Last news in Fakti

8 Декември, 2022 15:09 946 11

Задължават "Google" да трие доказано невярна информация

  • гугъл-
  • ес-
  • съд-
  • информация-
  • невярна

Това реши Съдът на Европейския съюз

Задължават "Google" да трие доказано невярна информация - 1
Източник: Shutterstock

"Google" трябва да премахне данни от резултатите от онлайн търсене, ако потребители могат да докажат, че те са неточни. Това реши Съдът на Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

През последните години защитниците на свободата на словото и поддръжниците на правото на неприкосновеност на личния живот се сблъскаха по въпроса за "правото на хората да бъдат забравени" онлайн, което означава, че те трябва да могат да премахнат цифровите си следи от интернет, цитира news.bg.

Делото пред Съда на ЕС засяга двама ръководители на група инвестиционни дружества, които са поискали от "Google" да премахне резултатите от търсенето, свързващи техните имена с определени статии, критични към инвестиционния модел на групата, с мотива, че тези статии съдържат неистинни твърдения.

Освен това двамата са поискали "Google" да премахне техните снимки, показвани под формата на миниатюрни изображения (thumbnails), от резултатите от търсенето. Компанията обаче отхвърли исканията с аргумента, че не знае дали информацията в статиите е точна.

Впоследствие Федералният върховен съд на Германия поиска Съдът на ЕС да тълкува Общия регламент за защитата на данните, който по-специално урежда правото на изтриване ("правото да бъдеш забравен"), както и Директивата за защита на физическите лица при обработването на лични данни и за свободното движение на тези данни във връзка с Хартата на основните права на ЕС.

Съдът на ЕС посочва, че лицето, което управлява интернет търсачка, трябва да премахне от резултатите при търсене информацията, включена в съдържанието, към което се препраща, когато подалото искането лице докаже, че тази информация е очевидно неточна.

За да се избегне прекомерната тежест върху потребителите, съдиите уточниха, че такова доказателство не трябва да идва от съдебно решение срещу издателите на уебсайтове и че потребителите трябва само да предоставят доказателства, които разумно може да бъде изискано от тях да намерят.

В съдебното решение се пояснява, че управляващият интернет търсачката не може да бъде задължен да упражнява активна роля при издирването на фактически обстоятелства, които не са подкрепени с искането за премахване от резултатите при търсене, за да определи дали това искане е обосновано.

Ако човекът, подал искане за премахване от резултатите при търсене, представи релевантни и достатъчни доказателства, с които може да подкрепи искането и с които се установява очевидната неистинност на информацията, включена в съдържанието, към което се препраща, обаче управляващият интернет търсачката е длъжен да уважи това искане за премахване от резултатите при търсене.

Относно визуализацията на снимки под формата на миниатюрни изображения, съдът посочва, че когато след търсене по име се показват снимки на субекта на данни под формата на миниатюрни изображения, тази визуализация може да представлява особено силно вмешателство в правото на зачитане на личния живот и в правото на защита на личните данни на този човек.

От своя страна "Google" заяви, че въпросните връзки и изображения вече не са достъпни чрез търсене в мрежата и търсене на изображения и че съдържанието е било офлайн дълго време.

"От 2014 г. работим усилено, за да приложим правото да бъдеш забравен в Европа и да постигнем разумен баланс между правата на хората на достъп до информация и неприкосновеността на личния живот", увери говорител на компанията.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    19 2 Отговор
    Хахахах!!! И кой ще доказва "невярността" на информацията, или ще трием каквото ни е угодно, а?
  • 2 Исторически парк

    16 1 Отговор
    Мхм шорос ще се решава дали е доказано или не ;)
  • 3 Миии

    17 1 Отговор
    От сега ви казвам, че тва не се отнася за Дойче Веле и Бесарабски фронт..
  • 4 Хънтър Байдън

    10 1 Отговор
    Трийте, трийтееееее! Това е фейк на Тръмп, ръшан колюжън! Аз вече се излекувах, бях в болница за наркозависими и вече съм чист. Гласувайте за тате 2024! Ю ейнт блак иф ю донт вот Демократ!
  • 5 провинциалист

    12 1 Отговор
    И така, разликата между демокрацията и комунизма е...?

    Коментиран от #8

  • 6 От гугъл

    7 1 Отговор
    Не е това, което си мислите, чакайте да ви обясним...
  • 7 Сбогом руска пропаганда

    2 15 Отговор
    Дразнещото е наистина, че доказани лъжи бълвани от руската пропаганда заливат нета. Съответно биват разобличени, но никой не му пука от това, всеки чете заглавия и два три реда, а лъжата остава и хваща "дикиш" при наивниците. А българина има поговорка - във всяка лъжа има някаква истина. Значи ако ти кажа, че си на левия бряг, то все пак има нещо съмнително при теб.
  • 8 Чук и гек

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Като между Москва и Мерцедес - един банан!
  • 9 Ротшилд

    9 1 Отговор
    Истината е тази,която аз ви посоча-на колене роби мои!
  • 10 Нострадамус от Злокучене

    2 8 Отговор
    Айде,путинските тролове,ще останат без работа.Как тогава ще се излагат,като "комунета на избори".Откъде ще научим,че Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина е "велика кочина",а Путин "най-великият боклук" на Света.Аз съм против.
  • 11 Винкело

    5 1 Отговор
    Дааа... Невярна информация. Например - заглавието на тази статия.