22 Декември, 2022 10:46 1 529 7

Шанхай: Болниците се готвят за "трагична битка" с COVID-19

  • китай-
  • население-
  • болници-
  • шанхай-
  • битка-
  • ковид-19-
  • пандемия

Очаква се половината от 25-милионното население на града да се зарази до края на годината

Шанхай: Болниците се готвят за "трагична битка" с COVID-19 - 1
Източник: БГНЕС

Болница в Шанхай е предупредила персонала си да се подготви за "трагична битка" с COVID-19, тъй като очаква половината от 25-милионното население на града да се зарази до края на годината, докато вирусът вече се разпространява в Китай до голяма степен безконтролно, предава Ройтерс.

След широко разпространени протести и стръмното нарастване на случаите, Китай този месец предприе рязка промяна в политиките и се отказа постепенно от своя режим на "нулев COVID", който нанесе големи финансови и психологически щети на живеещите в него 1,4 милиарда души, цитира news.bg.

Все пак официалният брой на смъртните случаи в Китай от началото на пандемията в началото на 2020 г. възлиза на 5241 - малка част от това, пред което са изправени повечето други страни.

Китай не съобщи за нови смъртни случаи от COVID за втори пореден ден на 21 декември, въпреки че служителите на погребалните бюра казват, че работата им се е увеличила значително през последната седмица, което подлага на съмнение официалните китайски данни.

Властите, които стесниха критериите за признаване на смъртни случаи от COVID, потвърдиха 389 306 случая със симптоми.

Някои експерти обаче предупреждават, че официалните данни са се превърнали в ненадежден източник, тъй като в Китай се правят по-малко тестове след облекчаването на ограниченията.

Шанхайска болница сподели в официалния си акаунт в китайската социална мрежа WeChat късно в сряда, че в града в момента има около 5,43 милиона заразени и че 12,5 милиона жители на мегаполиса ще се заразят до края на годината.

"Тази година Бъдни вечер, Нова година и китайската Нова година са обречени да бъдат опасни", казаха от болницата.

"В тази трагична битка целият Голям Шанхай ще падне и ние ще заразим целия персонал на болницата! Ще заразим целите си семейства! Всичките ни пациенти ще бъдат заразени! Нямаме избор и не можем да избягаме."

В опит да попречат на вируса да се разпространи из Китай, жителите на Шанхай претърпяха двумесечен локдаун, което приключи на 1 юни, като много от тях загубиха доходи и достъп до основни стоки и услуги. Стотици умряха и стотици хиляди бяха заразени през тези два месеца.

Експерти казват, че Китай може да се сблъска с повече от един милион смъртни случая от COVID-19 през следващата година.

Ръководителят на Световната здравна организация заяви, че е загрижен за скока на инфекциите и заяви, че подкрепя усилията на правителството да се съсредоточи върху ваксинирането на тези с най-висок риск.

Пълният обрат на политиката на Китай спрямо коронавируса хвана крехката здравна система на страната неподготвена, с болници, в които не достигат легла, кръв и лекарства, а властите бързат да строят специални клиники.

Държавните медии казаха, че местните власти се опитват да се справят с недостига на лекарства, докато фармацевтичните компании работят допълнително, за да увеличат доставките.

Германия заяви, че е изпратила първата си партида ваксини на "Пфайзер" в Китай, за да бъдат приложени първоначално на германските граждани, живеещи там, както и на други чужденци. Това са първите иРНК ваксини, считани за най-ефективни срещу болестта, налични в Китай.

Китай има девет вътрешно разработени ваксини срещу COVID, одобрени за употреба. Някои китайски експерти прогнозират, че COVID вълната ще достигне пика си в края на януари, като животът вероятно ще се нормализира до края на февруари или началото на март.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беловеца

    14 2 Отговор
    Абе поканете Мангъров да ви изнесе няколко лекции,и да се кротнете накрая.
  • 2 Гай Турий

    18 6 Отговор
    Нормално е след като вдигнаха стъкления похлупак, с който държаха вируса затворен, сега той да хукне и да се разпространява на воля. В България всички прекараха заразата 2-3 пъти и вече не ни лови. Антиваксърите това твърдяха и така се случи. Здравословните проблеми обаче са доста тежки и усложнени. Очевидно, изкуствено създаденият патоген от сатаните на земята, е имал тази идея, да утилизира колкото се може повече хобити. Благодарения на руската атака срещу Украйна, още в първият ден до вечерта всички разработващи лаборатории на жидоянките в Украйна бяха закрити и евакуирани. С изключение на най-главната в Азовстал. И там се закучи 2 месеца битка, докато изгорят всики щамове и заметат всякакви следи.

    Коментиран от #5

  • 3 др Гей Билтс

    15 1 Отговор
    И там морят народа по болниците по същия СЗО протокол, както и у нас, с китакските шишенца с йероглифи, отровния кислород и после надигат вежди докторята убийци, докато стискат заплатката у джоба. Обаче всеки си носи кръста, ще има възмездие, дори и да се правите на невинни, божият гняв ще ви настигне.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Муставчийски

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гай Турий":

    Азовската я преместихме у мазето на ВМА
  • 6 Флипп

    12 0 Отговор
    Удивително е колко време разиграват този цирк
  • 7 Кочо

    0 0 Отговор
    Боже, ковидът вече ми липсва, скучно е някак си......
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания