5 Декември, 2022 10:00 5 836 59

ОПЕК+ може да неутрализира ефекта от тавана на цената на петрола

  • алиансът опек+-
  • русия-
  • петрол-
  • цени

От 5 декември влизат в сила санкциите на Запада в областта на енергетиката

ОПЕК+ може да неутрализира ефекта от тавана на цената на петрола  - 1
Снимка: Shutterstock

Алиансът ОПЕК+ може да стигне до консенсус за умерено съкращаване на производството, за да се запази стабилността на световния петролен пазар, и тогава таванът на цените на руските суровини няма да има желания ефект, отбелязват в редакцията на китайският вестник Global Times.

От 5 декември влизат в сила санкциите на Запада в областта на енергетиката: Европейският съюз спира да приема руски петрол и заедно със страните от Г-7 и Австралия му налага ценови таван в размер на 60 долара за барел. И в двата случая става дума за доставки по море.

Експерти твърдят, че таванът на цените е част от санкциите, насочени към намаляване на енергийните приходи на Москва, което трябва да направи руската икономика и текущата военна кампания в Украйна неустойчиви.

Според Чжан Хун, младши научен сътрудник в Института за изследване на Русия, Източна Европа и Централна Азия към Китайската академия за социални науки, Москва определено ще предприеме решителни контрамерки на дипломатическо ниво, защото не иска да загуби способността си да определя цените на енергията - контролът върху цените е един от основните компоненти на икономическия суверенитет.

"Влиянието на ценовите ограничения върху директната търговия с петрол между Русия и ЕС е почти незначително. Това е така, защото директната търговия между двете страни е почти спряна, а Западът е насочен основно към влияние върху износа на руски петрол и ценовите преговори с трети страни“, обяснява експертът.

Според него, ако цената на руските суровини падне до 30 долара, за което настояваха някои европейски страни, тогава Москва може да намали производството, а това, напротив, ще доведе до повишаване на световните цени.

В същото време експерти, интервюирани от вестника, прогнозират друга възможност: алиансът ОПЕК +, воден от Саудитска Арабия и Русия, може да стигне до консенсус за умерено намаляване на производството, за да поддържа стабилността на петролния пазар.

Чжан Хун отбелязва, че това директно ще доведе до факта, че западното споразумение за таван на цените няма да има желания ефект и ще бъде просто дипломатическа пропаганда.

Традиционно Русия е основният доставчик на петрол за Европа, покривайки около 20 процента от нуждите ѝ от суровини. Но на фона на войната в Украйна, САЩ и техните съюзници засилиха санкционния натиск, чиято цел, наред с друго, е ограничаване на приходите на Москва от износ на енергия.

В навечерието на влизането в сила на петролните санкции във Виена се проведе среща на ОПЕК +, на която участниците решиха да запазят сегашните квоти за добив на петрол. Според руския вицепремиер Александър Новак Москва няма да приеме таван на цените и ще работи само с тези потребители, които са готови да си сътрудничат при пазарни условия.

Източник: Global Times / ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    69 8 Отговор
    Е пък те тука ес много взеха да се взимат на сериозно нормално да им отрежат крилцата. И сега сериозно бюрократите в Брюксел чино работят за фалита на европа, от което голяма файда имат и САЩ и Русия. ТА нищо хубаво не ни чака близките 10 години докато двете велики сили след фалита на умните европейци не си разделят отново зоните на влияние. Всичко е за много пари и ресурси и докато не го разберат някой ще си тънем в мизерията. ТИЯ който са го разбрали може малко по лекичко да боледуват икономиките им.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 И КАК ША ФАЛИРА ЕС

    8 52 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Че нещо не се разбра.....

    Коментиран от #5, #7, #9, #47, #53

  • 3 времена и нрави

    78 8 Отговор
    От ЕС и краварника не разбраха ли че вече нищо не зависи от тях .
    На всичкото отгоре ще си плащат като попове за собствените глупости .
  • 4 големобузестия с големите букви

    54 5 Отговор
    май нещо не е съгласен . Не вярва че плаща на бензиностанцията по 50 стотинки горницата за всеки литър нафта в подкрепа на зеления потник . И то по повелята на ЕС .
  • 5 Хаха

    66 3 Отговор

    До коментар #2 от "И КАК ША ФАЛИРА ЕС":

    Е как не разбираш високи цени на енергоресурсите и постоянното наливане на пари в черната дупка Украйна, какво толкова сложно има за разбиране. То се вижда по магазините тази инфлация именно от това се получава, защото обикновения човек трябва да го плати не бюрократа или политика в дадената държава

    Коментиран от #11

  • 6 Хммм

    69 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Индустрията на Европа бяга в САЩ и Китай ! Русия се обърна към Азиатско-тихоокеанските простори-гигантски пазара с невероятно темпо на развитие на икономиките .А Европа......разрушена!

    Коментиран от #10

  • 7 Без евтина енергия

    68 1 Отговор

    До коментар #2 от "И КАК ША ФАЛИРА ЕС":

    Лесно се фалира! Просто икономическо правило!
    Европа беше добре, докато получаваше евтини руски ресурси!!! ЕС сами сложиха край и продължават!

    Коментиран от #8, #54

  • 8 СПРЯХА РУСКИЯ ГАЗ

    5 59 Отговор

    До коментар #7 от "Без евтина енергия":

    ЕС си го има....ША СПРАТ И РУСКИЯ НЕФТ...ЕС пак ша го има....

    Коментиран от #12, #15, #29, #30

  • 9 Хммм

    51 2 Отговор

    До коментар #2 от "И КАК ША ФАЛИРА ЕС":

    Когато не си конкурентно способен... фалираш!

    Коментиран от #13

  • 10 ЕВРОПА РАЗРУШЕНА!!!!????

    4 44 Отговор

    До коментар #6 от "Хммм":

    Путинските отрочета все в ЕС живеят и учат...в загниващия и разрушен...ЕС

    Коментиран от #17, #43

  • 11 Хихихихи

    36 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Че то високите цени ни треснаха веднага след нова година...Нинова споменаваше неща за ФОРСМАЖОР....на цените още преди войната

    Коментиран от #16

  • 12 Хаха

    54 2 Отговор

    До коментар #8 от "СПРЯХА РУСКИЯ ГАЗ":

    Е как ще го има като цялата индустрия ти се мести във сащ и Китай и даже и в Турция тези дни някой компании. Всеки гледа евтината енергия, никой няма да остане за бравото

    Коментиран от #14

  • 13 ЕС...ФАЛИРА ОЩЕ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ

    3 30 Отговор

    До коментар #9 от "Хммм":

    Ама нещо не става....другарите все натам гледат да учат и живеят...а и не само те
  • 14 ЕС СИ ГО ИМА

    3 36 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Не знам още да се е разпаднал...или това е в главите на путинистите

    Коментиран от #19

  • 15 На каква цена?

    42 2 Отговор

    До коментар #8 от "СПРЯХА РУСКИЯ ГАЗ":

    Колко дълго ще издържат с тази инфлация и скъпа енергия? Или не виждаш цените или не искаш!?

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Хаха

    35 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хихихихи":

    А ти си мислиш, че това февруари им щукна и почнаха войната, то подготвяно много от далече всичко това. Много за прости ги имаш геополитическите играчи

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Хммм

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВРОПА РАЗРУШЕНА!!!!????":

    Спри да се излагаш!
  • 18 ВАЖНО Е КОГА ПОЧНА ВОЙНАТА

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Те могат да се готвят с десетилетия
  • 19 Хаха

    25 4 Отговор

    До коментар #14 от "ЕС СИ ГО ИМА":

    Ти какво искаш за 6 месеца и хоп, то това си е политика на изтощение бавно но сигурно след 4 до 5 години и това ще стане. Малко четете литература тва да не ти е бг за 2 месеца и хоп

    Коментиран от #23

  • 20 АМИ ДЕВЕТ МЕСЕЦА

    17 5 Отговор

    До коментар #15 от "На каква цена?":

    Сме без руска газ.....олиото стана 6лв, кашкавала 30 лв, бензина 3 лв...И КОГАТО ИМАХМЕ РУСКА ГАЗ...СЛЕД НОВА ГОДИНА
  • 21 Бла

    24 3 Отговор

    До коментар #15 от "На каква цена?":

    Защо се връзвате на троловете ? Даже и им отговаряте. Та нали преди няколко дни имаше статия, че фалитите в германия, в сверата на производстото, са близо 50% повече от 2020 ( когато беше пандемията и пак бяха спрели). Ама трола му плащат за да троли не да мисли :)

    Коментиран от #33

  • 22 Хммм

    26 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Така е! Не е от февруари. А от късната есен на 2019г, когато финансовата система беше подложена на натиск и централните банки изпаднаха в паника, поради голямата ликвидност. Напечатиха се сериозни пари, и се пусна ковид.... Балона не издържа и от тогава го изпускат плавно... Дали светът ще успее да се справи с глобалната криза....не знам. Такава като тази криза не е имало никога в историята... Нито голямата депресия през 30-те години, нито други кризи са съпоставими с днешната.

    Коментиран от #31

  • 23 ТО ОТ 60 ГОДИНИ

    4 23 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха":

    ЕС ВСЕ ФАЛИРА, АМА НЕЩО НЕ СТАВА ..ЩО ЛИ?????

    Коментиран от #25, #55

  • 24 стоян георгиев

    5 13 Отговор
    Нищо няма да стане.томреални и сега цената на руския петрол е 60 долара.най.много руснаците да ни се разсърдят и да спрат петрола за Лукойл,при което България трябва да си вземе рафинерията.тва е основния проблем и за него трябва да сме готови ама като гледам как се подготвяме пак ще е пълен смях както обикновенно.

    Коментиран от #27, #28, #32, #38

  • 25 Хаха

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "ТО ОТ 60 ГОДИНИ":

    Ти май си за някой диспансер какви 60 години те гонят незнам. Тролски мохабети не ми се слушат

    Коментиран от #26

  • 26 ЩО БЕ

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Започва като общност за търговия с въглища и стомана....през 60 те години...после се разраства и става...ЕС ....и от тогава все фалира.....другарю...
  • 27 ЧЕ ОТКЪДЕ ДА СИ КУПЯ

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    БАРЕЛ ПЕТРОЛ ЗА ...60..ДОЛАРА.....ЧЕ НИКОЙ НЕ МИ КАЗВА....
  • 28 БЪЛГАРИЯ ША ШИТНЕ РАФИНЕРИЯТА

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    На друг....ЖЕЛАЕЩИ БОЛ....
  • 29 Гошо

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "СПРЯХА РУСКИЯ ГАЗ":

    Е ти това за два дена ли го мислиш че ще стане Я така виж как вървят на Европа нещата от началото на 20 век до сега

    Коментиран от #34

  • 30 Россия 🇷🇺 ZV

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "СПРЯХА РУСКИЯ ГАЗ":

    Споко , има время .

    Коментиран от #35

  • 31 Тръмп

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "Хммм":

    Аз криза не усещам. Ако това е най-лошата криза в Световната история….Киро на кирия!
  • 32 Да ама не

    16 4 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Ще стане, като се вдигне цената на петрола! Русия продава с 30% отстъпка от пазарната цена.... Сега ще продължи да продава с 30% отстъпка, но вече на новата по висока пазарна цена, което означава, че ще печели повече. А ЕС ще купува петрол на новата по висока пазарна цена, защото Русия не продава на ЕС! ЕС ще купува примерно от Китай, отново руски петрол, но цената друга.
  • 33 от Германия

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "Бла":

    ако има 10 фалита на година и таз година фалират 15 ... то това са 50% увеличение. Ама ако има 100 и фалират 110... това са си някакви 10% само.
    А не се ли сещаш, че по време на Ковида имаше създадени над 600% повече еднолични частни фирми, от които 3/4 за правене на Ковид тестове, та дори и бусове такива. От какво мислиш, че се хранят сега като няма тестове..
    Ма проблема ви е че не знаете къде е Германия на картата дори, ама вече сте големи разбирачи на това какво казал НЯКОЙ си и го перифразирате "ГЕРМАНИЯ КАЗА" или "Германците еди си какво си"

    Коментиран от #40

  • 34 АМИ КАТО ГЛЕДАМ

    4 7 Отговор

    До коментар #29 от "Гошо":

    ЕС се разширява, а отрочетата на путинистите все на запад гледат....що ли????

    Коментиран от #37

  • 35 ТО ТАКА И КОМУНИЗЪМА

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Россия 🇷🇺 ZV":

    ГО ЧАКАХМЕ....

    Коментиран от #36

  • 36 Тръмп

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "ТО ТАКА И КОМУНИЗЪМА":

    Чакахме го и дочакахме…..Разпада му! А другарите чакат Изгнилия Капитализъм да се разпадне, вече сто и кусур години.
  • 37 Ами

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "АМИ КАТО ГЛЕДАМ":

    Що ке ядат на Изток? На Запад е лапачката!
  • 38 Мишел

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Пак фантазираш с измишльотини.
    Русия е член на ОПЕК+. Това означава, че не продава нефта си на по ниски цени от приетите в ОПЕК+, за да не конкурира другите членове на ОПЕК+.

    Коментиран от #42

  • 39 Така е...

    2 1 Отговор
    Има господ!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пипи

    10 2 Отговор
    Спряхме газа и сега го купуваме много "евтино".За справка-цените в магазините, на парното, тока,водата и т.н.Сега таван на цената на руския петрола. Чудничко! Ще преватизираме Лукойл и ще преработваме в нея морската вода от Бургаския залив. После ще гледаме и цените на бензина. ЕС в този си вид е вреден!
  • 42 Тръмп

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Мишел":

    Руския нефт Урал, по принцип е по ефтин от Брент стандарта, заради качеството си, не че Русия го продава по-ефтино.
  • 43 Жорето

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВРОПА РАЗРУШЕНА!!!!????":

    Имат много кинти и се глезят. Богати хора и си обикалят света, за разлика от нас, общаците .И в България си накупиха апартаменти, а и в цяла Европа. В Турция , основно богато пазаруващи са пак руснаци.На всякъде има надписи на руски.В Швейцария , скъп магазин има руско говорящ, защо ли?В Германия са на уважение също.В Англия също.
    Е не може 10 руснака само да обикалят всички магазини.
    На всякъде в Европа има надписи на руски, а на български?Не!
    Надувай мегафона, но нещо май не е така.

    Коментиран от #44, #49

  • 44 Тръмп

    3 5 Отговор

    До коментар #43 от "Жорето":

    Ама нали това е въпроса. Какво правят в Разрушената и Умряла Европа? Америка тя умира от както се помня, ама и там олигарсите купуват и си влагат крадените пари.

    Коментиран от #45

  • 45 Жорето

    4 3 Отговор

    До коментар #44 от "Тръмп":

    Глезят се , защото са богати хора.Японци и Китайци, а и дори американци ,какво правят в Европа?
    Имат пари , харчат.Като на събор са.
    Ние какво правим?Обслужваме всички, ама не харчим!!!
    Защо ходят баровци на лов в Русия?
    Най-голямите фирми , защо са там?
    Пазар огромен и хората са с пари.Ако бяха толкова бедни и няма покупателната способност, щяха ли да са там тези СКЪПИ фирми?
    Ще ме питаш ли още неща?

    Коментиран от #46, #50

  • 46 Тръмп

    2 6 Отговор

    До коментар #45 от "Жорето":

    Ще те питам отново същия въпрос, защото все го заобикаляш. Нали Европа е загинала, нали Америка е загинала? Защо олигарсите си влагат там парите? Защо не си ги влагат в Северна Корея например?
  • 47 Ама

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "И КАК ША ФАЛИРА ЕС":

    Приятелю ти нещо не си запознат. Знаеш ли за плана Маршал след ВСВ, Ами сега САЩ и Русия си вземат обратно всичко с лихвите.

    Коментиран от #48

  • 48 И КАК СИ ГО ВЗИМАТ ОБРАТНО

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Ама":

    ПРИЯТЕЛЮ, ЧЕ САМО КОНСТАТИРАШ НЕЩО...
  • 49 БЪЛГАРИЯ Е ЕС....АКО НЕ СИ РАЗБРАЛ

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Жорето":

    И у нас е пълно с руснаци......Ами имащите пари руснаци си ги харчат в богатите и уредени страни.....и се настаняват да живеят там...що ли????
  • 50 НИЕ СМЕ ЕС

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "Жорето":

    Това че немаме пари си зависи от нас...ЕС НИ ДАВА 20 МИЛИАРДА ЕВРА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ЗА СЕДЕМ ГОДИНИ....НИЕ ДВЕ ГОДИНИ НЕ МОЖЕМ ЕДИН ПЛАН ДА СИ НАПРАВИМ...ЩО ЛИ?????
  • 51 Тръмп

    5 1 Отговор
    Жорето се оказа робот руско производство. Вкарана му е една фраза в паметта, и каквото и копче да натиснеш, все тази фраза чуваш😂😂😂
  • 52 от Германия

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Ха ха ха ха ха":

    То се вижда кой е... по липсата на аргументи и по присъствието на обиди поради дефицит на втория етаж.,
  • 53 С лекота най-вече!

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "И КАК ША ФАЛИРА ЕС":

    В случаят не е важно дали ОПЕК+ може да стигне до консенсус за умерено съкращаване на производството, а за това което съобщи Ройтерс: "Русия работи по възможността да спре доставките на петрол след поставянето на таван на цените на петрола. Това обяви руският вицепремиер Александър Новак". Веднага след съобщението на Ройтерс международната валутна борса FXOPEN реагира светкавично, като курса на рублата от 60.8895 / 1 долар поскъпна до 50.9731 / 1 долар. От тогава се движи в рендж 51.2989 - 51.5916 - 51.7896, което автоматично оскъпява всички руски доставки за западните страни. Интересното в анализа на Ройтерс е, че това спиране на доставките може да засегне не само петрола, но и много други продукти, които са с произход Русия на пазара, което е равносилно на инвестиционно блокиране чрез доброволно спиране на износа.

    Коментиран от #57

  • 54 ФК Припознат

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Без евтина енергия":

    Най-големите врагове на ЕС е самият ЕС! Руска рулетка - 1 патрон в барабана, ЕС рулетка - всички патрони са в барабана!
  • 55 комунист от Uямивей

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "ТО ОТ 60 ГОДИНИ":

    САЩ и Путин, Путин и САЩ - играят една хубава игричка на ЕС-то, за да я вкарат в икономическа криза. Цялата война в Украйна е просто един параван за това.

    Коментиран от #56

  • 56 НЕ ВИЖДАМ КРИЗА В ЕС

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "комунист от Uямивей":

    Напротив.....още държави искат в ЕС....що ли????
  • 57 АМИ ПУТИН ГУБИ МИЛИАРДИ ЕВРАЦИ....

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "С лекота най-вече!":

    ЕС ще си купи квото му е необходимо от другаде...кво толкоз има да му мисли
  • 58 А ТАКА.....

    1 0 Отговор
    Днес, 5 декември, се навършват 28 години от подписването на Меморандума от Будапеща. Това е знаков документ, касаещ независимостта и суверенитета на Украйна.

    На тази дата през 1994 година в унгарската столица тогавашните президенти на Руската федерация - Борис Елцин, на Съединените щати - Бил Клинтън, на Украйна - Леонид Кучма, и британският премиер Джон Мейджър, подписват меморандума. По същество с него Украйна се отказва от останалите на нейна територия след разпада на СССР ядрени оръжия и ги връща на Русия. В замяна, Русия, САЩ и Великобритания гарантират суверенитета на Украйна.
  • 59 Поздравления

    1 1 Отговор
    Нормално е да не се подчиняват на бюрократите от брюксела.