2 Декември, 2022 21:07 2 840 28

ОССЕ е в задънена улица след блокирането на решенията ѝ от Русия

  • оссе-
  • русия-
  • решения-
  • организация-
  • конференция

"Трябва да намерим решения, които да поддържат активността на организацията"

ОССЕ е в задънена улица след блокирането на решенията ѝ от Русия - 1
Източник: БГНЕС

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) приключи днес годишната си конференция в полския град Лодз с признание, че блокирането на работата ѝ от Русия я поставя в задънена улица и повдига въпроси за нейното бъдеще, съобщи Франс прес.

"Трябва да намерим решения, които да поддържат активността на организацията", призна полският министър на външните работи Збигнев Рау. Страната му е ротационен председател на организацията през 2022 г., а повечето предложения за нейната работа бяха блокирани от Русия.

Рау направи изказването си на закриването на годишната конференцията на организацията, която обединява 57 държави от три континента, представлявани от техните външни министри. ОССЕ е създадена в разгара на Студената война с цел да подобри отношенията между Запада и Изтока.

"Основната идея как да функционира организацията беше възпрепятствана от руската агресия в Украйна", добави той и подчерта, че тази година е била най-трудната в историята на ОССЕ.

След началото на войната в Украйна Москва блокира подновяването на постоянната мисия на организацията в страната, както и удължаването на друга мисия, която следи от 2014 г. конфликта между Киев и проруските сепаратисти в източната ѝ част.

Русия блокира също така приемането на бюджета на ОССЕ и избора на ръководни органи, за да "внесе хаос и парализа", смята Рау. Той нарече ситуацията "изключително трудна и непредвидима". "Открихме начини да поддържаме жива организацията, но тези мерки са с временен характер", призна той.

Полският министър заяви също, че в рамките на срещата не е била приета нито една обща декларация заради липса на единодушие, което е основен принцип за функциониране на ОССЕ.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи подчерта, че ОССЕ "трябва да постигне единодушие да промени правилото за единодушие". Страната му е следващият ротационен председател през 2023 г.

"За съжаление не съществува правна основа, която позволява изключването на държава членка или промяна на правилата за функциониране", коментира Османи искането на Украйна за изключване на Русия от ОССЕ.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    42 5 Отговор
    Това ОССЕ е като неделен тийм-билдинг в Старчески дом..
  • 2 Цензура

    63 6 Отговор
    Тоя нахален шляхтич да беше помислил първо над това, че не допуснаха руският външен министър на полска територия !!! След тая грозна проява на дипломатическо неуважение, какво е очаквал?
  • 3 ⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷

    40 3 Отговор
    В поредното вечерно обръщение към гражданите на Украйна президентът Володимир Зеленски трябваше да избира между лоши и ужасни новини.
    Това съобщава каналът Telegram на телевизионния водещ и журналист Руслан Осташко.
    Той не спомена за предаването на населени места и тежкото положение на Въоръжените сили на Украйна край Артьомовск, а също така премълча и колосалните загуби на армията си.
    Ръководителят на Площада насочи цялото си внимание към класическото обвинение на Руската федерация в "опити за отмъщение" и разрушаване на страната.
    Новините за Киев днес са толкова лоши, че Зеленски беше готов за пореден път да осъди провалените проекти на пунктовете "Неразрушимост".
  • 4 007

    4 48 Отговор
    Ма още ли не сте изключили фашистка расшия бе?????????🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬

    Коментиран от #6, #10, #26

  • 5 уaйтнoйз

    26 2 Отговор
    още малко ще ви бави Буяр Османи и ще вземе еднолични решения... македонската трансгалактическа компания не може да чака :)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Европа е тиру-риру

    21 18 Отговор
    Страна обявена за терорист - член на ОССЕ и постоянен член за сигурност в ООН!

    Коментиран от #17

  • 8 Сух

    44 5 Отговор
    Седнали шматчиците да обсъждат мечока как да бъде отхвърлен от тази организация. Ми шматчиците, тази организация е създадена заради и за този мечок бре.. Вие какви сте? Кои сте вие? Някакъв фактор ли?
  • 9 Атина Палада

    39 5 Отговор
    Всички международни институции/организации като ООН, СЗО, ОССЕ, Юнеско и т. н. се разпадат в момента. Китай, Русия искат преразглеждането им.
  • 10 ЗОР ГОЛЯМ

    27 5 Отговор

    До коментар #4 от "007":

    Ами не не можем. Липсва ни ЧЛЕН за да я изключим. Пак ни прекара. Това казахме на укрофашистите. Явно с шахматиста не можем да играем тази игра. Тя е за умни играчи, не за палета като нас.
  • 11 Верно ли

    34 3 Отговор
    Хахаха, тази измислена организацийка се чеса 8 години в Донбас и си затваряше очите за всички зулуми на украинските нацки, па сега реве!

    Коментиран от #28

  • 12 Цензура

    24 7 Отговор
    Сайтчето, защо не напишете, сред целия порой от пропагандни статии, че уkpoнaцистките терoристи днес пак са подложили на масиран обстрел цивилни обекти в Донбас? Жилищни сгради, магазини, автобуси от градският транспорт? КОИ са терористите? Русия удря само инфраструктурни обекти !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 русия

    4 26 Отговор
    трябва да бъде извадена от всички международни организации.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ридик

    3 24 Отговор
    Изгонване на Русия като от Г 7 за да се отблокират окупантите и трябва и от ОССЕ и от ООН и разпускане на БРИКС ШОС ОДКС ОНД Евразийския и всички ориенталски съюзи
  • 17 Факт е,

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Европа е тиру-риру":

    ОССЕ и особено някои държави първо да помислят за своите нарушения, а именно:
    1. Това е организация, на която следва да присъстват външни министри.
    Абсолютно нарушение е отказ на виза на Полша!
    2. ОССЕ , по -точно някои сътрудници с подмокрена репутация с работата си в Донбас ( особено в Донецк).
    - отказвали са под различни предлози да идват на места и да констатират обстрелвания на Украйна.
    - има доказани случаи, когато техни сътрудници предоставяли координати на важни инфраструктурни обекти на разузнаването и на Украйна . А една седмица преди 24 февруари, когато Украйна особено интензивно започва да обстрелва Донецк,си дигнали чукалата.
    Та накрая и не се разбра защо въобще бяха там.

    Затова и Донбас повече не ги иска. А Русия има пълното право да блокират дейността им.
  • 18 Урюрвкос

    23 0 Отговор
    камерите на ОССЕ в Донбас се използваха от Киев за коректировка на артилерията. Данните които събираха не отиваха в централата на ОССЕ а стигаха до Киев и там оставаха.
  • 19 Ридик

    14 3 Отговор
    Мексико, Куба, Бразилия, Аржентина, Венецуела, Турция, Египет, Алжир, ЮАР, Саудитска Арабия, ОАЕ, Индия, Индонезия, Виетнам, Китай, Северна Корея, Русия, Иран, Пакистан, Судан, Етиопия, остават най големите врагове на САЩ които са подръжници на БРИКС и ШОС
  • 20 Куха организация

    13 1 Отговор
    от близкото минало. За разходки и раздумки безинтересни за публиката. Закривай.
  • 21 ОССЕ

    8 1 Отговор
    прикриваше престъпниятс на неонацистите в Донбас след 2015 г.
  • 22 Украинец

    11 4 Отговор
    както и удължаването на друга мисия, която следи от 2014 г. конфликта между Киев и проруските сепаратисти в източната ѝ част.

    Значи следенето на конфликта в Донбас се заключаваше в това "мисионерите" да играят коректировчици на огъня на бандеровската артилерия - Русия показа документи и записани разговори и SMS-и пращани на укрите.

    В същото време съответните "мисионери" не видяха нито едно престъпление на украинската армия срещу мирни жители - 14 000 много от които и деца според тях са загинали от неиндифицирани удари. Сигурно от Донбас сами са се обстрелвали.
  • 23 Перо

    8 0 Отговор
    Защо организацията се вслушва в квиченето на оня шут с белото,виновен за всички беди от войната!
  • 24 Тръмп

    1 6 Отговор
    “След началото на войната в Украйна Москва блокира подновяването на постоянната мисия на организацията в страната, както и удължаването на друга мисия, която следи от 2014 г. конфликта между Киев и проруските сепаратисти в източната ѝ част.

    Русия блокира също така приемането на бюджета на ОССЕ и избора на ръководни органи, за да "внесе хаос и парализа", смята Рау. Той нарече ситуацията "изключително трудна и непредвидима". "Открихме начини да поддържаме жива организацията, но тези мерки са с временен характер", призна той.”


    Аз знам лек за русофашисткия бойкот на ООН. Обявяват Просия за Държава Терорист, така като я обяви ЕС, и я изключват от тази организация! Низвергнати от Цивилизования Свят, докато не свалят диктатора от власт и го заведат собственоръчно в Хага, така като направиха сърбите с Милошевич, когато бяха опряни до стената! Няма друг начин на действие с терористи и агресори!
  • 25 Ха ха

    4 1 Отговор
    И се питате защо не са участвали. Сирия изкуствена хим атака правеха донбас корректировка на снаряди даже доказателства има. за Русия те не съществуват вече
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Одит

    2 1 Отговор
    Това е шпионска организация на ЦРУ САЩ! Под нейно прикритие събират военна информация и секретни данни.
    Не дадоха виза на Лавров за срещата а сега ги боли.
  • 28 Ломчанин

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Верно ли":

    Не само че си затваряше очите за обстрелите на мирното население на Донбас от БСУ, но и предаваше на тези нацисти инфо за разположението на въоръжените милиции на ДНР и ЛНР.

    Шпионска организация. Не е изпълнила и една от възложените й задачи.
    Не напразно жителите на Донецк ги наричаха СЛЕПЦИ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания