Last news in Fakti

7 Декември, 2022 14:42 864 12

Потребителите в ЕС очакват инфлацията, безработицата и разходите им да растат

  • потребители-
  • разходи-
  • ес-
  • ецб-
  • доклад-
  • инфлация-
  • приходи

Показва доклад на ЕЦБ

Потребителите в ЕС очакват инфлацията, безработицата и разходите им да растат - 1
Източник: Shutterstock

Очакванията на потребителите за темпа на инфлацията през следващите 12 месеца нарастват спрямо септември, докато за следващите 3 години остават без промяна, се казва в доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) за проучване на потребителските нагласи през октомври 2022 г.

Обобщеното ниво на очакване е за растеж на инфлацията с 5,4 на сто през следващите 12 месеца, докато през предходния период предвижданията на потребителите бяха за увеличение с 5,1 на сто. Що се отнася до нарастването ѝ през 3-годишния период, то очакванията остават без промяна от 3 на сто. Несигурността относно темпа на инфлация през следващите 12 месеца се увеличава значително след началото на войната в Украйна, отчита ЕЦБ.

Нарастват очакванията на потребителите за растежа на разходите и доходите в номинално изражение през следващите 12 месеца. Очакваният ръст на разходите продължава да изпреварва този на доходите.

Потребителите очакват номиналните им доходи да нараснат с 0,7 на сто през този период, докато през септември предвижданията им бяха за увеличение с 0,6 на сто. По отношение на номиналните им разходи, потребителите очакват през следващите 12 месеца те да се увеличат с 4,5 на сто при прогноза през септември за ръст от 4,7 на сто.

Очакванията за темпа на икономически растеж през следващите 12 месеца намаляват (от -2,4 на сто през септември на -2,6 на сто през октомври), докато потребителите прогнозират, че ръстът на безработицата ще се увеличава през този период. Очакванията се увеличават на 12.5 на сто при 12,2 на сто през септември.

Потребителите очакват пазарната цена на жилищата им да се увеличава с по-слаби темпове през следващите 12 месеца. През октомври прогнозите са за поскъпване с 3,0 на сто, докато през септември бяха за увеличение на цените с 3,4 на сто.

Очакванията на потребителите са за продължаващо повишаване на лихвените проценти по ипотечните кредити до средно равнище от 4,7 процента.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    ще се хъранят със плюнките на урсула, нека да слага 10 пакет санкций на руснаците не им пука, имат си за ядене имат си и златно покритие на рублата, ние ще духамее супата
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    стокооборота на китай и русия си върви, ние тука чакаме една генеколожка да ни оправи, ами тя ни оправи както със ваксините , ще гепи едни пари и ще ни зареже ама като сме увце
  • 3 Европеец

    11 1 Отговор
    в ЕС очакват инфлацията, безработицата и разходите им да растат

    А времето на американските марионетки на власт изтича - протести има почти навсякъде в Европа.
  • 4 Пишете коректно

    11 1 Отговор
    След поредния пакет от санкции потребителите в ЕС очакват инфлацията, безработицата и разходите им да растат
  • 5 Аз пък очаквам да намалят

    9 0 Отговор
    Да се изрине всичкия боклук от Европеиския и БГ парламент и да се вземат адекватни мерки. Не ме питопляйте като жаба в тенджера.
    Некадърниците на съд и затвор.
  • 6 Вирус

    6 1 Отговор
    Не бе то правим на путин лошо всичко в ок хахаха
  • 7 Хасковски каунь

    5 1 Отговор
    На ви вази ЮЕсЕй та ЮЕсЕй !
    До тук 20 % от спестяванията ви изчезнаха. Поне стоките за мамбо поскъпнаха с 40%. Дългът порастна. Енергията....
    А вие ЮЕсЕй та ЮЕсЕй !
  • 8 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    не разбрах какво е виновна войната в Украйна, военните заводи работят на три смени, хляб има достатъчно, къде е проблема. Тръбите бяха под санкции години, сега ги няма сиреч нищо не се е променило.
  • 9 Като само чакат,

    3 0 Отговор
    ще има да чакат. Щом не вземат нещата в свои ръце, ще има много да чакат. А може много да се влошат докато чакат.
  • 10 Чичо

    1 0 Отговор
    Ще разберат какво ги чака.
  • 11 Ген. Гурко

    2 1 Отговор
    Някой ще ме светне ли как ще растат доходите на увеличаващите се безработни според очакванията? Предстоят още по-интересни времена, но за да съм честен ще кажа че нямам жал към зомбита. Жалко за нормалните жертви на русофобията и саморазрушението. Всичко което ни се случва си го причинихме сами, а зад океана богатеят и джендъреят. Но това е само временно.

    Коментиран от #12

  • 12 зина

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ген. Гурко":

    1рубля0,03лева
Новини по държави: