Last news in Fakti

5 Декември, 2022 11:45 663 1

Ерик Сиоти е бъдещият лидер на френската десница на "Републиканците"

  • ерик сиоти-
  • франция-
  • републиканците

Представителят на по-крайното дясно крило във френската консервативна десница Ерик Сиоти се класира на първо място на първия тур на вътрешнопартийните избори на партия "Републиканците"

Ерик Сиоти е бъдещият лидер на френската десница на "Републиканците" - 1
Снимка: Shutterstock

Представителят на по-крайното дясно крило във френската консервативна десница Ерик Сиоти се класира на първо място на първия тур на вътрешнопартийните избори на партия "Републиканците", пише в. "Фигаро".

Сиоти получава 42.73% процента от гласовете на партийните членове, гласували на избори през уикенда. На второ място се класира френският сенатор Брюно Рьотайо, който получава 34.45% от гласовете.

Сиоти се очертава като фаворит във вътрешнопартийната битка за партийния лидерски пост. Ако я спечели, той ще застане начело на една партията, която управляваше Франция в продължение на по-голямата част от поствоенната ѝ история. Сега обаче тя е в доста по-неблагоприятна позиция. На президентските избори през април партийната кандидатка и тогавашна лидерка Валери Пекрес спечели едва 4,78 процента от гласовете, което бе незавидно представяне.

Ако победи на втория тур, Сиоти ще има трудната задача да върне консервативната десница на позициите ѝ от миналото, след като в дясното пространство на парламентарните избори през юни се наложи крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин Льо Пен.

"Искам да бъда кандидат на надеждата и на завръщането на голямото дясно семейство", написа Сиоти в Туитър, след като бяха оповестени резултатите от първия тур.

Втори тур ще се организира през идващия уикенд.

"Републиканците" си остават ключова сила в парламента и партията на Макрон, която изгуби абсолютното си мнозинство там, често разчита на десницата за подкрепа при гласуването на законопроекти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Краварите редят нов слугинаж, както в Италия.
Новини по държави: