Last news in Fakti

4 Януари, 2023 10:42 743 3

Качеството на въздуха в Сараево е опасно

  • сараево-
  • въздух-
  • замърсен-
  • качество-
  • босна и херцеговина

Най-замърсен е въздухът сутрин

Качеството на въздуха в Сараево е опасно - 1
Източник: Shutterstock

Качеството на въздуха в столицата на Босна и Херцеговина Сараево е опасно за гражданите, предаде агенция Фена, позовавайки се на оповестените от съответните държавни институции данни.

Най-замърсен е въздухът сутрин, като индексът за качеството му в 7 ч. сутринта днес е бил 304. В такива условия въздухът може да има сериозни последици за всички граждани. При излизане в града трябва да се избягват физическите активности. Най-застрашените категории граждани са бременните жени, възрастните хора и децата, както и хората с респираторни и сърдечни проблеми – за тях е добре да си останат вкъщи, предаде БТА.

Качеството на въздуха в босненските градове Зеница, Високо и Какан също е с високи индекси на замърсяване – съответно 253, 226 и 206.

Индексите за качество на въздуха се изчисляват чрез измерване на частиците (PM2.5 и PM10), озона, азотния диоксид (O3), серния диоксид (NO2) и емисиите на въглеродния оксид (CO).

Данните за качество на въздуха в Босна и Херцеговина са предадени от Федералния институт по хидрометеорология на Босна и Херцеговина, Института за обществено здраве на Кантон Сараево, Тузланския кантон и Американското посолство в Босна и Херцеговина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валтер брани Сараево

    2 0 Отговор
    Сега вече няма кой..
  • 2 Ами зима

    2 0 Отговор
    ...е, бе пичове! В градовете е така.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.