Last news in Fakti

4 Януари, 2023 12:45 1 468 13

Германия отхвърли отново искането на Полша за репарации от ВСВ

  • германия-
  • полша-
  • берлин-
  • репарации-
  • всв

Берлин смята въпроса за затворен

Германия отхвърли отново искането на Полша за репарации от ВСВ - 1
Източник: Shutterstock

Германия отхвърли искането на Варшава да започне преговори за обезщетение на Полша за щетите, причинени по време на Втората световна война, съобщи полското външно министерство, цитирано от "Euronews". Според ведомството, Берлин смята въпроса за затворен.

В него се казва, че сега Полша ще се обърне към ООН, за да подкрепи опита си да получи обезщетение от 1,2 милиарда евро, понесени по време на окупацията на нацистка Германия през 1939-45 г.

Както стана ясно по-рано, сега Полша ще се обърне към ООН, за да подкрепи опита си да получи обезщетение от 1,2 трилиона евро, понесени по време на окупацията на Нацистка Германия през 1939-45 г.

"Според германското правителство случаят с репарациите и компенсациите за щети от войната остава приключен“, се казва в прессъобщение на министерството. "Германското правителство не възнамерява да започне преговори по този въпрос“.

Полша беше опустошена от Втората световна война, като 220 от всеки 1000 жители бяха убити в насилието.

40% от културните ценности на Полша са унищожени и близо 50% от нейната територия е предадена на Съветския съюз след края на войната.

Германия твърди, че е била изплатена компенсация на нациите от Източния блок в годините след войната, докато териториите, които Полша е загубила на изток като граници, са били компенсирани с някои от предвоенните земи на Германия.

Полша изпрати официално искане до Германия миналия октомври.

Берлин настоя, че въпросът е приключен поради решение от 1953 година, взето по времето на комунизма, с което Варшава се отказва от искането си за репарации.

Полша твърди, че е спряла да търси компенсации по това време поради натиск от Москва.

Полски дипломати отнесоха случая до ООН във вторник, като поискаха от организацията нейното "съдействие и подкрепа, за да може Полша да получи компенсация за щетите, причинени от агресията и окупацията от страна на Германия“.

Берлин повдигна същите аргументи срещу искове за репарации, повдигнати в миналото от Гърция и Италия.

По време на посещението си във Варшава през октомври германският външен министър Аналена Бербок каза, че "от гледна точка на федералното правителство въпросът за репарациите е приключен".

Тя каза, че страната ѝ е поела "историческата си отговорност".

Откакто дойде на власт в Полша през 2015 г., управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) често повдига въпроса за военните репарации, настоявайки, че Германия има "морален дълг" по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 0 Отговор
    Половин Полша са немски земи.А половин Украйна полски.Вижте на картата как след втората световна Полша се премества на запад.
  • 2 пановете

    19 1 Отговор
    упорито си търсят майстора а който търси намира.
  • 3 Зевс

    21 0 Отговор
    Много са нагли поляците, ама да не стане скоро границата на Русия с Германия някъде в средата на сегашната им територия :)

    Коментиран от #9

  • 4 Тия пък поляците?

    19 0 Отговор
    Типично украинско поведение! Седят и се чудят от кога да вземат некакви пари!
    Но да си траят, понеже участието им във втората световна война е съмнително. Имали са доста фашисти тогава, които са били на страната на Хитлер.
    Дори им дадоха територии след войната, които те НЕ заслужават! Може пак да им се вземат, те кво си мислят?
    Смотани дебили, ей!
  • 5 Полша и Крайна

    13 1 Отговор
    Първи братовчеди по кръв и просия,знаят само една песен - дай дай дай..и още дай!
  • 6 Зайко Байко многознайко

    16 0 Отговор
    Само да спомена за протокола, Чърчил ги беше нарекъл " хиените на Европа"!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Не! По-скоро са

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зайко Байко многознайко":

    лешояди! :)
  • 8 Зевс

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зайко Байко многознайко":

    В този ред на мисли, когато Хитлер напада Полша, последната има договор с Франция и Англия. Ако французите и англичаните бяха нападнали Германия от запад, ВСВ щеше да свърши за няма и година. Та Полша да съдят и Англия и Франция, че не са нападнали Хитлер както е било по договор.
  • 9 ОпОп

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зевс":

    Е точно с Русия нема как да стане, но ...

    Коментиран от #10

  • 10 Зевс

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "ОпОп":

    Абе историята има извратения навик да се повтаря, така че не се знае :)
  • 11 Тъжно

    4 0 Отговор
    Ама иначе на Гернания все България им е виновна за нещо. Тъпи наглосакси.
  • 12 Байдън

    5 0 Отговор
    Само не разбрах от статията ви ,милиард или трилион искат пияните поляци от изпадналите германци
  • 13 свидетел

    1 0 Отговор
    кви репарации, бе холери !? та вие прибрахте половината Райх ! върнете си Галиция !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания