртта на капитализма е близо.
  • 9 Дабе

    17 0 Отговор
    За зло или добро филмите се сбъдват.До сега уучаствахме във филма "Идиокрация"много точен филм за днешната действителност,но не биваше да участваме.Следващия филм е Не му помня името,но се разказваше за бъдещето на комунистическа Америка
  • 10 Христо

    19 0 Отговор
    Що така ?Ко стана?Само че, тази тегоба е за дребните хора. Тези от горе дето я докараха тази ситуация се нагълтаха яко , а сега ще им е все едно да похарчи някой и друг милион в повече, при положение, че прибраха десетки и стотици.
    Ще боли като похарчиш 10 000 или 15 000 , които си кътал с пот на челото.
    Да живее Зелко крупието.
  • 11 Мишел

    19 0 Отговор
    С войната в Украйна, санкциите срещу Русия и повишаването цените на суровините, САЩ постигат целта си - разрушаване на европейската икономика и отслабване на ЕС -техния най силен икономически конкурент.
    Колкото до съдбата на ЕС и НатО, напомням, че досега няма съюз, който да е оцелял, след присъединяването на България към него.
  • 12 Шопо

    14 0 Отговор
    ЕС се разпада, Референдум за ЕС и НАТО
  • 13 среднощен

    11 0 Отговор
    "...Инфлацията се подхранва от високите цени на природния газ, причинени от съкращенията на доставките на газ от войната на Русия в Украйна..."; "Така ще е - до победата"... Китай "потрива ръце"...

    Коментиран от #15

  • 14 Анавв

    10 0 Отговор
    Не плачете за Русия. Вижте Европа ,САЩ а ние българите увеличаваме цените, милионерите ,олигарсите , работещи бедни и пенсионери с 3400 лв.интересно кои са тези тарикати ?
  • 15 Атина Палада

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    До колкото си спомням цените на енергоносителите започнаха да се вдигат още преди войната в Украйна.. И дали войната в Украйна е проблема или факта, че никога преди в историята не е имало глобална дългова криза от такъв мащаб? Никога до сега дълговите балони на това ниво в Европа, в Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания не са синхронизирали на нивата, които изпитваме сега.
    Казано кртичко : светът е фалирал!

    Коментиран от #18

  • 16 кво общо

    16 0 Отговор
    има войната на Русия , както редовно я наричат на Запад, с ограничените доставки??? Европа сама реши да си ги ограничи, ще си носи последствията, елементарно е

    Коментиран от #20

  • 17 Русенец

    10 0 Отговор
    Невъзможно! От белият бункер спускат информация за просперитет и благоденствие из цялото опитно поле на ЕС.
  • 18 среднощен

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Атина Палада":

    Напълно ви подкрепям, но това което казвате е "тайна", за която не смеят да говорят "икономическите светила"... Всички световни политически лидери правят всичко възможно да прикрият "голотата на царя".... "Пандемията и войната оправдаха последвалото"...

    Коментиран от #21

  • 19 Аз Кочо

    6 0 Отговор
    Няма лошо от рецесията. Тя ще фалира всички фирми зомбита които оцелява ха в благодарение на отрицателните лихви. Парите пак ще са пари а балонизираните активие за трият голяма част отнапечатените пари. Така че се надява. м рецесията да е дълбока и продължителна
  • 20 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "кво общо":

    Е ама как сега така ще им го кажеш?! Нали знаеш, че в модерното общество не е позволено дахказваш на тпия и грзния, че е такъв.
  • 21 Атина Палада

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "среднощен":

    Да, започна от пандемията... Още късната есен на 2019г финансовата система беше подложена на силен натиск и централните банки тогава изпаднаха в паника в опит да спасят фалиралата банкова система с огромна ликвидност. Напечатиха се сериозни пари и няколко седмици след това започна пандемията. За сега никой не може да предвиди какво ще се случи, тъй като няма с какво да се сравняваме. Но това, което е много вероятно е, че съществото (от остров Джекил), което е създадено от банкери и правителства ще постигне ужасна съдба - съдба за която само бъдещите историци ще могат да разкажат на света!
    Виж, че САЩ за да омекоти удара от глобалната криза върху себе си, унищожи Европа.. И дори в това не бих ги и обвинявала..За да спасят себе си...
    Не зная... но идват много лоши времена..

    Коментиран от #23

  • 22 Тито

    5 0 Отговор
    Евро зоната е вече в рецесия от няколко месеца .
  • 23 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Атина Палада":

    "...Виж, че САЩ за да омекоти удара от глобалната криза върху себе си, унищожи Европа.. И дори в това не бих ги и обвинявала..За да спасят себе си..."; ЕВРОПА е "крокодилчето на тениската" на Лакоста... САЩ не могат да се спасят сами - това е илюзия. Заедно сме и "в добро и в зло"... ЗАЩО? Защото, за да продължи САЩ да "емитират кухи долари" - трябва да "изнася демокрация" и да "пази крокодилчето"... Няма измъкване - ако не сме заедно...

    Коментиран от #24

  • 24 Атина Палада

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "среднощен":

    Моето мнение е различно. Не твърдя, че съм права, но аз мисля, че главната задача на САЩ в момента е да нулира своите дългове. Обаче да постигне това, може само като насочи разрушителите сили на кризата срещу конкурентите-ЕС, Китай, Русия и проведат презареждане на глобалната икономическа система за сметка на останалия свят.. Мисля, че се опитват това....
Новини по държави: