8 Декември, 2022 20:17 2 615 22

Социалистите в ЕП нарекоха решението за Шенген "катастрофално"

  • австрия-
  • нидерландия-
  • шенген-
  • българия-
  • румъния-
  • разширяване-
  • позиция

Австрия и Нидерландия напускат основаното на фактите единодушие в ЕС за разширяването на Шенген

Австрия и Нидерландия напускат основаното на фактите единодушие в ЕС за разширяването на Шенген, се посочва в изявление на евродепутатите Томас Вайс и Мелани Вогел, съпредседатели на Европейските "Зелени", по повод днешното решение на Съвета на ЕС да отхвърли предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген от догодина.

По техните думи Виена и Хага се опитват да хвърлят вината за провала на миграционната политика на ЕС върху България и Румъния. Смесването на данните за убежището и Шенгенското споразумение е безотговорно, допълват те. Днешното вето е вредно за добросъседските отношения и подкопава единството на ЕС в решаващи часове. Разширяването на Шенген с България и Румъния е от съществено значение за европейската интеграция, добавят те.

"Зелените" призовават Съвета на ЕС да възобнови обсъждането на присъединяването на Румъния и България възможно най-скоро, и Австрия и Нидерландия да преразгледат становищата си. ЕС трябва да разработи основани на съпричастност миграционни политики. Съпричастие с държавите от ЕС, които приемат мигранти и бежанци, както и бягащи от войни, бедствия, преследване и нарушаване на човешките права от авторитарни режими, се допълва в изявлението.

Групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент съобщи, че ще поиска следващата седмица Европейската комисия и Съветът на ЕС да обяснят подробно пред евродепутатите причините за днешното решение, което определят като "катастрофално". Ветото е нечестно, неоправдано и неприемливо, допълват от тази парламентарна сила. Според тях подобни решения застрашават единството в Европа.

Групата "Обнови Европа" заяви, че мястото на България и Румъния е в Шенген, също както и на Хърватия. Либералите призовават да се сложи край на дискриминационното отношение.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) определя решението за присъединяването на Хърватия към Шенген като много заслужено. Нека продължим историята на успеха на Шенген и най-накрая да приемем България и Румъния, призовават от ЕНП.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмх

    22 3 Отговор
    Показаха си рогата. Никаква вяра на тия!

    Коментиран от #7

  • 2 мдаааа

    17 0 Отговор
    Бутайте "оградата" ...

    Коментиран от #4

  • 3 Лелеее ,

    5 1 Отговор
    те щото голяма летва и капацитет , че и мнения дават ! Покажете им заплатите и приноса за Европа и човечеството на тия гпусляци , де !
  • 4 Коко

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "мдаааа":

    Тук разни русофоби и русофили мятаха брадви едни срещу други.
    Ами джендърите дето се кланят на ЕС, сега не се включват в дискусията.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зевзека

    31 3 Отговор
    След това решение България никога повече няма да им ходи по гайдата. На маймуни ни обърнаха. Оставиха ни сами да се оправяме с цялата пасмина, която те поканиха в ЕС. Да им припомним кой ги чакаше с меченца на гарите. Не бяхме ние. Ние строяхме ограда, а лигльовците на запада ни правеха пърформанси с вързани ръце и реване че сме били нацисти. Да припомним ли хипитата от немскоговорящи кифли на границата ни, а? Тогава бяхме чудовища, че не искаме да пускаме никого в ЕС без да има право, днеска сме чудовища защо не сме ги спирали по-здраво. И с какво да ги спираме? Нали оградата ни е нацистка? Какво ни даде за помощ Нидерландия и Австрия че да ги спираме тия скакалци? Гранична полиция е изцяло на наша издръжка. Значи да им храним в 5 звездните хотели свещените украинци, да наемем с 200%повече граничари, ама с парите на българския данъкоплатец. Да вървят на мутара си! И изобщо не смятам, че се изразявам цинично.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЛИЛИ

    4 2 Отговор
    ЕВРОГЕОВЕТЕ ЛИЖАТ РАНИ ДА ОЛИЖАТ И МЕНЕ
  • 9 Амдертлиев

    11 0 Отговор
    Кое не ви е ясно,играят стария номер с доброто и лошото ченге,естествено броят на "добрите" е много по голям и даже се възмущават и страдат заедно с нас,нещо като целувката на Ю@ да. Кой им се връзва ли?Голяма част от стадото,която мрази да мисли.
  • 10 Знайко

    12 2 Отговор
    Единствената причина България и Румъния да не са в Шенген е източното православие.Ако бяхме католици,щяхме да сме забравили.Но Ортодоксалните християни са им трън в очите още.Та така.Ще си почакаме още.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Парола Ротердам

    13 1 Отговор
    Обяснението е Ротердам. Ако България бъде приета в Шенген нидърлендският Ротердам увяхва като попикано мушкато.Трафикът на стоки от Азия и Близкия изток ще се премести през Солун,Петрохан,Лом,р.Дунав. Става въпрос за стотици милиарди загуби зя евреите на немскоезичния свят - холандците.

    Коментиран от #15

  • 13 не разбрах

    0 1 Отговор
    Защо е този квич? Не са платили на дв? Или дв не са платили на ффффф?
  • 14 Хахаха

    0 0 Отговор
    Еврозоната е проблемът !!¡!!!!!! Шенген е нощо
  • 15 Шенген - България, Румъния

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Парола Ротердам":

    Добра причина за Българшя и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство е, че чувствително би се улеснила търговията, ако се премахнат контролите и задръстванията по вътрешните граници с Унгария и България.
  • 16 Шенген - Австрия против защото

    2 0 Отговор
    Австрия сама си е виновна за огромния поток емигранти, за които ни обвиняват, защото е толкова привлекателна за много групи имигранти, защото освен щедрите социални помощи, те имат пряк контакт със сънародниците си там. В Унгария, Румъния, България те нямат интерес да останат, затова тези хора продължават напред към Ав
  • 17 Медия

    0 0 Отговор
    Не знам за нас българите, но румънците със сигурност ще накажат тази враждебна политика на Австрия, зад която се крият техни вътрешни политически причини, а НЕ това, че България и Румъния не са готови за Шенген!!!
  • 18 Реалист

    1 0 Отговор
    Австрия е Против разширяването на границите на Шенгенското пространство на Изток водейки се от лични вътрешно политически причини в тяхната страна.
  • 19 Факт

    1 0 Отговор
    На Австрия им писна от "добре дошли!"
  • 20 Лицемерието на ЕС!

    1 0 Отговор
    "Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прояви разбиране към позицията на Австрия: „Австрия се нуждае от солидарност и подкрепа, поради което работим по това с нашите австрийски приятели“, каза тя. Австрия е "изключително силно засегната" от потока от мигранти и "ако погледнем нелегалната миграция, виждаме, че тя се е утроила в сравнение с миналата година". Виенски вестник
  • 21 Рей

    3 0 Отговор
    Искат да превърнат България като буферна зона, в която да остават бежанците и да не достигат да Австрия, която се оплаква, че за година има по 100 000 молби от бежанци за закрила. Ама кой им е виновен, като засипват бежанците със социални придобивки?!
  • 22 Шенгенско пространство - Австрия

    1 0 Отговор
    "Канцлерът и министърът на вътрешните работи на Австрия призовават да бъдат изпълнени пет точки:
    1. Пилотен проект за процедури за убежище в страна от ЕС на външната граница на ЕС,
    2. „Директива за връщане“, която ще направи индивидуалните оценки вече ненужни,
    3.Процедури за предоставяне на убежище в безопасни трети държави.
    4. По-лесно отказване на статут на закрила съгласно процедурната директива, дори за несериозни престъпления,
    5. Повече подкрепа от държавите от ЕС за Frontex на външните граници на ЕС и в трети държави. Позицията на Австрия относно разширяването на Шенген няма да се промени, ако мерките не бъдат приложени и броят на молбите за убежище не намалее." Виенски вестник