Last news in Fakti

5 Декември, 2022 18:40 732 1

АСЕАН стартира план за сигурността на жените в Югоизточна Азия

  • югоизточна азия-
  • асеан-
  • лидерството на жените-
  • оон-
  • сащ

Това е важна стъпка напред в усилията на АСЕАН да гарантира, че десетте държави членки на организацията признават участието и лидерството на жените в предотвратяването на конфликти

АСЕАН стартира план за сигурността на жените в Югоизточна Азия - 1
Снимка: АКП

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), в партньорство с Агенцията на САЩ за международно развитие и "ООН жени" (структура на ООН, посветена на равенството между половете и овластяването на жените), стартираха днес Регионалния план за действие на АСЕАН за жените, мира и сигурността, предаде АКП.

Според съвместно прессъобщение, публикувано днес, Регионалният план за действие е приет от лидерите на АСЕАН по време на 40-ата и 41-вата среща на върха на АСЕАН през ноември, бележейки ключов резултат като Камбоджа бе председател на срещите на АСЕАН тази година. Планът ще насърчи поемането на ангажименти към програмата за жените, мира и сигурността и ще ги направи реалност.

Това е важна стъпка напред в усилията на АСЕАН да гарантира, че десетте държави членки на организацията признават участието и лидерството на жените в предотвратяването на конфликти, както и за изграждането и поддържането на мира в региона. Те включват Съвместното изявление за насърчаване на жените, мира и сигурността през 2017 г. стартирането на Регистъра на жените за мир на АСЕАН през 2018 г. и Регионалното проучване на АСЕАН относно жените, мира и сигурността през 2021 г. с подкрепата ООН жени и Агенцията на САЩ за международно развитие.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайдеее, загинаха и тия!

    0 0 Отговор
    Посяха им и на тях семката на раздора! Дойдат ли ти западните подмолни, лицемерни мазници и почнат ли да “защитават” този и онзи - свършен си! Набиват клин между мъж и жена, между родители и деца и така, разединени ви поробват един по-един! Разделяй и владей, ама кой ли ти учи история!!!