10 Август, 2013 12:46 2 152 0

Шестима бежанци се удавиха край Сицилия

  • сицилия-
  • катания-
  • бежанци-
  • сирия-
  • жертви

Корабчето им заседнало едва на 15 метра от брега

Шестима бежанци се удавиха край Сицилия - 1
Снимка: АНСА

Шестима бежанци от Северна Африка се удавиха при акостирането на малък траулер със 120 нелегални имигранти край град Катания на италианския остров Сицилия, съобщи агенция АНСА. Инцидентът е станал призори, когато претовареният плавателен съд заседнал на 15 метра от плажа.

На място са хората от бреговата охрана, полицаи и карабинери, за да окажат помощ на останалите пътници от корабчето, сред които има много жени и деца. Издирват се и още евентуални жертви, останали под водата.

Всички загинали са млади мъже на видима възраст под 30 години, а между тях е и 13-15-годишен юноша. Телата са транспортирани в болница за аутопсии, разпоредени от прокуратурата в Катания. По първоначални данни, те решили, че ще могат да стигнат до брега, като прецапат разстоянието, което ги деляло от него на крака, за да избягат по-бързо и скочили от траулера.

Там обаче морето е коварно - изведнъж става дълбоко няколко метра, а те не умеели да плуват, а и били натоварени с дрехи и багаж. Предстои разпознаване на телата и засега не се съобщава от каква националност са жертвите, но се предполага, че са сирийци, опитали да се спасят от военния конфликт и хуманитарната криза в страната.

Заради трагедията плажът на Лидо Верде – един от най-известните морски курорти по прилежащото крайбрежие на Катания, ще остане затворен поне днес и утре в знак на солидарност с мъката на бежанците, въпреки че 10 500 туристи пристигнаха тази сутрин с три луксозни круизни кораба. „Чувстваме се длъжни да обявим траур по чисто човешки причини“, обясни пред в. „Кориере дела сера“ собственикът на комплекса Дарио Монтефорте.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: