Last news in Fakti

6 Декември, 2022 10:07 654 1

Хулуси Акар ще се срещне с министъра на отбраната на Финландия

  • нато-
  • турция-
  • финландия-
  • отбрана-
  • посещение

По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени редица въпроси, свързани с отбраната и сигурността, както и процесът на присъединяване на Финландия към НАТО

Хулуси Акар ще се срещне с министъра на отбраната на Финландия  - 1
Източник: БГНЕС

Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар в четвъртък ще се срещне с министъра на отбраната на Финландия Анти Кайконен, съобщи турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Кайконен ще бъде на официално посещение в Турция.

По време на срещата се очаква да бъдат обсъдени редица въпроси, свързани с отбраната и сигурността, както и процесът на присъединяване на Финландия към НАТО.

По отношение на усилията на Финландия за присъединяване към НАТО, Акар посочи, че Турция няма проблеми с политиката на отворени врати на НАТО, но чувствителността на Турция по някои въпроси трябва да бъде зачитана.

Акар подчерта, че НАТО е организация за сигурност и добави, че "една от най-големите области на борба на НАТО е борбата срещу тероризма", информира ТРТ-Хабер.

"Понастоящем тероризмът е сериозен проблем за всички държави. Турция е страна, която се бори с повече от една терористична организация. Всички трябва да са наясно с това и трябва да се знае какво сме направили в това отношение", посочи турският министър на отбраната.

"Очакваме конкретни стъпки и от Финландия, и от Швеция", каза Акар.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО.

Подписването на този меморандум не е краят на процеса, това е само началото, подчерта Хулуси Акар, цитиран от ТРТ-Хабер.

Според Анкара двете скандинавски страни са осигурявали убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Миналата седмица Швеция предаде на Турция член на ПКК, а Анкара окачестви като "добро начало" екстрадицията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филантроп

    1 1 Отговор
    Хулуси Акар има оригинална физиономия. Не ви ли прилича примерно на "Седящия бик"?
Новини по държави: