Last news in Fakti

23 Декември, 2022 17:00 1 500 2

Куско – столицата на инките, излиза на демонстрация срещу Лима - градът на кралете

  • перу-
  • куско-
  • протестното движение-
  • лима

Районът на Андите в Перу е най-активен в протестното движение

Куско – столицата на инките, излиза на демонстрация срещу Лима - градът на кралете - 1
Снимка: УНИАН

"Лима се смята за град на кралете, но не и на нашите", обръща се към множеството по своя мегафон Хосе Карлос Секори. Той е сред стотиците демонстранти, протестиращи във вторник срещу новата президентка на Перу Дина Болуарте и парламента на прочутия площад "Пласа де Армас" в Куско, столицата на империята на инките.

"Чии потомци сме ние?" – пита той. "На Тупак Амару", отговаря тълпата, имайки предвид възпятия в легенди индиански вожд, воювал с испанците.

Районът на Андите в Перу е най-активен в протестното движение, разтърсващо страната (с 21 жертви) от 7 декември, когато сваленият вече президент Педро Кастильо, с индианско потекло, се опита да разпусне парламента и да управлява с укази.

Арестуван, докато се канеше да търси убежище в посолството на Мексико, Кастильо в известен смисъл олицетворяваше реванша на индианската провинция над столицата Лима с нейните елити.

Танц с ковчег

Демонстрантите настояват за разпускане на Конгреса и за оставка на новата президентка Дина Болуарте, която бе вицепрезидентка на Кастильо и те я смятат за "предателка".

"Тя трябва да се оттегли, не може да узурпира така властта. Ние, народът на Куско, искаме Конгресът да бъде разпуснат, защото всички, всички там са гадни плъхове!", твърди 40-годишна Лус Берта Уайчо, която се занимава с търговия. "Не го ли направят, ще продължим борбата, защото когато е единен, народът не може да бъде победен", казва тя.

Във вторник демонстрантите носят черен ковчег с поставен отгоре кръст. Залепили са на него снимки на президентката Болуарте, на двама влиятелни депутати от парламента (Хорхе Монтоя и Патрисия Чиринос) и . . . снимки на плъхове.

Ковчегът е подпрян върху нестабилни дървени подпори, които рухват при всеки повей на вятъра и всеки път, щом падне, демонстрантите ръкопляскат или надават радостни викове; други пък се забавляват, ритайки картонения ковчег.

После идва ред на група народни музиканти с двама свирачи на кена (дървена флейта от района на Андите) и на барабани уаскара. Демонстранти грабват ковчега и се движат с танцови стъпки като в местния карнавал Уайно, държейки на главите си картонения саркофаг.

Дора Киспе на 51 години и 50-годишните Мануел Киспе и Себастиана Алка се превиват от смях пред гледката. Облечени са в народни носии – наметки в наситени цветове, поли, дълги чорапи, с традиционната шапка на главата. Трите жени са селянки и "много работят". Дошли са от съседно село, за да се включат в демонстрацията.

Те говорят само кечуа, но друг демонстрант превежда за АФП: "Не сме избрали г-жа Болуарте. Избрахме Кастильо. Тя е за затвора. Болуарте – ето я там на ковчега . . . Колко перуанци само загинаха, без някой да каже нещо. Парламентът трябва да се разпусне и корумпираните да си ходят", заявява Дора.

Организаторите поливат ковчега със спирт, за да го запалят. Тълпата аплодира.

До края на митинга още не се знаеше, че парламентът е гласувал изборите да бъдат изтеглени по-рано - през април 2024 г. Но демонстранти като 42-годишния бизнесмен Оскар Лонаско искат избори "възможно най-рано" и коментират идеята на президентката за вот в края на 2023 г. така: "Това е твърде късно! Не можем да чакаме. Те са се бетонирали във властта. Искаме предсрочни избори (. . .) веднага".

"Ние, народът, няма да се предадем. Ще се борим за правата си докрай. С цената на живота си", заключава той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рошко

    5 1 Отговор
    И тсм замириса на краварска "демокрация" да не са открили петрол и газ случайно в Перу