Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Декември, 2022 14:00 2 493 31

Защо САЩ настояват Германия да снабди Украйна с танкове „Леопард 2“

  • германия-
  • украйна-
  • танк-
  • „леопард 2“ -
  • сащ

Германия потвърди подкрепата си за Украйна в борбата срещу руската инвазия с обещание за повече оръжия

Защо САЩ настояват Германия да снабди Украйна с танкове „Леопард 2“  - 1
Снимка: Shutterstock

Германия потвърди подкрепата си за Украйна в борбата срещу руската инвазия с обещание за повече оръжия. Въпреки това Берлин все още не отговаря на исканията на Киев за бойни танкове. Подкрепата е само "по линия на това, което Германия е предоставяла от началото на войната", заяви говорителят на правителството Щефен Хебещрайт в Берлин, съобщи ДПА.

Германските оръжейни системи, с които Украйна вече разполага, обаче могат да бъдат професионално поддържани в Словакия в бъдеще. Военните представители на участващите страни и германският производител на танкове "Краус-Мафей Вегман" (Krauss-Maffei Wegmann,KMW) за тази цел предвиждат база ("хъб") в Михаловце, близо до украинската граница.

Още новини от Украйна

Украинският посланик в Германия Олексий Макеев заяви пред вестник "Велт ам зонтаг“, че е получил обещания от Берлин доставките на оръжия да продължат да пристигат. По неговите думи за кои от тях точно става дума ще бъде обявявано съвместно в подходящия момент. Правителственият говорител Хебещрайт потвърди това, но не огласи промяна на курса на Берлин по отношение на бойните танкове. Украйна неведнъж е настоявала за доставка на бойни машини на пехотата (БМП) "Мардер" и танкове "Леопард 2". Германският канцлер Олаф Шолц засега изключва тази възможност, тъй като никоя друга страна от НАТО не предоставя такива танкове на Киев.

Новият ремонтен център в Словакия, близо до границата с Украйна, трябва да гарантира, че оръжията, доставени от Германия, функционират правилно. Базата започна да функционира, съобщи бригаден генерал Кристиан Фройдинг, началник на Специалния щаб за Украйна в министерството на отбраната, пред ДПА.

Производителят на танкове KMW вече организира в региона ремонта на едрогабаритни оръжия, износени или повредени по време на бойните действия в Украйна, като например самоходната бронирана гаубица 2000. Правното основание за "центъра" е междуправителствено споразумение между Словакия и германското правителство.

САЩ не виждат проблем в доставката на "Леопард"-и за Украйна

САЩ не виждат проблем с доставката на германски танкове "Леопард 2" или притежавани от Берлин американски противовъздушни системи "Пейтриът" за Украйна. "Нашата позиция е една и съща и в двата случая: Германия решава какво да прави", заяви пред журналисти заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман по време на посещението си в Германия в Берлин.

Тя заяви, че германското правителство е свършило чудесна работа досега в предоставянето на военна подкрепа на Украйна, като е показало лидерство и е взело много трудни решения. Шърман изрази увереност, че Германия ще продължи да прави всичко възможно и подходящо за нея.

Шолц засега не иска да действа сам

От месеци Украйна иска от германското правителство доставката на бойни танкове "Леопард 2“. Канцлерът Олаф Шолц неведнъж е подчертавал, че Германия няма да подкрепи сама Украйна с бойни танкове, проектирани на Запад. Тази позиция беше потвърдена от заместник-говорителката на правителството Кристиане Хофман миналата седмица. Принципът на германското правителство е, че "не искаме да действаме сами и няма да го направим, и че ще се координираме много тясно".

Повод за това стана публикация във в. "Франкфуртер алгемайне", според която Джейк Съливан, съветникът по сигурността на американския президент Джо Байдън, е съобщил на външнополитическия съветник на Шолц Йенс Пльотнер още през октомври, че САЩ нямат възражения срещу доставката на „Леопард 2“ на Украйна.

Има ли натиск от страна на Вашингтон върху Берлин за доставката на модерни танкове на Киев? Официално – не. Поне така излиза от уточнението на Хофман, която заяви: "Никога не е имало настояване от американска страна или пък искане за доставка на основни бойни танкове „Леопард 2“."

Към този въпрос има малък „детайл“ – всъщност танковете са нападателно оръжие. Т.е. снабдяването на Украйна с офанзивни оръжия ще промени коренно цялостната политическа реторика на Запада, стоящ на позицията, че подкрепя отбраната на Украйна срещу Русия. Ако това се случи, твърдят коментатори, напрежението между Запада и Москва ще започне все повече да клони към „малки ядрени изненади“.

Досега нито една държава от НАТО не е предоставила на Украйна такива танкове. Украйна иска и американски системи за противовъздушна отбрана от типа „Пейтриът“. До момента Германия е предложила такива оръжия само на партньора си от НАТО Полша за защита на граничната зона с Украйна, посочва "Зюддойче цайтунг“.

В подкрепа на идеята за доставка на "Леопард 2“ на Украйна звучи и статия за в. "Тагесшпигел" от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който винаги е бил известен с "топлата“, т.е. пълна подкрепа на американската политика към Русия. "Германското правителство се колебае твърде дълго. То се крие зад факта, че САЩ не са изпратили танкове." Според Расмусен тази позиция е безсмислена. "Военните експерти в Украйна, САЩ и Европа са единодушни, че германският танк "Леопард 2“ е най-подходящ за условията на терена. Предвид съществуващата логистична и ремонтна инфраструктура в Европа, това е и най-практичното решение."

Че възможността се обсъжда потвърди и ръководителката на комисията по отбрана на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман:“ "Това беше потвърдено по време на посещението ми във Вашингтон във всичките ми разговори в Държавния департамент, Конгреса и Сената. Партньорите ни очакват Германия да спазва ангажиментите си. Не трябва да изоставяме Украйна, която се нуждае от танкове", написа тя в Tуитър.

Новината не е новина

Още през април германската компания "Райнметал" (Rheinmetall) се обърна към германското правителство с предложение да прехвърли на Украйна 88 танка "Леопард-1A5“, както и около сто БМП „Мардер“. По онова време ставаше дума за първото поколение "Леопард" - всъщност за най-новата им модификация, "Леопард-1A5". Въпреки че са модернизирани през 80-те години на миналия век, тези танкове са произведени през 60-те години на миналия век.

Въпреки желанието на "Райнметал“ да извади тези танкове от склада, германското правителство е против. Германия отказва да достави "Леопард"-и, дори въпреки дипломатическия натиск от страна на Украйна. И бившият украински посланик в Германия Андрий Мелник, станал известен с редица скандални изказвания, разкритикува позицията на Берлин като публикува в Туитър снимка на охлюв, носещ един-единствен патрон ("Германските оръжия за Украйна са на път").

Списъкът на военните доставки, публикуван на уебсайта на германското правителство, включва десетки различни бронирани превозни средства: 14 самоходни артилерийски установки "Бронирана гаубица 2000" (вероятно най-добрите в света в своя клас); 30 самоходни зенитни установки „Гепард“, с които ВСУ успешно се бори с дроновете „Шахед“; ЗРК ИРИС-Т СЛМ и десетки други видове оборудване, включително боеприпаси, камиони, палатки и медицински комплекти.

Германия стартира програмата "Размяна между партньори“, в рамките на която страните, доставяли танкове на Украйна, могат да очакват да получат по-модерни германски танкове. В рамките на тази програма Чехия и Словения изпратиха на Украйна своите стари съветски Т-72 или техни подобрени местни версии. Словакия и Гърция изпратиха бойни машини на пехотата в Украйна по същата схема.

Според "Брейкинг дифенс" за периода на програмата Германия е прехвърлила 109 бойни машини на страните донори в замяна на доставката на 138 танка и бойни машини на пехотата за Украйна.

Засега – въпреки логистичните проблеми, които биха съпътствали доставката на модерни немски танкове на Украйна – трудностите не са в ремонта и оборудването на бойните машини, а са в политическото противопоставяне на това немски "Леопард“-и да влязат в битка с руските войски. В Берлин – засега – не искат да са пионери. И се питат защо нито американците, нито французите или италианците не са доставили модерни танкове на Украйна.

Германците чакат някой друг да направи първата стъпка. Колко време ще продължи това засега остава неизвестно.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То е ясно

    25 9 Отговор
    За да набират Германия в 3. Световна война.

    Коментиран от #16

  • 2 ЗАЩО, ЗАЩО

    26 10 Отговор
    Като не смеят да излязат като мъже сами, ни набутват всички в блатото. Те сами кога са водили битки. Интриганти и подстрекатели.

    Коментиран от #28

  • 3 Някой

    29 10 Отговор
    Щото да няма снимки и видеа на разпорени абрамси из украинските поля. Че после няма да се продават добре...
    Пък германските... Бе, на кой му пука за Германия?

    Коментиран от #8

  • 4 Бай Дън

    22 12 Отговор
    Мили германци, моля ви дайте танкове на Украйна, че сме го закъсали яко в САЩ... раздадохме си хаймърсите, гаубиците М777, дроновете, даже брадлита и какво ли не, а Русия измете всичко. Наистина ви умолявам, вече нямаме опции..

    Коментиран от #31

  • 5 МирО

    20 14 Отговор
    Пак немско оръжие на руска земя, миналия път тая работа не свърши добре за немците, като гледам историята се повтаря

    Коментиран от #10

  • 6 Всички трябва заедно

    15 20 Отговор
    да забием нокаутиращото кроше на Путин!
  • 7 ГОСПОДИН ШОЛЦ,

    14 20 Отговор
    ПУСНЕТЕ „ЛЕОПАРДИ” СРЕЩУ ПУ.ИН И ЧЕРВЕНАТА ЧУМА ЗАЩОТО ЕВРОПА Е В ОПАСНОСТ☝
  • 8 Не тревожисс

    12 14 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Абрамса е 70 тона буца желязо..най-грозното нещо което може да стане е да му от качат някоя верига азиатските туземци

    Коментиран от #23

  • 9 Чернобаевка

    12 10 Отговор
    Германия има нов новеничък танк Пантер ,а също и САЩ Абрамс Х.
    И двата идват от бъдещето ,не знам кой е по добър .
  • 10 ха ха

    10 13 Отговор

    До коментар #5 от "МирО":

    Не свърши добре... Украинците изпъдиха Руската империя, а тя подписа капитулация...
  • 11 ТОЧКАТА

    4 7 Отговор
    мдааааа,украйна ИСКА!!!!!!ШАШ НЕ ВЪЗРАЗЯВАТ!!!!!!.....Странно , и 1941 бе ТАКА!!!!/тогава бе полша/...НО МОЛОТОВ СЕ РАЗБРА!!!!С РИБЕНТРОП!!!!!
  • 12 Д-р Ох ох

    4 10 Отговор
    Бай Дън е в опасност.Деменцията непрощава.9
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 18 Отговор
    Преди 3 седмици бяха изпратени Танкове Леопард 2 и много БТР за военните действия при сватово.Би трябвало вече да са в боя там!танковете са много маневрени и олекотени и са направени за мочурища и зимна кал!Разчита се на тях и бтр-ите да превземат вече сватово.Отделно там работи от доста време Хаймарс.Очаквам скоро да се изнесат "стратегически"орките от сватово и да се скрият в лисичанск.......Бой докато мърда руската гнида!

    Коментиран от #21, #24

  • 14 Понеже са фашаги

    10 9 Отговор
    за това!
    Още по времето на втората световна война един сенатор, а по-късно стана и президент на САЩ, какво каза за ролята на САЩ в световната война?
    "Ако германците започнат да побеждават, ние ще помагаме на СССР, а ако СССР започнат да побеждават, ще помагаме на Германия за да продължи тази война колкото се може по-дълго и да се избият колкото се може повече по между си..."
    Хари Труман (Същия подписа и заповедта да се хвърлят двете атомни бомби в Япония)!

    Коментиран от #15

  • 15 Считам, че тези

    10 9 Отговор

    До коментар #14 от "Понеже са фашаги":

    които пишат минуси на коментар 14 са покровители на фашизма.
    Няма никаква причина, да се одобрява нападението на САЩ с двете атомни бомби в Япония и то където не е имало изобщо военна цел!
    Ама за вас си е "нормално"! А как бихте реагирали, ако вашите семейства, деца, родители... са изгорели в такова нападение от САЩ? Пак ще го одобрявате?

    Коментиран от #18

  • 16 тикви американски

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "То е ясно":

    И Русия не вижда проблеми да изпрати към Германия дозина Калибри!

    Коментиран от #17

  • 17 Йото

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "тикви американски":

    Искаше да изпрати ,но няма желание.

    Щот ще я сгънат на оригами .
  • 18 Мито

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "Считам, че тези":

    Никой нормален човек не одобрява двете атомни бомби пуснати в Япония. Но зад това злодеяние стоят дяволски сметки. Ако не бяха тези две бомби, 200 хиляди американски войници биха загинали в опит да превземат Япония. ВСВ свърши веднага след ядрения удар, иначе би се проточила с години. И накрая, Америка е инвестирала милиарди в плана Манхатан. Американският народ е искал резултати от изхарчените пари.

    Коментиран от #19

  • 19 Като те чета

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "Мито":

    имам впечатлението, че сега, ако Русия унищожи Киев с някоя атомна бомба от 1 мегатон, то ще е оправдано, понеже войната веднага ще свърши?
    И повече руснаци няма да бъдат убивани по фронта?
  • 20 От Мордор с любов

    4 7 Отговор
    Освен че са тежки и зимата ще затъват в калта,генерал Корнет ще ги троши като меки яйчени черупки. Кой е генерал Корнет ли,потърсете и ще намерите отговора.Да заповядат,чакат ги с нетърпение.Добрата новина е ,че ще има доста материал ,за украинците с римски произход.Колкото повече толкова повече.
  • 21 Дълбоко проникващ

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добри ми господине ,добър следобед и още много по здрави,дълбокият изкуствен разум по дълбоко и от хаймарс прониква.
  • 22 кочо

    6 2 Отговор
    САЩ И АНГЛИЯ ГЛЕДАТ ДА ЗАПАЛЯТ 3ТА СВЕТОВНА ВОЙНА ПАК НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕРОПА И ПАК ОТ ГЕРМАНИЯ.ДОЛНИ АНГЛОИДИ.
  • 23 Някой

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Не тревожисс":

    Аха! Видяхме тази консерва как я отварят хусите в Оман. Саудитските "Абрамси" бяха забавна картинка там.
  • 24 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълбоко виждаш, пък нищо не виждаш. Махни капацитет от очите. Може и да прогледнеш. Беше какво беше - с Украйна е свършено. И Запада ще го отнесе. Поне Западна Европа. Доста европейски политици (не тези на власт, щото са на каишка) казват, че войната е приключила не в полза на Запада. И преговорите ще с водят при условията на руснаците. Не напразно ще е така - складовете за оръжие в Европа са изпразнени и преметени. Американските още не са, но се топят
  • 25 Човек

    8 3 Отговор
    Влизането на германски танкове в Украйна ще бъде прието от руснаците като акт агресия срещу държавата им.Това ще даде повод на президента на Русия г-н Владимир Путин,да обяви всеобща мобилизация и да започне война срещу Германия и съюзниците и.Въпроса тук е готов ли е канцлера на Германия г-н Олаф Шолц и неговите съюзници да платят цената на решение което ще определи съдбините на Европа и света за поколения напред,а може и да го унищожат имайки предвид съвременните оръжия.Непризнаването и незачитането на руската държава,опитите да бъде неглижирана и натикана в ъгъла,е продукт на политиката на група хора смятащи,че света е ЕС и НАТО и извън неговите рамки,където живее и болшинството от световното население са изостанали в развитието си второ качество хора.Това безотговорно и откровенно расистко и дискриминационно поведение,няма да доведе до нищо добро за самите тях.Да не признаваш интересите най-голямата по територия държава в света притежавайки най-големия атомен арсенал в света е меко казано лудост и то при положение,че въпросната държава не ти е дала никакъв повод за това.Използването на вулгарен език,медийна пропагадна и откровенни лъжи показва слабост и безсилие в опит да бъдат решени вътрешните и чисто човешките проблеми на хората живеещи в западната цивилизация.Неосъзнаващите реалноста и неспособни да поддтиснат егото си алчни политици създадоха несправедлива система на експлоатация на обикновенния човек,а това доведе до умишленото му оскотяване.И

    Коментиран от #29

  • 26 Човек

    4 3 Отговор
    Влизането на германски танкове в Украйна ще бъде прието от руснаците като акт агресия срещу държавата им.Това ще даде повод на президента на Русия г-н Владимир Путин,да обяви всеобща мобилизация и да започне война срещу Германия и съюзниците и.Въпроса тук е готов ли е канцлера на Германия г-н Олаф Шолц и неговите съюзници да платят цената на решение което ще определи съдбините на Европа и света за поколения напред,а може и да го унищожат имайки предвид съвременните оръжия.Непризнаването и незачитането на руската държава,опитите да бъде неглижирана и натикана в ъгъла,е продукт на политиката на група хора смятащи,че света е ЕС и НАТО и извън неговите рамки,където живее и болшинството от световното население са изостанали в развитието си второ качество хора.Това безотговорно и откровенно расистко и дискриминационно поведение,няма да доведе до нищо добро за самите тях.Да не признаваш интересите най-голямата по територия държава в света притежавайки най-големия атомен арсенал в света е меко казано лудост и то при положение,че въпросната държава не ти е дала никакъв повод за това.Използването на вулгарен език,медийна пропагадна и откровенни лъжи показва слабост и безсилие в опит да бъдат решени вътрешните и чисто човешките проблеми на хората живеещи в западната цивилизация.Неосъзнаващите реалноста и неспособни да поддтиснат егото си алчни политици създадоха несправедлива система на експлоатация на обикновенния човек,а това доведе до умишленото му оскотяване.И
  • 27 Човек

    4 2 Отговор
    И за да спасят себе си от гнева му се опитват да го насочат на Изток в последен опит да оцелеят.Всички хора дори и най-яросните анти-руски настроени хора,освен най-младите и неопитните дълкбоко в себе си знаят как ще завърши тази история и ще бъде всичко друго но не и победа и те ще платят за низоста си да подстрекават децата към агресия,а не към любов и съпричасност с болката на другите.Но все още заровили глава в пясъка и опиянени от различни съмнителни субстанции си живеят в техните фантазии,че ще победят старшния демон неразбирайки че той живее в тях самите.
  • 28 1314141421412

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "ЗАЩО, ЗАЩО":

    Защото Германия е по близо. Вие така и не разбрахте че НАТО е военнен съюз. И Русия му обяви война. Путин каза че иска НАТО да се изтегли. Те не се изтеглиха. Съответно войната ще се води на територията на Украйна. Ако не свършат работа леопардите ще пратят М1. Ако не останат украинци ще доидат поляци и тн и тн. Войната е млада още не са свършили бурятите чеченците затворниците и пияниците в Русия. Още не е свършило и съветското оръжие на фронта.
  • 29 диагноза

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Човек":

    Вие не сте нормален

    Коментиран от #30

  • 30 и защо да е ненормален?

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "диагноза":

    защото коментара му е не само обективен, но и компетентен? А ти не понасяш, някой да е по умен от теб или как да те разбирам? Това е най-конструктивния Коментар тук, а ти се правиш на доктор и поставяш диагнози🤔Въпросът е, ти колко си добре, а не колко другите са зле. Постави собствената си диагноза🤡
  • 31 АУУУУУ

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Дън":

    ТЕ ЗАТОВА РАШИСТИТЕ ИЗБЯГАХА ОТ ЗАВЗЕТИТЕ РАЙОНИ.....ЗАПОЧНА ДА ИДВА ДОБРО НАТОВСКО ВЪОРАЖЕНИЕ...ИИИИ...ГРУЗ 200.....😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Новини по държави: