22 Декември, 2022 20:30 965 7

Папата заклейми психологическото насилие и злоупотребата с власт в Църквата

  • ватикан-
  • папата-
  • папа франциск

Осемдесет и шест годишният папа включи коментарите за насилието в своето ежегодно коледно обръщение към кардинали, епископи и други членове централното управление на Ватикана

Папата заклейми психологическото насилие и злоупотребата с власт в Църквата  - 1
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск осъди днес психологическото насилие и злоупотребата с власт в Църквата, съобщи Ройтерс, припомняйки, че това става, след като Ватиканът бе разтърсен от скандал с високопоставен свещеник, обвинен, че е използвал положението си, за да упражнява сексуално насилие над монахини.

Осемдесет и шест годишният папа включи коментарите за насилието в своето ежегодно коледно обръщение към кардинали, епископи и други членове на Курията – централното управление на Ватикана. Светият отец често използва този повод, за да порицае слабости на висшето духовенство, като клеветата, кликите и вътрешните дрязги.

След като спомена войните, Франциск каза, че "освен насилието с оръжие, има също и вербално насилие, психологическо насилие, насилие чрез злоупотреба с власт, прикрито насилие на клеветата" и добави, че никой няма право да се "възползва от поста и положението си, за да унижава другите".

Въпреки че Светият отец не се позова на конкретен пример, Йезуитският орден, на който е член, беше разтърсен през последните седмици от случая с отец Марко Иван Рупник, словенски свещеник, известен в Църквата и с художествените си произведения, включително с проект на параклис във Ватикана.

Рупник беше обвинен в психологически и сексуален тормоз над монахини в Словения преди 30 години, докато бил духовен водач в техния манастир.

Многократните опити да се установи връзка с Рупник в училището му за религиозно изкуство в Рим бяха неуспешни, припомня Ройтерс.

Под натиска на медиите йезуитите признаха по-рано този месец, че Рупник е бил дисциплинарно наказван поне два пъти през последните години, докато са се появявали предполагаеми жертви, но е бил тайно помилван от доктриналната служба на Ватикана.

В един от случаите е бил използван метода на "оневиняване на съучастник" в изповед, което означава, че когато свещеник прави секс с някого, след това може да го освободи от греха.

Рупник бе обвинен от бивша монахиня в упражняване на "психо-духовен" контрол над нея.

Йезуитите на практика подновиха случая, като в писмо на уебсайта си в неделя призоваха всички, които желаят да подадат нови оплаквания или да обсъдят съществуващи такива, да се свържат с тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вижте

    5 1 Отговор
    " Змийската зала " на Ватикана , и ще разберете , кой е папата , и кои са въобще.....
  • 2 Едуард Петров-Едо

    2 2 Отговор
    Много добра новина! Браво на ФАКТИ! Тези религиозни нарушения на Обета БЕЗБРАЧИЕ въздействат демотивиращо върху Клира и миряните, а изобличаването им спомага за поддържане на Християнската Самодисциплина! Така ни повелява Господ! Вярно е, че има и щадящи препоръки на Спасителя: ,,Не съдете, за да не бъдете съдени! Защото, с каквато присъда съдите, с такава ще ви се присъди!" Библията в частта на Новия Завет Е БАЛАНСИРАНО СЛОВО БОЖИЕ!
  • 3 ТаУмВзе

    0 0 Отговор
    Върти Педофилията и Зоофилията и си Църква! Аре са Халифат. Нали са тарикари Мулти Килти!
  • 4 Вижте го добре и-зверга

    1 0 Отговор
    Злоупотреба с власт - Иван Стоименов Гешев използва Прокуратурата да бърка в мозъците на хората за своя лична облага и отмъщения! Иван Гешев нарушава конституцията на РБ и божиите закони!
  • 5 НАРОДА ГО БРЪСНАТ БЕЗ САПУН И БЕЗ ВОДА

    0 0 Отговор
    ТОЗИ ИМА МНОГО ГРЕХОВЕ ПРЕД ЦЯЛ СВЯТ---ПРЕД ЦЯЛАТА ОБЩНОСТ ---ХОРА... ТОЗИ ПЕРЕ ЧЕРНИ ПАРИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ БЕЗ ДДС% ГАРАНЦИЯ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.