Last news in Fakti

17 Декември, 2022 05:23 1 262 0

Загиналите след наводненията в столицата на Конго стигнаха 169 души

  • конго-
  • наводнения-
  • загинали-
  • киншаса

Проливните дъждове предизвикаха наводнения и свлачища от понеделник през нощта до вторник сутринта

Броят на жертвите след тежките наводнения в столицата на Демократична република Конго Киншаса тази седмица нарасна до 169 души, съобщиха от хуманитарната служба на ООН, позовавайки се на властите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Проливните дъждове предизвикаха наводнения и свлачища от понеделник през нощта до вторник сутринта, като разрушиха най-малко 280 къщи в района Монт-Нгафула в Киншаса и голяма част от конгоанската главна магистрала, гласи оценката на ООН.

Съвместен екип от хуманитарната служба на световната организация и министерството на социалните въпроси на Конго посети най-засегнатите райони вчера, за да оцени щетите. Екипът изчисли, че около 38 000 души са били засегнати от наводненията, гласи изявление от днес.

"Днес /б.р. вчера/ се отбелязва краят на тридневния национален траур в памет на загиналите", се казва в изявлението. "Правителството потвърди, че ще организира достойно и сигурно погребение на тези, които са загубили живота си."

Някога рибарско селище на брега на река Конго, Киншаса се е превърнал в един от най-големите мегаполиси в Африка с население от около 15 милиона души, посочва Ройтерс. Агенцията отбелязва, че лошо регулираната бърза урбанизация е направила града много уязвим към внезапни наводнения след интензивни дъждове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА