7 Декември, 2022 13:43 903 14

САЩ продават на Тайван оръжия на стойност 425 млн. долара

  • тайван-
  • сащ-
  • оръжия-
  • продажба-
  • джо байдън

Което със сигурност ще предизвикат раздразнение у Китай

САЩ продават на Тайван оръжия на стойност 425 млн. долара - 1
Източник: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ, Джо Байдън, одобри вчера две нови продажби на оръжия за Тайван, които със сигурност ще предизвикат раздразнение у Китай, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент заяви, че е одобрил продажби на резервни части за самолети на стойност над 425 милиона долара. Те са предназначени за изтребителите Ф-16 и транспортните самолети Ц-130 в тайванския военен флот, а и за други оръжейни системи, доставени от САЩ. Одобреното предложение включва основни резервни части на стойност 330 милиона долара и нестандартно оборудване, което струва 98 милиона долара, заедно със съответните допълнителни части и логистика.

Продажбите бяха обявени само седмици след като американският президент, Джо Байдън, разговаря с китайския си колега, Си Цзинпин, в Индонезия, а фокусът беше все по-агресивното поведение на Китай спрямо Тайван, отбелязва АП.

Китай гледа на Тайван като на своя дезертирала провинция и се е зарекъл да обедини континентален Китай и Тайван със сила, ако е необходимо, посочва АП. Досега Пекин категорично е осъждал одобрените от Вашингтон продажби на американско оръжие на Тайван като нарушение от страна на Вашингтон на принципа за "един Китай". Очаква се Пекин да реагира по подобен начин и на вчерашното изявление.

Въпреки това американската администрация при различни президенти и от двете политически партии е заявявала, че американските връзки с Тайван се управляват от Закона за отношенията с Тайван, който позволява продажбата на военно оборудване на острова за защита срещу потенциални заплахи от Китай.

“Тази предложена продажба обслужва държавните и икономическите интереси и интересите, свързани със сигурността на САЩ, като подкрепя продължаващите усилия на получателя да поддържа надеждна отбранителна способност“, каза Държавният департамент относно последните одобрени продажби.

“Предложената продажба ще помогне за подобряването на сигурността на получателя, както за поддържането на политическата стабилност, военния баланс и икономическия напредък в региона“, се казва в изявлението.

В документа се добавя, че това "ще допринесе и за поддържането на военновъздушните сили на получателя“, повишавайки способността му да посреща настоящи и бъдещи заплахи, като същевременно осигурява отбранителни и транспортни способности от решаващо значение за регионалната сигурност“, уточни Държавният департамент.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анален Разрушител

    8 1 Отговор
    ааааа, за това била цялата работа...колко прозаично
  • 2 долу сащ

    9 2 Отговор
    не знам Китай зашо ги бави?! бъркат, че чакат Сащ са нагли 75 г е достатъчно дълга статистика... юдеите искат да подчинят цялата планета и няма да спрат! няма израел няма войни, това е.....

    Коментиран от #4

  • 3 Планета Земя

    18 1 Отговор
    Където има военен конфликт ,е дело на САЩ.
  • 4 Този

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "долу сащ":

    адолф е бил много умен.
  • 5 горски

    9 1 Отговор
    Всяка прилика с Украйна,е плод на вашето въображение.Досега се трепаха руснаци със руснаци,защо и китайците да се се сбият помежду си.....
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 8 Отговор
    И какво като се раздразнят жълтите роби, най много да анексират сибир, друго няма какво да направят, видяха как Украина унищожиха робсия‼️
  • 7 тър мък

    5 1 Отговор
    Скоро тази ще и ритнат стола.Идва нов състав и ръководство в Тайван.Гоминдан изпари илюзийте на каубойте.

    Коментиран от #13

  • 8 оня с коня

    6 4 Отговор
    Русия също активно изнася Оръжия и не се колебае да го прави ДОРИ и за Натовски държави като Турция.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 КИМ ЧИ

    4 1 Отговор
    НА ТАИВАН ПРОДАВАТ НА УКРОНАЦИСТИТЕ ПОДАРЯВАТ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 оня с прасето си,

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    както ти казах. Не си с коня, и ако е кон, е дръглив.
    Дори не можеш да вденеш логиката на събитията.
    Какво очакваш - при тази НЕСПИРНО АГРЕСИВНА и ЗАВОЕВАТЕЛНА политика на ФАЩ - Обора, Русия терлички да си плете???

    Цяло чудо е, че не ги опаше с оръжия около границите в Северна Америка, както краварите правят това тук, на тяхната майнина. Ще се стреснат, както беше през 1962 г. ЧИЙ ГО ТЪРСЯТ краварите в Тайван???? Но съм спокойна - Китай ще се справи по свой си начин с Обора.
  • 12 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Ха ха!Нямаш идея колко неща мога да продам само за Няколко дена и то на Отлична цена,но...Кой си продава Златната кокошка?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    0 0 Отговор
    Що изтри ве ?! Питек