30 Ноември, 2022 13:33 923 4

Мицотакис: Гърция е износител на енергийна сигурност към своите съседки

  • гърция-
  • износител-
  • съседки-
  • сигурност-
  • енергийна-
  • мицотакис

И това се дължи на стратегията ѝ в енергетиката

Мицотакис: Гърция е износител на енергийна сигурност към своите съседки - 1
Източник: БГНЕС

Гърция е износител на енергийна сигурност към своите съседки и това се дължи на стратегията ѝ в енергетиката, отбеляза в речта си гръцкият премиер, Кириакос Мицотакис, на днешната Международна среща за втечнен природен газ в Атина, пише АНА-МПА.

Мицотакис подчерта, че „кризата променя енергийната карта на Европа и Гърция е на преден план в тази промяна“. В речта си той представи новите реализирани инфраструктурни проекти или такива в процес на изграждане, които позволяват нарастване на износа на природен газ. Същевременно той спомена за перспективата за изграждане на газова връзка за доставка и в Република Северна Македония.

Гръцкият премиер повтори предложенията на гръцкото правителство към ЕС за предприемане на мерки за намеса в пазара, който според негови думи не функционира правилно.

На срещата днес говори и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, която заяви, че „капацитетът на терминалите за втечнен природен газ в страната ни може да достигне до 20 млрд. куб.м. годишно за следващите две години“. Той подчерта, че интерконекторът с България може да разшири снабдяването с втечнен газ през Гърция до Молдова и Украйна.

В областта на електроенергията Скрекас обърна внимание на новите връзки с България, Египет и Кипър, като повтори предложението, което направи правителството за директна връзка с Австрия и Германия.

Той подчерта, че е важно ЕС да разгледа възможността за създаване на централен механизъм за финансова подкрепа на страните членки, гражданите и бизнеса от ЕС, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    6 2 Отговор
    Лъжа, опашата
  • 2 Хммм

    9 3 Отговор
    Купува евтино от Русия продава на съседите си с надценка%печалба. А българите лапат мухите и се бият в гърдите какви евроатлантици са:)) Стигнахме до там и простите гърчоля да ни цоцат.
  • 3 Бай Лисан

    4 3 Отговор
    Къде е шалтера за Гърция, да го дръпна аз и тогава да ги чуем византийците
  • 4 Читател

    1 2 Отговор
    "Енергийна сигурност" би трябвало да означава изгодна енергия от страна със сериозен добив . Как ще сме сигурни за енергията си , като антируските кръгове пробутват в пъти по-скъпа енергия , и всичко при тях е сметка . Ще доставят на който дава повече .
Новини по държави: